Logo
 Spausdinti šį puslapį

Jaunoms šeimoms – galimybė kurtis regionuose

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Klaipėdos rajonas – vienas patraukliausių naujakuriams. Tai rodo ne tik augantis gyventojų skaičius, tačiau ir gausiai teikiami prašymai finansinei paskatai pirmajam būstui įsigyti. Labiausiai jaunos šeimos pamėgusios Gargždus ir Sendvario seniūniją: pernai šiose vietovėse, pasinaudojusios parama, įsikūrė 171 šeima.

 

Šiemet būstą bus galima įsigyti visame Klaipėdos rajone, išskyrus Gargždų miesto teritoriją. Įsitikinti, ar teritorija, kurioje yra norimas pirkti būstas, nepriklauso Gargždų miestui, galima žemėlapyje REGIA (www.regia.lt/zemelapis) per paiešką įvedus įsigyjamo būsto tikslų adresą.

 

Parama – nuo 15 iki 30 procentų

Klaipėdos rajone gauti subsidiją pirmajam būstui įsigyti, kaip ir visoje Lietuvoje, gali jaunos šeimos. Jauna šeima laikomi abu sutuoktiniai, taip pat registruotą partnerystę sudariusi pora arba vienas vaiką (-us) ar įvaikius auginantis tėvas ar mama, kurie yra ne vyresni kaip 36 metų amžiaus.

Šiemet dar daugiau šeimų gali pretenduoti į paramą, nes nuo vasario mėnesio teikti paraiškas subsidijai gauti gali ir tos šeimos, kurios turi ar nuosavybės teise turėjo būstą, kurio naudingasis plotas, tenkantis vienam šeimos nariui, yra ar buvo mažesnis kaip 14 kvadratinių metrų. Arba turimas būstas, neatsižvelgiant į jo naudingąjį plotą, yra fiziškai nusidėvėjęs daugiau kaip 60 procentų.

Skiriamos subsidijos dalis priklauso nuo to, ar šeima turi vaikų, ir kiek. Jaunos šeimos, neturinčios vaikų, pretenduoja gauti 15 procentų, turinčios 1 vaiką – 20 procentų, turinčios 2 vaikus – 25 procentų, turinčios 3 ir daugiau vaikų – 30 procentų dydžio paramą. Jei šeima pagausėja (gimsta antras ir/ar trečias vaikas iki tol, kol nors vienam iš tėvų sukanka 40 metų), galima teikti prašymą papildomai 5 proc. subsidijai gauti.

Subsidija skaičiuojama nuo 87 000 eurų sumos. Jeigu šeima perka brangesnį būstą, paramos procentai yra skaičiuojami nuo šių „lubų“.

 

Konsultacijas teikia ir Savivaldybė

Norint pateikti prašymą dėl subsidijos pirmiausia reikia VMI deklaruoti turtą už praėjusius kalendorinius metus. Taip pat reikia tiksliai žinoti, kad bankas/kredito unija tikrai suteiks paskolą būstui įsigyti, ir kokia suma tai bus. Ir tik tuomet SPIS sistemoje, prie kurios prisijungiama per el. bankininkystę ar su el. parašu, pildomas prašymas paskatai įsigyti pirmąjį būstą regionuose.

Prašymai išnagrinėjami per 10 darbo dienų. Gavus pranešimą, kad pažyma suformuota, paskatos gavėjai per 15 kalendorinių dienų turi aktyvuoti banke/kredito unijoje pažymą ir pradėti būsto pirkimo procedūras.

Daugiau informacijos apie paskatą galima rasti Klaipėdos rajono savivaldybės svetainėje www.klaipedos-r.lt, skiltyje „Gyventojams“ pasirinkus „Finansinė paskata jaunoms šeimoms“.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,