Logo
 Spausdinti šį puslapį

Sodininko patarimai – kaip paruošti šiltnamį auginimo sezonui?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Stikliniai, polietileniniai, polikarbonatiniai šiltnamiai – visi skirtingi, bet visi svarbūs jūsų kieme. Galimybė turėti gausybę namų sąlygomis augintų daržovių yra naudinga tiek sveikatai, tiek piniginei. Vis dėlto, jeigu šiltnamį turite jau seniai, galimas variantas, kad jau reikėtų paaukoti dieną šiltnamio paruošimo darbams.

 

Kad augalams būtų sudaromos idealios sąlygos augti, šiltnamyje reikia pasirūpinti visomis smulkmenomis – pradedant tvarka, baigiant ventiliacija. O ar jūs žinote, kaip tinkamai paruošti šiltnamį auginimo sezonui?

 

Patogu jums ir augalams

Nors daržovių augimo sparta nepriklauso nuo jūsų nuotaikos, tikrai mieliau grįšite rūpintis augalais į ergonomišką ir tvarkingą šiltnamį. Todėl svarbu pasirūpinti viskuo, nuo A iki Z.

 

Nuvalykite šiltnamį

Lietus šiltnamį nuplauna, tačiau siekiant tinkamos švaros, reikėtų patiems jį išvalyti ir viduje, ir išorėje. Laikui bėgant, įvairiose vietose kaupiasi seni lapai, šakos, dulkės, o visa tai sukuria palankią terpę įvairiems parazitams daugintis.

Jeigu šiltnamyje yra grindys – būtinai jas gerai iššluokite. Išmeskite nereikalingas vazas, dėžes, ištraukite lietvamzdžiuose susikaupusius lapus ir šiukšles. Tada, su šiltu, muiluotu vandeniu išvalykite šiltnamio sienas iš abiejų pusių.

 

Pasirūpinkite vandeniu ir jo talpykla

Šiltnamyje auginamos daržovės yra labai jautrios. Joms suteikiamos idealios sąlygos augti, todėl jos nėra pratusios prie blogų sąlygų, kaip vėjas, šaltis arba šaltas vanduo...

Šiltnamyje auginamos daržovės ir kiti augalai turėtų būti laistomi kiek šiltesniu vandeniu – todėl vandens talpyklą optimalu laikyti pačiame šiltnamyje. Tokiu atveju vanduo bus pakankamai šiltas ir jautriems augalams nebus sukeliamas stresas bei nesusidarys garai.

Galite į šiltnamį nutiesti vandens žarną, tačiau nelaistykite augalų tiesiogiai iš jos – kaip jau minėjome, vanduo neturėtų būti labai šaltas.

 

Apsauga nuo saulės

Karštą dieną augalus rekomenduojama apsaugoti nuo saulės kaitros. Augalai šiltnamyje tada kenčia nuo nepakeliamo karščio ir saulės kaitros – tai gali pažeisti daržoves, gėles, vaisius. Pavojingiausi saulės spinduliai pasirodo kaitriomis dienomis, po vidurdienio.

Siekiant apsisaugoti nuo to, rekomenduojame šiltnamyje sudaryti pavėsį. Tam galite naudoti paprasčiausią medžiagą, kuria uždengsite šiltnamį. Jeigu šiltnamis didelis, tada reikėtų ieškoti alternatyvų, pavyzdžiui, ant augalų uždengti tankius tinklus arba sumontuoti šiltnamyje specialias žaliuzes. Vis dėlto, pastarasis pasirinkimas yra brangus.

 

Įrenkite ventiliavimo sistemą

Kaitinant saulei, šiltnamyje kaupiasi karštas oras, kuris greitai ir netolygiai nusistovi. Todėl kiekviename šiltnamyje turi būti įrengta bent primityvi ventiliacija.

Kiekvienam šiltnamio tipui ventiliavimo sprendimai skirtingi. Pavyzdžiui, pats primityviausias ir paprasčiausias sprendimas stikliniame šiltnamyje yra stiklo išėmimas. Jei viename šiltnamio gale yra durys, tada kitame gale išimkite stiklą – tai jau veiks kaip ventiliacija.

Polietileniniai ar polikarbonatiniai šiltnamiai irgi turi tiek primityvias, tiek šiuolaikiškas ventiliavimo sistemas. Galite įsirengti specialias angas ar net automatinę ventiliavimo sistemą – viskas priklauso nuo jūsų noro ir poreikių!

 

Elektra šiltnamyje – puiki idėja

Jeigu jūsų šiltnamyje dar nėra elektros – laikas tuo pasirūpinti! Karštomis dienomis šiltnamiuose tvyro nepakeliamas karštis, todėl tuo metu viduje dirbti nėra malonu. Tačiau tai daryti vėsiais vakarais – idealu. Žinoma, tam reikia įsirengti apšvietimą.

Negana to, šiltnamyje galite įsirengti šildytuvą ir termostatą – daržoves ir gėles auginti galėsite ir pasibaigus šiltajam sezonui.

Tik nepamirškite, kad elektros instaliacijos darbus reikia patikėti elektrikui – jokiu būdu nedarykite to patys.

 

Pexels.com nuotr.

 

Ar jau pasiruošėte?

Gera žinia ta, kad šia veikla užsiimti galima ir žiemą arba rudenį, todėl, pavyzdžiui, šiltnamio valymą galite atidėti šiltai rudens dienai.

Taigi, laikas pasinaudoti visais šiltnamio suteikiamais privalumais ir pasiruošti naujam sezonui! Na o reikalingi priedai ir netgi patys polietileniniai bei polikarbonatiniai šiltnamiai siūlomi internetinėje parduotuvėje Senukai.lt. Sėkmingo derliaus!

 

Reklama

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,