Logo
 Spausdinti šį puslapį

Infekcinių susirgimų profilaktikos potvynių metu rekomendacijos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Pavasariniai potvyniai sukelia materialinius nuostolius apsemiamų teritorijų gyventojams, gali kelti grėsmę sveikatai, gyvybei. Siekiant išvengti užkrečiamųjų ligų, rekomenduojama laikytis tam tikrų profilaktikos ir higienos priemonių.

 

Potvynio vanduo gali užteršti gyventojų šachtinių šulinių vandenį. Su potvynio vandeniu į šulinius gali patekti paukščių, gyvulių, augintinių išmatos, netvarkingų lauko tualetų, nuotekų kaupimo rezervuarų, šiukšliadėžių turinys, o su juo įvairūs mikrobai, galintys sukelti žarnyno infekcijas, įvairias odos alergijas. Ligų sukėlėjais gali būti bakterijos, virusai, pirmuonys ir kirminų kiaušinėliai. Jei į žmogaus organizmą patenka pakankamas ligai sukelti ligos sukėlėjų kiekis, žmogus gali susirgti. Priklausomai nuo patekusio į organizmą sukėlėjo, žmogus gali susirgti įvairiomis užkrečiamosiomis ligomis, bet dažniausiai tai būna ūmios žarnyno infekcinės ligos.

Potvynio vandenyje esantys virusai ir bakterijos gali sukelti susirgimą patekę per pažeistą odą įsipjovus, nusibrozdinus ar kitaip ją pažeidus. Tokios žaizdos gali atsirasti tvarkant potvynio padarinius. Labai svarbu susižeidus dezinfekuoti pažeistą vietą, uždėti marlinį tvarstį ar užklijuoti pleistrą.

Patartina vengti tiesioginio kontakto su potvynio vandeniu. Jei tai neįmanoma, avėkite vandeniui nepralaidžius guminius batus, mūvėkite gumines pirštines. Jei teko liestis prie daiktų, buvusių potvynio vandenyje, būtina itin kruopščiai su švariu vandeniu ir muilu nusiplauti rankas. Jeigu tokios galimybės nėra – nusivalykite jas vienkartinėmis dezinfekuojančiomis servetėlėmis.

Kad apsisaugotų nuo per vandenį plintančių užkrečiamųjų ligų (dizenterijos, choleros, vidurių šiltinės, poliomielito ir kt.), potvynio metu gyventojams rekomenduojama geriamąjį šulinių vandenį virinti, tačiau saugiausia tokiu atveju yra vartoti fasuotą pirktinį vandenį. Virintu vandeniu patartina plauti ir vaisius bei daržoves. Atmintina, kad virinimas negelbsti nuo cheminės taršos: nitratų, pesticidų, sunkiųjų metalų ir kt.

Pasibaigus potvyniui, būtina išvalyti ir dezinfekuoti šachtinius šulinius ir jų vandenį naudoti tik atlikus laboratorinius tyrimus.

Gyventojai vos pajutę apsinuodijimo ar užkrečiamosios ligos požymius (karščiavimą, pykinimą, viduriavimą) nedelsdami turi kreiptis į šeimos gydytoją.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,