Logo
 Spausdinti šį puslapį

Viešieji pirkimai - nuo mažos vertės iki milijoninių sutarčių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Stasio Gulbino nuotrauka Asociatyvi Stasio Gulbino nuotrauka

Įgyvendinant švietimo, kultūros ar socialines paslaugas teikiančių įstaigų renovacijos projektus, tvarkant gatves ir kelius, organizuojant mokinių pavėžėjimą, netgi prireikus banko paskolos, neapsieinama be viešųjų pirkimų. Apie Savivaldybės viešuosius pirkimus kalbamės su Administracijos direktoriaus pavaduotoju Vidmantu BUIVYDU.

Esate Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas. Kiek viešųjų pirkimų Savivaldybė suorganizavo praėjusiais metais?

2013 m. buvo pradėtos 225 pirkimų procedūros – panašiai, kaip ir keletą pastarųjų metų. Bendra sudarytų pirkimo sutarčių vertė siekė 26 mln. 524 tūkst. 302 Lt, palyginimui2012 m. – 24 mln. 445 tūkst. Lt. Beje, pernai pavyko sutaupyti net 1 mln. 772 tūkst. Lt mokesčių mokėtojų pinigų. Mat sudarytos viešųjų pirkimų sutarčių vertės buvo mažesnės, negu metų pradžioje numatytos lėšos.

Kokius rajono gyventojams aktualius pirkimus išskirtumėte?

Paminėtini viešųjų pastatų atnaujinimo darbų pirkimai. Gargždų „Minijos“ progimnazijos modernizavimo ir rekonstravimo II etapo darbai, kurių vertė siekia daugiau negu pusantro milijono litų. Administracinio pastato Kretingalėje, kuriame įsikūręs ir kultūros centras, rekonstrukcijos bei sporto paskirties inžinerinių statinių statybos darbai – iš Europos Sąjungos (ES) fondų šiam projektui skirta kone pusantro milijono litų. Dituvos pagrindinės mokyklos rekonstrukcijai, kuriai paramą taip pat skyrė ES, su UAB „Žibai“ sudaryta pusantro milijono litų vertės sutartis. Ilgai laukėme ir pagaliau atsirado galimybė atnaujinti Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centrą – už pusę milijono litų pastatą modernizuos konkursą laimėjusi UAB „Statybos techniniai sprendimai“. Įvykdyti Dovilų vaikų lopšelio-darželio, Drevernos kultūros namų, „Minijos“ kino teatro II ir III etapo rekonstrukcijos darbų ir kiti pirkimai. Taip pat skelbėme kelių, gatvių dangos remonto, pėsčiųjų ir dviračių takų statybos Gargžduose, Kapstato ežero pakrantės tvarkymo, Minijos upės pakrančių ties Gargždų parku aplinkos gerinimo, lietaus kanalizacijos tinklų remonto ir priežiūros darbų ir kitus konkursus.

Organizuojami ir tarptautiniai pirkimai, kuriems pernai buvo išleista 7 mln. 200 tūkst. Lt. Kokie tai pirkimai?

Tarptautiniai pirkimai elektroninėje erdvėje viešinami ES mastu. Dažniausiai tai yra projektavimo paslaugų pirkimo konkursai. Kol kas nei viena įmonė iš užsienio nepateikė dokumentų, nors paklausimų sulaukėme iš Didžiosios Britanijos. Skelbėme paslaugų pirkimų konkursus tuneliniam privažiavimui po magistraliniu keliu Klaipėda–Liepoja ir privažiuojamų kelių Sendvario seniūnijoje projektinių pasiūlymų specialiojo plano rengimui, vietinės reikšmės kelio Rimkai–Lėbartai–Dovilai rekonstrukcijos techninio darbo projekto parengimo ir vykdymo priežiūros, ruožui šalia magistralinio kelio Vilnius–Klaipėda nuo Dauparų viaduko iki Jakų žiedo, su pravažiuojamaisiais keliais projektinių pasiūlymų specialiojo plano rengimui.

Įgyvendinami milijoninių verčių projektai. Turbūt pasitaiko ir nesklandumų, dėl kurių stringa viešieji pirkimai?

Taip, konkurso dalyviams pateikus pretenzijas, jis užsitęsia. Tiekėjai, kurie mano, kad jų atžvilgiu priimtas neteisingas sprendimas, jį apskundžia. Tuomet vadovaudamiesi Viešųjų pirkimų įstatymu stabdome procedūras. Net jeigu pretenzija yra nepagrįsta, pirkimas užtrunka ilgiau, tačiau nebūtinai stambūs projektai. Pavyzdžiui, organizavome gėlių sodinukų pirkimo konkursą, kurį dalyviai keliskart apskundė, tad nedidelės vertės pirkimas užsitęsė pakankamai ilgai. Pernai, organizuodami viešuosius pirkimus, pretenzijų sulaukėme nedaug, teismui nebuvo pateiktas nei vienas ieškinys. Nors konkursuose dalyvaujančių įmonių atstovai šiandien puikiai išmano savo teises ir, žinoma, jomis naudojasi.

Viešųjų pirkimų įstatymas yra nuolat tobulinamas, šių metų sausį paskelbta nauja redakcija. Ar sudėtinga dirbti, kai teisinė bazė dažnai kinta?

Žinoma. Vienus konkursus tenka pabaigti organizuoti pagal ankstesnę įstatymo raidę, o kitus reikia vykdyti jau pagal naujus procedūrinius reikalavimus. Be to, tobulinant įstatymus, Savivaldybėms tenka vis didesnė administracinė našta. Elektroninėje erdvėje privaloma viešinti skelbimus, ataskaitas, suvestines. Kitąmet darbo krūvis padidės, nes reikės skelbti laimėjusių tiekėjų pasiūlymus ir pirkimų sutartis. Viešųjų pirkimų skyrius yra atsinaujinęs, jame dirba jauni specialistai. Tikimės, kad dirbdami bendroje komandoje, pasieksime dar geresnių rezultatų

Pernai skyriuje vienu metu dirbo tik du darbuotojai iš keturių. Kokia situacija dabar?

Skyrius yra visiškai sukomplektuotas – vedėjas ir trys specialistai. Neseniai į darbus įsijungė tarptautinės teisės magistro studijas baigusi Dovilė Morkevičiūtė, kuri turi darbo patirties tarptautinėje nevyriausybinėje organizacijoje Hagoje. Visi skyriaus darbuotojai aktyviai domisi savo darbo sritimi, yra imlūs ir perspektyvūs.

Klaipėdos rajono savivaldybės informacija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,