Logo
 Spausdinti šį puslapį

Policijos veiklos ataskaita pristatyta bendruomenei: pasidžiaugta gerėjančiais rezultatais

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
K. Abromavičiūtės nuotr. K. Abromavičiūtės nuotr.

Šią savaitę Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) teritoriniuose padaliniuose tradiciškai vyksta metų veiklos ataskaitiniai renginiai. Šiandien savo nuveiktus darbus pristatė bei su visuomene bendravo ir Klaipėdos rajono policijos pareigūnai.

 

Padaugėjo sukčiavimo atvejų

Tradiciškai Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos skaitykloje interaktyviai pristatyta ir viešai transliuota Klaipėdos rajono policijos komisariato veiklos ataskaita. Renginio metu gyvai bei pasitelkus išmaniąsias priemones buvo bendraujama su vietos bendruomene, atsakinėjama į gyventojams rūpimus klausimus.

Renginį pradėjusi Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Rasa Stasiulaitienė pasidžiaugė, jog jau ketvirtus metus veiklos ataskaita yra pristatinėjama būtent bibliotekoje. Be to, Komisariato viršininkė pabrėžė, kad kasmet vis stengiamasi atsisakyti tradicinės pristatymo formos, pasinaudojant interaktyviomis, šiuolaikinėmis priemonėms. Šįkart svarbiausi Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato bei rajono komisariato praėjusių metų veiklos ataskaitos faktai buvo parodyti vaizdo filmuku.

2019 metais Klaipėdos apskrityje užregistruota 5 327 nusikalstamos veikos. Tai – mažiausias nusikalstamų veikų skaičius per pastaruosius penkerius metus. Pažymėta, jog Klaipėdos apskrityje per pastaruosius metus labiausiai sumažėjo turtinių nusikaltimų: vagysčių (2018 m. – 1 241 atvejų, 2019 m. – 1 077) ir plėšimų (2018 m. – 100, 2019 m. – 81). Nepaisant to, sukčiavimo atvejų skaičius 2019 metais išaugo 20 proc., vis daugiau jų įvykdoma elektroninėje erdvėje. Kaip pavyzdys pateiktas pareigūnų išnarpliotas stambaus mąsto sukčiavimo atvejis, kuomet grupė asmenų iš įkalinimo įstaigų apgaulės būdu, pateikiant suklastotas bankinių pavedimų kopijas, įsigydavo skelbimuose siūlomas prekes.

 

Žūčių kelyje skaičius – netenkina

Taip pat pernai policija nemažą dėmesį skyrė kovai su šešėline ekonomika – realizuotos kelios stambios operacijos, kurių metu nustatytos įmonės, nuslepiančios nuo valstybės mokesčius. Pastebėta, kad sunkių ir labai sunkių nusikaltimų įvykdymo tendencija taip pat mažėja, per pastaruosius penkis metus tokių nusikaltimų sumažėjo nuo 294 iki 196 atvejų. Tiesa, nusikalstamų veikų, susijusių su narkotinėmis medžiagomis, skaičius auga: 2019 metais jų užregistruota 13 proc. daugiau. Dar viena dažnai registruojamų nusikalstamų veikų – smurtas artimoje aplinkoje. Pernai jų skaičius siekė 800.

Informuojama, jog 2019 metais Klaipėdos apskrities keliuose žuvo 19 asmenų. Ir nors šis skaičius 5 asmenimis mažesnis nei 2018 metais, anot Kelių policijos pareigūnų, tokie rezultatai netenkina. Mažesnio eismo įvykių ir žūčių keliuose skaičiaus siekiama diegiant naujas priemones, pavyzdžiui, automatinę protokolų surašymo sistemą bei panaudojant didelio dėmesio visuomenėje sulaukusius mobilius greičio matuoklius.

Renginio metu pristatytas ir pernai duris atvėręs šiuolaikiškas Klaipėdos rajono policijos komisariato pastatas. Taip pat pristatyti naujai įsigyti policijos automobiliai ir kitos transporto priemonės.

 

Atsakinėjo į klausimus

Po veiklos pristatymo filmuko, laiko skirta ir diskusijai, atsakymams į gyventojų klausimus. Šiemet daugiausia jų sulaukta virtualiai, tiesioginės transliacijos internetu metu. Į gyventojų klausimus atsakinėjo Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė R. Stasiulaitienė, Klaipėdos apskrities VPK viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius, Klaipėdos rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininkas Andrius Burba, Veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Donatas Lukas bei Bendruomenės pareigūnė, vyriausioji tyrėja Diana Pipirienė. Diskusiją vedė Jono Lankučio viešosios bibliotekos Informacinio skyriaus vedėja Živilė Markutė-Armalienė.

Renginio metu teirautasi, kokiais reikšmingais pokyčiais per pastaruosius metus policijos pareigūnai galėtų pasidžiaugti bei kokių iššūkių teko patirti.

R. Vaitkevičius pažymėjo, jog „gerųjų“ pasikeitimų būta tikrai nemažai – pernai buvo ne tik pakeistos pareigūnų uniformos, įsigyti nauji automobiliai, atnaujinta įranga, bet ir daugiau investuota į pareigūnų kvalifikacijos kėlimą, mokymus bei darbo sąlygų gerinimą.

Nepaisant to, anot R. Stasiulaitienės, pareigūnai susiduria ir su nemažai iššūkių. Komisariato viršininkės teigimu, pareigūnams nuolat tenka prisitaikyti prie sparčiai besikeičiančios visuomenės, susiduriama su labai didelio kiekio informacijos srautu, kurį reikia gebėti apdoroti, suprasti bei pritaikyti.

„Šiandien policijos pareigūnai turi būti labai universalūs. Pavyzdžiui, dirbant veiklos grupėje, tenka išmokti įforminti eismo įvykius, spręsti nepilnamečių problemas bei išmokti dirbti su įvairiausiais registrais“, – kalbėjo R. Stasiulaitienė.

 

Klaipėdos rajone – daugiau moterų pareigūnių

Renginio metu domėtasi ir įdomiąja statistika. R. Stasiulaitienė pasidžiaugė, kad pernai iš Klaipėdos rajono policijos komisariato išėjo tik 3 pareigūnai, iš kurių du – į aukštesnes pareigas, o atėjo dirbti net 17. Taip pat Klaipėdos rajone daugiau dirba moterų pareigūnių, jų skaičius siekia apie 60–65 proc.

Renginio metu paneigtas mitas, kad policijos pareigūnai daugiau dėmesio skiria reagavimui į pranešimus, o į vagysčių tyrimus nekreipia dėmesio. Anot R. Vaitkevičiaus, Klaipėdos rajone vagysčių ištyrimų skaičius yra vienas geriausių šalyje, kuris siekia 36 proc., kai tuo tarpu šalyje – tik 23 proc.

Gyventojai teiravosi ir apie nepilnamečių kontrolę, taip pat klausta ir apie naujuosius mobilius greičio matuoklius-trikojus.

„Šiuo metu su trikojais daugiausiai dirbama Klaipėdos mieste, bet tikrai ir rajone juos bus galima dar išvysti, nes vertinant pagal žuvusiųjų skaičių kelyje statistiką, Klaipėdos rajonas yra ta vieta, kur mes turime didžiausią problemą“, – patikino Klaipėdos apskrities VPK viršininko pavaduotojas.

Žmonės klausė, ar galima fotografuoti įtartinus asmenis ir jų nuotraukas siųsti policijai, domėtasi saugios kaimynystės klausimais. Netrūko ir konkretesnių klausimų, domėtasi rūkančio jaunimo prie „Vaivorykštės“ gimnazijos, neatsakingų šunų šeimininkų elgesio, automobilių statymo, benamių asmenų ir viešosios tvarkos trikdymo bei kitomis problemomis. Renginio metu gyventojai ne tik uždavė klausimus policijos pareigūnams, bet ir negailėjo pastebėjimų bei pagyrimų.

Tiesiogiai transliuotą diskusiją galite peržiūrėti čia.

 

Akimirkos iš renginio – Kristinos Abromavičiūtės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,