Logo
 Spausdinti šį puslapį

Minusiniame biudžete – 136 tūkst. eurų išeitinėms išmokoms

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

„Minusinis biudžetas, kuriame nesuplanuotas kelių mėnesių darbo užmokestis biudžetinių įstaigų darbuotojams, didžiulės išeitinės išmokos ir pažadai, kurių negalime įgyvendinti dėl trumparegiškai planuotų biudžeto lėšų, – štai ką mums paliko buvusi valdžia“, – situaciją, kurią rado stojęs už Savivaldybės administracijos vairo apibūdina Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas.

 

„Ypatingai nustebino išeitinių išmokų ir kompensacijų už nepanaudotas atostogas dydžiai – vien šiemet, per pirmus 4 mėnesius, Savivaldybės biudžetui tai jau atsiėjo daugiau nei 136 tūkst. eurų! Už šiuos pinigus galėjome spręsti skaudžiausias Klaipėdos rajono problemas, pavyzdžiui, pastatyti 40 vietų modulinį vaikų darželį ir už jį mokėti nuomą net 5 metus. Kad išeitinių mokėjimo praktika Savivaldybėje kelia klausimų, puikiai iliustruoja ir vienam valstybės tarnautojui šiemet sumokėta neįtikėtino dydžio išeitinė išmoka ir kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas, kuri siekė beveik 50 tūkst. eurų!“, – teigia Administracijos direktorius A. Bogdanovas.

Sužinojus apie išskirtinio dydžio išeitinę išmoką už 6 mėn. buvusiam valstybės tarnautojui, buvo nuspręsta išsiaiškinti, kodėl ji buvo tokia didelė, kaip ir kodėl prieš išeinant iš darbo taip drastiškai kilo darbuotojo atlyginimas. 2018 m. gruodžio mėnesį buvęs Juridinio skyriaus vedėjas raštu kreipėsi į tuometinį Administracijos direktorių, siūlydamas jį atleisti iš einamų pareigų 2019 m. kovo 29 d. šalių sutarimu, sudarant rašytinį susitarimą. Sudarytame šalių susitarime buvo sutarta skyriaus vedėją atleisti iš pareigų ir jam išmokėti 6 mėnesių jo gauto vidutinio darbo užmokesčio dydžio kompensaciją bei kompensaciją už nepanaudotas kasmetines atostogas. Vidutinis darbo užmokestis yra skaičiuojamas pagal paskutinių 3 mėnesių darbo užmokestį.

Sausio mėnesį kasmetinio tarnybinės veiklos vertinimo metu buvusio Juridinio skyriaus vedėjo tarnybinė veikla buvo įvertinta labai gerai, o buvęs Administracijos direktorius pasirinko skatinimo priemonę – 2 pareiginių algų dydžio piniginę išmoką, kuri skiriama už asmeninį išskirtinį indėlį į įstaigai nustatytų tikslų įgyvendinimą arba pasiektus rezultatus ir įgyvendintus uždavinius. Vasario mėnesį valstybės tarnautojui Administracijos direktoriaus įsakymu buvo skirta vienkartinė vienos pareiginės algos dydžio piniginė išmoka už vienkartinės ypatingos svarbos užduoties atlikimą (vykdyti teisiniai pakeitimai dėl pasikeitusio Valstybės tarnybos įstatymo). Tai lėmė, kad buvusio Juridinio skyriaus vedėjo darbo užmokesčio vidurkis, skaičiuojamas pagal paskutinius 3 mėnesius, buvo beveik 3 kartus didesnis nei įprastai. Taip pat buvęs skyriaus vedėjas gavo kompensaciją už beveik 100 kalendorinių dienų nepanaudotų kasmetinių atostogų. Be kita ko, valstybės tarnautojui buvo mokama ir maksimali 40 proc. dydžio priemoka.

„Nors valstybės tarnautojui išeitinė išmoka sumokėta teisėtai, tačiau kyla klausimų dėl darbuotojo skatinimo prieš jam išeinant į pensiją, juolab, kad buvęs Administracijos direktorius turėjo žinoti, kad išeitinė išmoka skaičiuojama pagal vidutinį paskutinių 3 mėnesių darbo užmokestį. Paskutiniais mėnesiais darbuotojas buvo skatinamas premijomis, kurios jo atlyginimo vidurkį pakėlė beveik 3 kartus! Analizuodami valstybės tarnautojo pasiektus tarnybinės veiklos rezultatus, matome, kad suplanuoti veiklos rezultatai yra pasiekti, tačiau jie tikrai nėra viršyti, tuo labiau – neįžvelgiame jokio išskirtinio asmeninio indėlio įgyvendinant įstaigai nustatytus tikslus. Na, o kodėl skyriaus vedėjas nepanaudojo beveik 100 kalendorinių dienų atostogų – lieka atviras klausimas“, – teigė Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas.

Valstybės tarnautojas, kuriam skirta išskirtinio dydžio išeitinė išmoka, Savivaldybėje dirbo beveik 40 metų, gavo priedus už stažą.

Savivaldybės biudžetą gerokai paplonino ir daugiau išmokų, kurios buvo skirtos ir buvusiems Administracijos vadovams, ir darbuotojams, kurie buvo atleisti iš valstybės tarnautojo pareigų, tačiau kitą dieną sugrįžo dirbti ten pat tik pagal darbo sutartį. Išeitinės išmokos ir kompensacijos už nepanaudotas atostogas buvusiam Administracijos direktoriui ir jo pavaduotojams Savivaldybės biudžetui kainavo 23 tūkst. eurų. Dar įdomesnė situacija su 4 šiuo metu Administracijoje dirbančiais darbuotojais, kurie sulaukę pensinio amžiaus nebegalėjo būti valstybės tarnautojais, todėl buvo atleisti, gavo išeitines išmokas už 3 mėn., kompensacijas už nepanaudotas atostogas ir kitą dieną sugrįžo į tas pačias darbo vietas tik jau ne kaip valstybės tarnautojai, o darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis.

„Tokie Administracijos direktoriaus ir darbuotojų susitarimai biudžetui atsiėjo dar 30 tūkst. eurų. Ar čia nėra jokių teisinių pažeidimų – aiškinsimės, tačiau išlieka ir moraliniai klausimai, ar tai teisinga kitų darbuotojų atžvilgiu, ar etiška mokėti išeitines kitą dieną į darbą grįžtančiam asmeniui, kai Administracijos vadovui žinoma, kad metų gale trūks lėšų visų Savivaldybės administracijos ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimams? Į šiuos klausimus, ko gero, gali atsakyti tik buvęs Administracijos direktorius, kuris priėmė tokius trumparegiškus sprendimus, neatsižvelgdamas į Savivaldybės biudžetą“, – situaciją analizavo Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas.

Klaipėdos rajono savivaldybės vadovai susidariusią situaciją aiškinsis kartu su teisininkais.

„Nesu prieš išeitines išmokas, teisėtai priklausančias premijas ar kitus darbuotojų skatinimo būdus, tačiau, kaip ir kada buvo skatinami išeinantys darbuotojai – kelia abejonių. Manau, kad tokia praktika – sukelti atlyginimus prieš mokant išeitines – ydinga. Tačiau dabar galiu tik konstatuoti faktus ir stebėtis dėl buvusio Administracijos direktoriaus sprendimų: dalinti premijas darbuotojams, kurie išeina iš darbo, staigiai prieš rinkimus sukelti atlyginimus ir tuo pačiu planuoti biudžetą be lėšų tų pačių darbuotojų atlyginimams“, – teigė Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,