Logo
 Spausdinti šį puslapį

2020-ųjų Klaipėdos rajono biudžetas – ženklių permainų link

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Šių metų rajono biudžeto dėlionės jau pasiekė finišo tiesiąją. Kitą savaitę jis bus teikiamas tvirtinti Tarybai. Tačiau jau dabar aišku, kad 2020-ieji rajonui bus ženklių pokyčių metais. Finansavimas auga daugelyje sričių, didėja atlyginimai kultūros darbuotojams, milijonai eurų bus skiriami gerinti infrastruktūrą rajone, remontų sulauks mokyklos ir darželiai, daugiau lėšų bus skirta ir socialines paslaugas teikiančioms įstaigoms. Tai vienas atsakingiausių biudžetų per ilgus dešimtmečius, kurio naudą pajus visi Klaipėdos rajono gyventojai.

 

 

Taip atrodo biudžeto pyragas. Net du mėnesius kiekviena sritis buvo peržiūrima itin atidžiai, dėliojamos prioritetinės sritys, būsimi projektai, kad investicijos paliestų kuo daugiau žmonių.

„Šiais metais itin didelį dėmesį biudžete skyrėme būsimoms investicijoms. Ilgus metus rajonas snūduriavo. Reikia gerinti kelių infrastruktūrą, trūksta naujų sporto bazių, mokyklų, darželių, nėra baseino. Didžioji dalis aplinkinių rajonų jau seniai visa tai turi. Todėl situaciją būtina keisti ir tai leis padaryti atsakingai suformuotas biudžetas ir tolimesnis jo planavimas“, – įsitikinęs Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas.

 

Rekordinės lėšos rajono infrastruktūrai

Tad ko tikėtis šiemet? Rekordinė suma – net 8 milijonai eurų – yra skiriama rajono keliams, gatvėms atnaujinti, remontuoti ir prižiūrėti. Po milijoną – didžiausioms rajono seniūnijoms Gargždams ir Sendvariui – bus atnaujinami ir klojami nauji keliai, įrengiami ir remontuojami šaligatviai, tvarkoma kita inžinerinė infrastruktūra, pavyzdžiui, lietaus nuotekos.

300-ais tūkstančių eurų planuojama prisidėti ir prie Kelių direkcijos projektų Karklėje, Gargžduose, Veiviržėnuose, Kretingalėje, Priekulėje. Ši suma leido projektus iškelti į prioritetus. Ir toliau bus vykdomi darbai, prie kurių prisideda ir ES, tai – ir Priekulės viešųjų erdvių tvarkymas, ir Vėžaičių dvaro parko teritorija. Tęsime Gargžduose esančios Pušų, Sendvario Lenkviečių gatvių ir Kiškėnų–Lėbartų–Ketvergių kelio rekonstravimą. Bus asfaltuojami žvyrkeliai, remontuojami sodų teritorijose esantys keliai, atnaujinamos polderinės sistemos.

 

Auga atlyginimai, didėja dėmesys socialinei sričiai ir švietimui

Daugiau kaip dviem milijonais auga ir finansavimas švietimui. Už šias lėšas bus tvarkomi pastatai, gerinama mokinių ugdymo kokybė. Biudžete numatytos lėšos Slengių progimnazijos projektavimui, Agluonėnų lopšelio-darželio „Nykštukas“ pastato sienos remontui, Gargždų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ pastatui, Priekulės I. Simonaitytės gimnazijos aktų salės pastato statybos projektavimui ir kitoms rajono švietimo įstaigoms.

Daugiau nei milijonu auga ir lėšos socialinei sričiai. Pinigai bus skiriami paslaugas teikiančioms įstaigoms, socialinei paramai mokiniams, būstų pritaikymui ir projektams, kurie plės reabilitacijos paslaugas neįgaliesiems.

„Vidutiniškai 6-iais procentais auga ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai. Kultūros darbuotojams šis augimas dar ženklesnis, nes prie jų atlyginimo didinimo prisideda ir Kultūros ministerija. Iš tikrųjų, permainos akivaizdžios, nes mes itin atsakingai dėliojome biudžetą, kad pokyčius pajustų viso rajono gyventojai“, – sako meras Bronius Markauskas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,