Logo
 Spausdinti šį puslapį

GAJC rudenį pradėjo kelionėmis ir pažintimis su Lietuvos bei užsienio jaunimo centrais

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
V. Skuodo nuotr. V. Skuodo nuotr.

Rugsėjo 19 dieną Gargždų atviro jaunimo centro (GAJC) komanda kartu su centre besilankančiais jaunuoliais įgyvendindama projektą „Jaunimo šturmas 2“, kurį remia Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, vyko į Radviliškio atvirą jaunimo centrą, kuriame šios įstaigos darbuotojai pristatė savo darbo vietą, aprodė turimas patalpas, pavaišino arbata ir skanėstais, suorganizavo komandinį žaidimą bei pasidalino gerąją patirtimi.

 

Taip pat visa linksmai nusiteikusi komanda aplankė netoli Radviliškio esantį Baisogalos dvarą su nuostabiu jo parku bei Radviliškio rajone esančią Šiaulės žemę, kurioje ant aukščiausios apylinkėse esančios kalvos stovi 21 metro aukščio apžvalgos bokštas, nuo kurio atsiveria nepaprastas vaizdas.

O šis mėnuo Gargždų atvirame jaunimo centre taip pat kupinas kelionių ir įspūdžių, kadangi spalio 11 dieną centro iniciatyva buvo suorganizuota išvyka į Latviją, Liepojos miestą. Kelionėje dalyvavo 35 jaunuoliai, GAJC darbuotojai, prisijungė ir Klaipėdos rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos nariai: Gintautas Bareikis, Inesa Gaudutytė, Mantas Virbauskas, Anelė Dromantaitė, Deimantė Venckutė, jaunimo reikalų koordinatorė Adelija Radžienė ir Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys Virgilijus Skuodas.

Išvykos metu buvo aplankyti Liepojoje esantys jaunimo namai „Jauniešu maja“, kuriame jaukiai įrengtoje erdvėje mūsų auditorijai buvo pristatyta ši Liepojos savivaldybės remiama įstaiga, darbuotojai pasakojo ir pristatė kaip ir kokias veiklas vykdo, kokiose projektuose dalyvauja, kokia yra darbo specifika ir kokie jaunuoliai dažniausiai atvyksta į šiuos namus.

Akcentuota, jog prioritetai yra: jaunimo dalyvavimas priimant sprendimus, neformaliojo švietimo programų įgyvendinimas, darbo su jaunimu strategijos kūrimas savivaldybėje, įtraukiant jaunus žmones, kuriems gresia išmetimas iš mokyklos, taip pat jaunuolių įtraukimas į iniciatyvos projektus.

Šie Liepojoje esantys jaunimo namai siūlo dalyvauti projektuose, suteikiant laisvą erdvę renginiams, inventorių (fotografijai, vaizdo įrašams, muzikos instrumentus ir kitą techninę įrangą bei pagalbą), interesų lavinimą, edukacinius susitikimus ir diskusijas su įvairių sričių atstovais. Buvo puiku susipažinti su Liepojos jaunimo namais, kurių veikla identiška GAJC darbo specifikai ir vykdomoms veikloms.

Jaunimo reikalų koordinatorė ir Jaunimo centro direktorė su Liepojos atstovais pasidalino Gargždų miesto patirtimi dirbant su jaunimu, atstovė Anelė Dromantaitė dalyvavo plenarinėje diskusijoje apie jaunimo politiką.

Čia buvo suorganizuota ir diskusija „Efektyvus jaunimo darbas ir jaunimo politika“, kurią moderavo Liepojos jaunimo namų projekto koordinatorius. Diskusijoje dalyvavo Liepojos jaunimo namų ir jaunimo tarybos narys Edgars Sudmalis, „Coworking Liepaja“ direktorius Intars Zens, jaunimo atstovė, mokytoja ir videografė Liva Vilde, GAJC savanorė ir jaunimo Europos komandos narė Anelė Dromantaitė.

Dalyviai bandė diskutuoti, dalintis nuomone ir atsakyti į tam tikrus klausimus, įnirtingai diskutavo apie tai, koks, jų nuomone, yra efektyvus darbas su jaunimu, koks galėtų būti veiksmingo darbo su jaunimu raktas, taip pat buvo aptariami didžiausi iššūkiai dirbant su jaunimu ir jaunimo politikoje bei buvo bandoma išsakyti nuomonę apie tai, kaip galėtume daugiau jaunimo įtraukti į dalyvavimą veiklose.

Pasibaigus šiam įdomiam ir spalvingam vizitui, visa komanda apsilankė svečiuose ir kituose Liepojos mieste esančiuose jaunimo namuose „Jauni vanagi“. Darbuotojai pristatė savo įsteigtus ir savivaldybės nefinansuojamus jaunimo namus, buvo suteikta informacija apie jų vykdomas veiklas, darbo specifiką, dalyvavimą įvairiuose projektuose, darbuotojai pasidalino informacija, kokių jaunuolių dažniausiai galime pamatyti atvykstant.

Buvo akcentuojama, kad jaunuoliai šioje įstaigoje skatinami prisidėti prie visų veiklų jas organizuojant ir sukuriant įvairias idėjas, taip užtikrinant jų užimtumą ir įsiliejimą į įvairias veiklas. Šie jaunimo namai siūlo dalyvauti ir prisidėti įvairiuose projektuose, laisvos erdvės suteikimas įvairiausiems jaunuolių organizuojamiems renginiams bei pasibuvimams, įvairius edukacinius susitikimus ir diskusijas su įvairių sričių atstovais bei kitą pagalbą.

Išklausius darbuotojų pristatymo, gerosios patirties ir pažaidus trumpą bei labai smagų žaidimą, kelionė tęsėsi toliau. Prasidėjo antroji išvykos dalis, kurios metu buvo suorganizuota ne tik linksma, bet ir turininga pažintinė ekskursija po Liepojos miestą. Jos metu buvo galimybė susipažinti su Liepojos siauromis gatvelėmis bei jų istorija, įvairiais miesto rajonais, pastatais bei jų išskirtinumu, architektūros specifika bei istorija, susipažinta su miesto senamiesčiu, aplankytas vienas didžiausių miesto parkų.

Ši informacinė ir pažintinė išvyka sutvirtino GAJC komandos, jaunuolių ir Klaipėdos rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos narių bei kitų Liepojos mieste Latvijoje esančių jaunimo namų draugystę bei dar labiau sustiprino motyvaciją ir toliau būti aktyviems, įgyvendinti bendrus projektus.

 

Virgilijaus Skuodo nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,