Logo
 Spausdinti šį puslapį

Tarybos posėdyje svarstyti aktualūs švietimo klausimai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Vakar Klaipėdos rajono savivaldybės posėdžių salėje įvyko pirmasis po vasaros atostogų Tarybos posėdis, kurio metu svarstyti 67 klausimai ir 6 informacijos. Vietos politikai posėdį pradėjo nuo džiugesnių įvykių – su gimtadieniu gėlėmis ir padėkomis pasveikintos vicemerės Violeta Riaukienė bei Audronė Balnionienė bei Tarybos narys Česlovas Banevičius.

 

Svarstė dėl klasių komplektų

Posėdyje dalyvavo 25 Tarybos nariai (dėl asmeninių priežasčių nedalyvavo Aušra Gudauskienė ir Albert Albertjan). Tradiciškai, patvirtinus darbotvarkę, pradėti svarstymai.

Tarp gausybės klausimų, netrukus prasidėsiant naujiems mokslo metams, netruko susijusių su švietimu.Vietos politikams pritarus, pakeistas bendrojo ugdymo mokyklų klasių ir priešmokyklinio ugdymo grupių mokinių skaičius.

Savivaldybės administracija, atsižvelgdama į Dituvos, Plikių Ievos Labutytės pagrindinių mokyklų ir Drevernos mokyklos-darželio direktorių pateiktą informaciją, teikė sprendimo projektą keisti minėtoms mokykloms nustatytus klasių komplektus.

Dituvos pagrindinėje mokykloje buvo planuojamos visos atskiros 1–10 klasės, tačiau sumažėjus planuojančių mokytis antroje ir trečioje klasėje mokinių skaičiui, nuspręsta šias klases sujungti ir komplektuoti jungtinę antrą–trečią klasę. Tad nuo naujų mokslo metų Dituvos pagrindinėje mokykloje liks viena priešmokyklinio ugdymo grupė (12 mokinių), viena pirma klasė (10) ir viena jungtinė antra–trečia klasė, kurioje mokysis 6 antrokai ir 9 trečiokai. Taip pat čia naujuosius mokslo metus pradės po vieną ketvirtos–dešimtos klasės komplektą.

Drevernos mokykloje-darželyje buvo planuojamas vienas pradinių klasių komplektas, kuriame turėjo mokytis 9 pirmų–ketvirtų klasių mokiniai. Tačiau moksleiviams pasirinkus Priekulės Ievos Simonaitytės gimnaziją, nuspręsta pradinių klasių nebekomplektuoti. Vietoj to, klasei skirtose patalpose bus ugdomi naujai atidaromos trečios ikimokyklinio ugdymo grupės vaikai (15 ikimokyklinio amžiaus mokinių, 5 priešmokyklinio amžiaus mokiniai).

Moksleivių skaičius pakis ir Plikių I. Labutytės pagrindinėje mokykloje. Čia dėl mažo mokinių skaičiaus nebuvo planuojama devinta klasė, tačiau gavus nemažai prašymų, klasė sukomplektuota. Tad I. Labutytės pagrindinėje mokykloje naujuosius mokslo metus pradės viena priešmokyklinio ugdymo grupė (15 mokinių) bei po vieną pirmokų–dešimtokų klasę.

 

Keisis etatų skaičius

Anot rajono Švietimo skyriaus, dabar bus efektyviau panaudojama valstybės skiriama mokymo lėšų dotacija. Dituvos pagrindinėje mokykloje nekomplektuojant jungtinio antrų–trečių klasių komplekto dėl mažo mokinių skaičiaus antroje klasėje, Savivaldybė iš savo biudžeto 2019–2020 mokslo metais turėtų skirti 9 131 Eur, iki šių pabaigos – 3 043 Eur.

Tiesa, ne visiems politikams tokie pokyčiai pasirodė teisingi. Posėdžio metu savo nuomonę išsakęs opozicijos atstovas Sigitas Karbauskas teigė, kad tokie sprendimai veda prie kaimiškų vietovių mokyklų uždarymo. Anot jo, Savivaldybė privalo ne uždarinėti mokyklas, tačiau šviesti šiuolaikinius tėvus apie jų svarbą.

Balsuojant klausimui pritarė 19 Tarybos narių, 3 balsavo prieš, 2 susilaikė.

Nuo rugsėjo mėnesio pradinių klasių nebeliks ne tik Drevernos, bet ir Kvietinių mokykloje-darželyje, tad keičiasi ir čia dirbusių darbuotojų pareigybių skaičius. Be to, Tarybai pritarus, nuo šiol šios ugdymo įstaigos pakeis pavadinimus ir taps lopšeliais-darželiais. Taip pat teisės aktai nebenumato, kad 1–3 grupių ikimokyklinių įstaigų direktoriai privalo dirbti pedagoginį darbą grupėje vidutiniškai 3 val. per dieną, todėl šis punktas etatų normatyvuose yra naikinamas.

Kvietinių lopšelyje-darželyje vyriausiojo buhalterio etatas iš 0,75 sumažės iki 0,5, o virėjo padidės nuo 1,25 iki 1,5. Ugdymo įstaigoje nebeliks pailgintos dienos grupės auklėtojos. Drevernos lopšelyje-darželyje taip pat sumažės vyriausiojo buhalterio etatas, nebeliks įrenginių techninės priežiūros inžinieriaus bei valytojo.

 

Palieka vadovo pareigas

Tarybos posėdyje pritarta ir finansavimui iš Savivaldybės biudžeto papildomam sąlyginiam klasių skaičiui išlaikyti 2019–2020 mokslo metais. Priėmus šį sprendimą, pagal Vyriausybės nutarimą, bus skiriamas finansavimas ir iš valstybės biudžeto mažiau nei 8 mokinius turinčioms klasėms finansuoti. Numatyta, kad toks prisidėjimas bus reikalingas dviem rajono ugdymo įstaigoms – Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinei mokyklai, kurios penktoje klasėje turėtų mokytis tik 5 mokiniai, bei Pašlūžmio mokyklai-daugiafunkciam centrui, kur planuojančių mokytis mokinių skaičius sumažėjo nuo 21 iki 15, o jungtinėje antroje–trečioje klasėje liko tik 6 mokiniai.

Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinei mokyklai Savivaldybė per metus ketina skirti 12 582 Eur, Pašlūžmio mokyklai-daugiafunkciam centrui – 11 238 Eur.

Savivaldybės finansavimo papildomas poreikis Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinei mokyklai ir Pašlūžmio mokyklai-daugiafunkciam centrui 2019–2020 mokslo metais siekia 23 820 Eur sumą.

Taip pat nuo šių mokslo metų Pašlūžmio mokyklai-daugiafunkciam centrui nebevadovaus Ramūnė Žvirblienė. Direktorė rugpjūčio viduryje pateikė prašymą dėl atleidimo iš pareigų. Tarybos sprendimu, vėl lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja nusprendusią dirbti Ramūnę Žvirblienę kol kas pakeis ir laikinai direktorės pareigas eis Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos direktorė Laima Navickienė.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,