Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gedulo ir vilties dienai – specialios transliacijos per LRT

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Birželio 14-ąją Lietuva mini 78-ąsias trėmimų pradžios metines. Siekiant pagerbti tautiečius, nukentėjusius nuo sovietų okupacijos metu patirtų represijų, penktadienį bus rengiamos specialios akcijos. Nukentėjusiųjų pavardžių skaitymus 12.30 val. bei 21 val. LRT Didžiojoje studijoje įvyksiantį paramos koncertą „Misija Sibiras“, kaip ir dar keletą kitų renginių, tiesiogiai transliuos LRT .

 

Prie liepos viduryje prasidedančios ekspedicijos „Misija Sibiras‘19“ prisijungia ir LRT žurnalistė Audra Avižiūtė.

„Turbūt sudėtinga būtų rasti šeimą, kurios tremtis Lietuvoje nėra palietusi. Tiesa, aš džiaugiuosi, jog mano seneliai (o kartu ir mama) iš Sibiro grįžo sėkmingai. Augdama klausydavausi įvairių močiutės istorijų, o dabar prie istorijos galėsiu prisidėti ir pati. Man atrodo labai svarbu ir džiaugiuosi turėdama galimybę ne tik atrasti tas vietoves, kur lietuviai buvo tremiami ir kalinami, bet ir padėti jas išsaugoti ir grįžusi pasakoti, kad tai neliktų pamiršta“, – sako „Labo ryto“ žurnalistė.

Skaičiuojama, jog nuo sovietų represijų nukentėjo daugiau nei 300 000 Lietuvos gyventojų, kurie patyrė tremtį ar kalinimus.

Tremtinių ir politinių kalinių vardų ir likimų skaitymai vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Kėdainiuose, Raseiniuose, Telšiuose, Šakiuose, Ignalinoje, Prienuose. Taip pat akcija pirmą kartą persikėlė už Atlanto. LRT tiesiogiai transliuos skaitymus, kurie vyks prie Okupacijos ir laisvės kovų muziejaus (Aukų g., Vilniuje). Transliacijos pradžia – 12.30 val. per LRT RADIJĄ, LRT TELEVIZIJĄ ir LRT.LT.

 

LRT transliuos:

10 val. – minėjimą, skirtą Gedulo ir vilties dienai iš Seimo (LRT RADIJAS, LRT TELEVIZIJA, LRT.LT);

12 val. – Valstybės vėliavos pakėlimo ceremoniją Nepriklausomybės aikštėje (LRT RADIJAS, LRT TELEVIZIJA, LRT.LT);

12.30 val. – Okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukų pagerbimo ceremoniją Aukų g. (LRT RADIJAS, LRT TELEVIZIJA, LRT.LT);

17.30 val. – Šv. Mišias iš Vilniaus arkikatedros (LRT PLIUS ir LRT KLASIKA).

21 val. LRT TELEVIZIJA ir LRT.LT kviečia žiūrėti tiesioginę paramos koncerto „Misija Sibiras‘19“ transliaciją, kurioje garsiausi scenos vardai, visuomenės veikėjai susivienys tam, kad padėtų šių metų ekspedicijai išvykti į Krasnojarską arba Kazachstaną – tikroji vieta paaiškės įvykdžius vizų formalumus. Koncerte aukoti bendram tikslui kvies Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“, Vidas Bareikis, Vaidas Baumila ir Sofija Vasilevskytė, Merūnas, Jurijus Veklenko ir kiti.

 

Apie projektą „Misija Sibiras“:

„Misija Sibiras“ – jau keturioliktus metus vykstantis projektas, kurio metu organizuojamos ekspedicijos į lietuvių tremties ir kalinimo vietas. Ekspedicijos tikslas – sutvarkyti mūsų tautiečių trėmimų vietas, apleistas kapines, pastatyti atminimo simbolius, lietuviškomis kryždirbystės tradicijomis puoštus kryžius žuvusiems lietuviams Sibire atminti. Ekspedicijos metu taip pat siekiama pabendrauti su Sibire tebegyvenančiais tautiečiais ar jų atžalomis. Grįžę iš ekspedicijos dalyviai keliauja po Lietuvos ir pasaulio bendruomenes bei skatina domėtis Lietuvos istorija bei išsaugoti ją ateities kartoms.

Nuo pirmosios ekspedicijos 2006 m. norą dalyvauti projekte išreiškė daugiau nei 13 000 jaunų žmonių, suorganizuota 17 ekspedicijų bei tūkstančiai pristatymų mokyklose, universitetuose, bendruomenių centruose, eksponuota šimtai jaunimo ekspedicijų fotografijų parodų, sukurta dešimtys dokumentinių filmų. Visa tai prisidėjo prie jaunosios kartos pilietiškumo bei didžiavimosi savo valstybe jausmo ugdymo.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,