Logo
 Spausdinti šį puslapį

Toliau tęsiami parko tvarkymo darbai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos r. sav. nuotr. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Gargždų parke pašalinus pavojų keliančius medžius, darbai tęsiami toliau. Jau įvertinti tankiai suaugę medynai, kurių retinimą rekomendavo parko medžių būklę įvertinęs nepriklausomas ekspertas. Pabrėžiama, kad norint atgaivinti čia augančius medžius, būtina, jog jie turėtų erdvės ir negožtų vienas kito. Pagal ekspertų pateiktas rekomendacijas bus šalinami 143 medžiai. Daugumos jų kamieno storis nesiekia nė 30 centimetrų ir, pasak specialistų, jie jau pralaimėjo kovą prieš kitus medžius.

 

Pašalinti pavojingi medžiai

Savivaldybės iniciatyva papildomas Gargždų parko medžių būklės vertinimas buvo atliktas prieš kiek daugiau nei dvi savaites. Išsami ataskaita buvo pateikta ir visuomenei, o nepriklausomos ekspertės, kurią rekomenduoja ir Aplinkos ministerija, Linos Straigytės atliktą medžių ekspertizę analizavo bei su pateiktu įvertinimu sutiko ir dendrologai Arvydas Rutkauskas, Artūras Poškus, želdinių ekspertė Rita Nekrošienė bei arboristas Renaldas Žilinskas.

Ataskaitoje ekspertė nurodė, kad parke – 48 itin blogos būklės medžiai: jie tuščiaviduriai bei kelia pavojų. Buvo pabrėžta, jog šalinti juos reikia kuo greičiau, nes medžiai auga prie pėsčiųjų takų, gyvenamųjų namų. Remdamasi ataskaita, Savivaldybė praėjusią savaitę išdavė leidimą šalinti 42 medžius. 6 medžius nuspręsta palikti, nes jie yra atokiau nuo žmonių lankomų vietų. Šie medžiai iš Savivaldybės sulauks papildomo dėmesio, juos sutvirtinsime ir puoselėsime, kad jais grožėtis galėtumėme dar ne vieną dešimtmetį.

 

Bus retinami medynai

Tuo pačiu ekspertė ataskaitoje pažymėjo, kad parke būtina retinti tankiai suaugusius medynus. Medžiai skursta, gožia vienas kitą, trūksta šviesos ir saulės. Buvo išskirtos keturios medynų grupės. Šią savaitę atsakingi specialistai pagal pateiktas ekspertų rekomendacijas, remdamiesi galiojančia metodika, atrinko ir sužymėjo retinamus medžius.

Pirmajame medyne, esančiame viršutinėje parko terasoje, nuspręsta pašalinti tik 6 tuopas, esančias šalia tako, o retinimų kol kas neatlikti. Per praėjusią savaitę vykusį susitikimą su visuomene buvo iškelta idėja palikti čia augančias trešnes, kaukazines slyvas, šeivamedžius ir taip sukurti naują vaismedžių erdvę. Todėl sprendimai dėl šio medyno retinimo bus priimti tik su visuomene suderinus sprendimus dėl antrojo parko tvarkymo etapo.

Antrajame ir trečiajame medynuose, kurie auga netoli vaikų žaidimo aikštelės, einant link amfiteatro, atrinkta šalinti 43 medžius: 24 liepas, 13 nedidelių ąžuoliukų, kurių kamienų storis svyruoja nuo 12 iki 18 centimetrų, taip pat 4 klevus, 1 eglę ir 1 skroblą.

Ketvirtajame medyne, esančiame šlaite prie laiptų, vedančių į Minijos slėnį, vyks minimalus retinimas – 20 medžių, t. y. 16 liepų ir 4 klevai. Jie tankiai suaugę, jauni, o kamienų storis nesiekia nė dvidešimties centimetrų.

Centrinėje parko dalyje, netoli esančio tualeto bus šalinamos 17 tuopų. Dar 56 medžiai bus pašalinti aplink stadioną ir čia augančią tvorą. Šioje vietoje, pasak ekspertų, augantys medžiai yra neperspektyvūs, o tuopos, kaip pabrėžiama, peraugusios, stambios ir pavojingos. Bus pašalinti 48 klevai, kurių tik 10 kamienų storis yra kiek daugiau nei 30 centimetrų, taip pat 2 gluosniai, 2 ievos, 2 liepos, 3 slyvos.

Artimiausiu metu Savivaldybė atrinks antrojo etapo darbų projekto rengėjus. Tuomet kviesime bendruomenę diskutuoti dėl parko infrastruktūros ir tolesnio parko tvarkymo darbų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,