Logo
 Spausdinti šį puslapį

Tikrinama, kaip kailinių gyvūnų laikytojai laikosi nustatytų reikalavimų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ne rečiau kaip du kartus per metus vykdo patikrinimus, kaip naminių gyvūnų laikytojai laikosi nustatytų reikalavimų. Po šių patikrų, šiemet ketvirtadalyje ūkių nustatyti mažesni ar didesni gyvūnų laikymo, sveikatos, biologinio saugumo priemonių ar šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo reikalavimų pažeidimai, už kuriuos, atsižvelgus į jų mastą ir pobūdį, šių ūkių atsakingiems asmenims skirtos administracinės nuobaudos.

 

Kailinių gyvūnų laikymo sąlygos tikrinamos rizikingiausiais jų gyvenimo laikotarpiais – jauniklių atjunkymo nuo motinų ir suaugusių gyvūnų žudymo metu. Planinių patikrinimų metu tikrinamos visos kailinių gyvūnų laikymo vietos bei tiriami visi gauti pranešimai. VMVT registro duomenimis, šalyje kailinių gyvūnų auginimu užsiima 185 ūkio subjektai, iš kurių 142 laiko kanadines audines.

„Reikia pabrėžti, kad bet kokios rūšies gyvūnų laikymas – atsakinga kiekvieno laikytojo pareiga, tačiau kailinių gyvūnų laikymas – sudėtinga veikla, todėl VMVT skiria ypatingą dėmesį tokių ūkių vertinimui ir principingai tiria bet kokią informaciją apie blogas kailinių gyvūnų laikymo sąlygas ir kitus galimus pažeidimus. Pažymėtina, kad dauguma kailinių gyvūnų laikytojų atsakingai prižiūri savo gyvūnus, jais tinkamai rūpinasi, įgyvendina privalomuosius reikalavimus, tačiau pasitaiko ir tokių, kurie neužtikrina kailinių gyvūnų sveikatingumo, biologinio saugumo reikalavimų ar blogai tvarko šalutinius gyvūninius produktus“, – komentavo VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjas Giedrius Blekaitis.

Vieningų Europos Sąjungos reikalavimų, kaip auginti kailinius žvėrelius, nėra, kiekviena valstybė šiuos klausimus sprendžia savarankiškai, todėl VMVT direktoriaus 2014 m. lapkričio 10 d. įsakymu Nr. B1-970 buvo patvirtintas kailinių gyvūnų laikymą reglamentuojantis teisės aktas – Kailinių gyvūnų laikymo reikalavimai. Šis teisės aktas buvo parengtas bendradarbiaujant su kailinių gyvūnų auginimo verslo narius vienijančiomis asociacijomis ir su gyvūnų gerovės aktyvistais. Įsakymas įsigaliojo 2015 m. gegužės 1 d., tačiau kai kurioms jo nuostatoms buvo numatyti ilgesni pereinamieji laikotarpiai (pavyzdžiui, reikalavimai kailinių gyvūnų laikymo įrangos (narvų) plotui ir aukščiui įsigaliojo tik 2019 m. gegužės 1 d.).

Reikalavimai pritaikyti tiek kailinių gyvūnų (audinių, naminių juodųjų ar baltųjų šeškų, rudųjų, poliarinių lapių, usūrinių šunų), tiek kailiams ir mėsai auginamų gyvūnų (trumpauodegių, ilgauodegių šinšilų, nutrijų) laikymo sąlygoms užtikrinti. Nustatytos bendros ir specialiosios laikymo sąlygos atskirų rūšių gyvūnams, nurodyti jų auginimui privalomi skirti plotai, laikymo įranga, gyvūnų priežiūra, jų tikrinimas ir kt.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,