Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dirbant su jaunimu svarbiausia – suprasti ir motyvuoti

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
GAJC komandos veikla pripažinta visos Lietuvos mastu. Klaipėdos r. sav. nuotr. GAJC komandos veikla pripažinta visos Lietuvos mastu. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Gargžduose veikiantis atviras jaunimo centras pripažintas pirmaujančiu šalyje. Jame lankosi šimtai žmonių, o įvairūs projektai, tokie kaip mobilusis darbus, kai paslaugos pasiekia visame rajone gyvenančius jaunuolius, yra sulaukę ne vieno įvertinimo. Ne vieno apdovanojimo yra sulaukę ir čia dirbantys savanoriai. Pernai mobilios komandos narius Deimantę Venckutę ir Aidą Kryževičių Jaunimo reikalų departamentas paskatino jaunimo darbuotojų stipendijomis.

 

Laukiami lyg namuose

Gargžduose gyvenantys jaunuoliai žino, kad buvusiame kariniame komisariate Klaipėdos gatvėje įsikūrusio GAJC durys jiems visada atviros. Čia jie gali bandyti atrasti ir realizuoti save įvairiose veiklose, rengiamuose užsiėmimuose, taip pat norintys savanoriauti gali pasikonsultuoti ir gauti informaciją apie savanorystę Lietuvoje ir užsienyje. Centre lengvai gali susirasti naujų draugų bei prasmingai leisti laisvalaikį.

„Gargždų atviro jaunimo centro komandos dėka nusprendžiau tapti savanore. Jie mane skatino padėti kitiems, atrasti save ir išbandyti naujus iššūkius, kurie laukia tolimesniame gyvenimo kelyje. Šie jaunimo darbuotojai padeda tobulėti ir niekada nepalūžti, kad ir kas benutiktų“, – taip apie GAJC mobilios komandos narius Deimantę Venckutę ir Aidą Kryževičių atsiliepia viena iš centro lankytojų.

„Visuomet mielai priimame, pasikalbame ir išklausome, bei kartu su jaunuoliais planuojame, organizuojame įvairiausius sportinius užsiėmimus ir varžybas, mokymus, maisto gaminimo vakarus, meninius užsiėmimus, įvairius žygius, išvykas, koncertus ir stovyklas, bei daug kitų veiklų. Jaunuoliai visuomet skatinami būti kūrybiškais, išsakyti savo norus ir kartu su jaunimo darbuotojais prisidėti prie jų įgyvendinimo“, – sako D. Venckutė.

Kad jaunimo veiklos būtų kuo įdomesnės ir įvairesnės, nuo pat centro įkūrimo pradžios nuosekliai vystomas projektinės veiklos finansavimo modelis. Pernai įgyvendinti 7 projektai, iš kitų šaltinių pritraukus daugiau nei 44 tūkst. eurų. Šiemet jau laimėti 5 projektai už beveik 79 tūkst. eurų.

 

Mobiliosios komandos nariai A. Kryževičius ir D. Venckutė pas rajono jaunuolius ne Gargžduose skuba penkis kartus per savaitę. Klaipėdos r. sav. nuotr.

 

Motyvuoja, išklauso, sudomina

Nuo užpernai bendrauti su GAJC darbuotojais gali ne vien gargždiškiai. Mobilūs darbuotojai vyksta ten, kur nėra Atvirųjų jaunimo centrų ar erdvių – į Priekulę, Dauparus, Lapius, Girininkus, Veiviržėnus ir Agluonėnus – ir numatytomis valandomis teikia paslaugas jaunimui. Kad šios kelionės taptų lengvesnės, Savivaldybė praėjusių metų pabaigoje mobiliai komandai priskyrė vieną iš savo automobilių: Deimantė ir Aidas juo vyksta į darbo vietoves, posėdžius ir mokyklas.

Mobilus darbas išskirtinis tuo, jog darbuotojai neturi visiškai pastovios buvimo vietos, nes lankosi jaunimo mėgstamose vietose, gatvėse, sporto aikštelėse, taip stengdamiesi pasiekti ir užmegzti kontaktą su jaunimu, ir tuomet juos pasikviesti užeiti į mobilius darbo su jaunimu taškus. Bendruomenės vieną kartą per savaitę juos įsileidžia į bendruomenės namus, bibliotekų ar kultūros centrų sales ar kabinetus.

„Labai svarbu, kad ir kaimiškose vietovėse gyvenančius jaunuolius GAJC jau gali skatinti konstruktyviai kurti ateitį, ugdyti sveiką gyvenseną, įgyti įvairių profesinių amatų kompetencijų. Dar svarbiau tai, kad Deimantė su Aidu bendrauja ir su rizikos grupėms priklausančiais jaunais žmonėmis, ir tais, kurie niekur nedirba, nesimoko. Tai jiems suteikia didelės motyvacijos ir kartais kardinaliai apverčia gyvenimą“, – atvirauja Jaunimo reikalų koordinatorė A. Radžienė.

Ji pabrėžia ir tai, kad nei vienas atviras jaunimo centras Lietuvoje neturi tiek darbuotojų, kiek jų yra Gargžduose. Čia tiesiogiai su jaunimu iš viso dirba net 4 žmonės.

Iš Lietuvoje veikiančių 40 atvirų jaunimo centrų, esantis Gargžduose pripažintas kaip pirmaujantis, o jaunimo reikalų koordinatorė Adelija Radžienė įvertinta kaip reikšmingai prisidėjusi kuriant teigiamą pokytį jaunimui ir jaunimo politikai visoje Lietuvoje. Be to, GAJC yra vienintelė įstaiga rajone, pagal Lietuvos jaunimo politikos pagrindų įstatymą, su jaunimu vykdanti ir atvirą, ir mobilų darbą.

Centro darbu susidomėjo ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Vasario gale į mobilaus darbo su jaunimu tašką Lapiuose planuoja atvykti viceministras Eitvydas Bingelis.

 

Faktai ir skaičiai

Klaipėdos rajono savivaldybė 2019 m. GAJC centrui skyrė 106 000 Eur (iš jų 67 100 Eur darbo užmokesčiui) ir mobiliajam darbui su jaunimu 23 500 Eur (iš jų 20 700 darbo užmokesčiui).

Jaunimui suorganizuotos 154 veiklos. Iš jų atsižvelgiant į jaunuolių poreikius – 45; pilietiškumo ugdymo –15; socialinių kompetencijų ugdymo – 45; sveikatinimo – 31, profesinio ugdymo –18.

Jaunuoliams suteiktos 55 individualios konsultacijos bendravimo santykių, sveikatos, darbo, savanorystės, situacijos namuose, sveikos gyvensenos, svorio problemų ir kitomis temomis.

Mobiliojo darbo su jaunimu komandos išvykų, skirtų mobiliojo darbo vykdymui, skaičius – 5 kartai per savaitę, bendras apsilankymų skaičius – 798.

Bendras lankytojų skaičius – 272, iš jų moterų – 112, vyrų – 160.

Suorganizuotos 28 veiklos, ugdančios jaunimo socialinius įgūdžius bei skatinančios jauną žmogų įsitraukti į visuomeninę veiklą: debatai, stalo žaidimai, savanorystės skatinimo, komandinių įgūdžių formavimo veiklos, maisto gaminimo užsiėmimai.

Įgyvendinta vasaros poilsio programa „Mobili vasara 2019“. 5 dienų stovykloje dalyvavo 40 jaunuolių iš Klaipėdos rajono.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,