Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pirmoji 2019-ųjų pilnatis paliks jus be žado: laukia įspūdingas reginys

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Naujus metus dangus pradės įspūdingu reginiu – pirmoji 2019 metų pilnatis bus tikrai išskirtinė.

 

Pasižymėkite kalendoriuose: iš sausio 20 į 21 d. pilnatis drauge atsineš ir visišką Mėnulio užtemimą, dėl kurio Žemės palydovas nusidažys raudona spalva. Būtent dėl to šis fenomenas vadinamas „Kruvinąja pilnatimi“.

Tuo pačiu metu Mėnulis savo orbitoje bus arčiausiame Žemei taške, dėl ko naktiniame danguje jis atrodys išskirtinai didelis.

Visi šie faktoriai lems stulbinančią kombinaciją – superpilnatį ir „Kruvinąją pilnatį“ bei paskutinį iki pat 2021 metų visišką Mėnulio užtemimą.

Nuo pradžios iki pabaigos šis Mėnulio užtemimas tęsis kiek ilgiau nei tris su puse valandos, o visiško užtemimo periodas šįkart truks apie valandą.

Būtent tada Mėnulis būna mūsų planetos šešėlyje ir dėka per Žemės atmosferą sklaidomos šviesos nusidažo rausvu atspalviu.

Naktinis užtemimas arba „Kruvinoji pilnatis“ bus matoma daugelyje pasaulio vietovių, tarp kurių Šiaurės Amerika, Europos ir Afrikos dalys.

Kiti regionai, tarp jų ir Vidurio Rytai ir likusi Afrikos dalis, galės stebėti dalinį Mėnulio užtemimą. Australijoje bei Rytų Azijoje fenomenas nebus regimas.

Kadangi sausio mėnesio pilnatis dar yra žinoma „Vilko pilnaties“ vardu, dėl to artėjančios pilnaties fenomenų ir vardų kombinacija yra ypač skambi: „Kruvinoji Vilko superpilnatis“.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,