Logo
 Spausdinti šį puslapį

Atnešę teisę skaityti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Corbis nuotr. Corbis nuotr.

Kovo 16-ąją Lietuvoje yra minima Knygnešio diena. Šią dieną pagerbiami knygnešiai – žmonės, kurie lietuvių kalbos draudimo metais platino lietuviškas knygas ir kurių dėka buvo išsaugota teisė skaityti bei teisė pažinti savo gimtąją kalbą.

 

 

Spausdinti ir platinti lietuviškai parašytas knygas Lietuvoje Rusija uždraudė po 1863 metų sukilimo. Po metų knygos pradėtos leisti tik rusišku raidynu. Lietuviai naujai tvarkai paklusti nenorėjo – slapčia leido, perrašinėjo ir platino knygas lietuviškais rašmenimis. Iš pradžių už tokius prasižengimus rusų įstatymai numatė nedideles baudas. Tačiau suvokę, kokie yra slaptos knygnešystės mastai, valdininkai ėmėsi griežtų bausmių – suiminėjo knygnešius, degino konfiskuotus leidinius. Tačiau net ir sankcijos nesulaikė knygnešių ir leidėjų – iš slapčia atgabentų knygų mokėsi vaikai, su slaptomis knygomis augo sąmoninga ir pilietiška Lietuvos karta.

 

Įvykiai ir vardadieniai

 

Vardadienį šiandien švenčia Julijonas – garbanius, Vaidotas – tas, kuris vaidenasi, Norvaldė – norinti valdyti, Henrika – namų valdytoja.

1989 metais Lietuvos SSR Ministrų taryba įregistravo Sąjūdį kaip visuomeninę organizaciją.

1999 metais Tokijuje atidaryta Lietuvos ambasada.

1827 metais Niujorke pasirodė pirmasis juodaodžių laikraščio „Freedom‘s Journal“ numeris.

1851 metais Ispanija su tuometiniu popiežiumi susitarė, jog katalikybė bus vienintelė teisėta religija Ispanijoje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,