Logo
 Spausdinti šį puslapį

Didmeniniuose sandėliuose – didžiuliai kiekiai pasenusių maisto produktų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Šių metų pirmąjį ketvirtį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų vykdyto tikslinio tyrimo metu aiškintasi, kaip maisto produktai tvarkomi, užtikrinamas jų atsekamumas ir vedama apskaita didmeniniuose sandėliuose. Tyrimo metu buvo įvertinti 9 atsitiktinai parinkti didžiausius gyvūninių ir negyvūninių maisto produktų kiekius saugantys sandėliai.

 

Šių patikrinimų metu nustatyta, kad 4 sandėliuose, aiškiai neatskirti nuo kitų maisto produktų, buvo sandėliuojami dideli kiekiai saldumynų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę. Iš viso VMVT specialistai uždraudė realizuoti net 105 tonas skirtingų rūšių saldainių, atvežtų iš Kinijos ar Turkijos.

Viename šaltajame sandėlyje aptikta ir uždrausta realizuoti 12 statinių neaiškios kilmės, neženklintų žuvų ikrų (iš viso virš 1,3 t). Visi galimai nesaugūs ar maistui netinkami maisto produktai sunaikinti specializuotose utilizavimo įmonėse.

„Šių sandėlių atstovams išsakėme pastabas ne tik dėl pasenusių saldainių ar neaiškios kilmės produkcijos saugojimo. Tokie maisto produktai turi būti saugomi atskirai, aiškiai paženklinti taip, kad nebūtų galimybės jų supainioti su tinkamos kokybės ir saugiais produktais, tačiau to nebuvo. Be to, kai kuriuose sandėliuose trūko bendros tvarkos. Į dėžėmis užkrautas patalpas buvo sudėtinga net įeiti, jau nekalbant apie galimybę palaikyti jose švarą ir tvarką, būtiną maisto produktus tvarkančioms įmonėms“, – patikrinimo rezultatus komentavo VMVT direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius.

Patikrinimų metu vieno sandėlio veikla uždrausta, nes nebuvo leidimo sandėliuoti maisto produktus ir fasuoti negreitai gendantys maisto produktai buvo laikomi kartu su pavojingais chemikalais, statybinėmis medžiagomis, technikos įrangos detalėmis, dėl kurių sandėlio patalpose buvo jaučiamas pašalinis kvapas, galintis persismelkti ir į maisto produktus ir taip juos sugadinti.

Dar dviejų sandėlių veikla dėl nustatytų trūkumų buvo laikinai sustabdyta, kol bus pašalinti trūkumai ir maisto produktų sandėliavimo sąlygos atitiks reikalavimus, o atsakingi asmenys patraukti administracinėn atsakomybėn. Dar vienas sandėlis pats atsisakė toliau vykdyti maisto tvarkymo veiklą.

VMVT ir toliau vykdys tikslinius rizikos vertinimu paremtus patikrinimus didmeniniuose maisto produktų sandėliuose, užtikrinant, kad realizuojami rinkoje maisto produktai atitiktų saugos ir kokybės reikalavimus.

 

Reklama: sandėlio valdymo sistemos

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,