Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Regitra“: vis dar pasitaiko atvejų, kuomet per teorijos egzaminą bandoma sukčiauti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
VĮ „Regitra“ nuotr. VĮ „Regitra“ nuotr.

Pernai „Regitroje“ iš viso laikyta apie 122 tūkst. teorijos egzaminų. Neišvengta ir sukčiaujančių asmenų. Pagauti 44 asmenys, kurie bandė nesąžiningai išlaikyti egzaminą.

 

Vilniuje egzaminuotoju dirbantis Edgaras Spiglazovas sako, kad nors besirenkančių tokį kelią vis dar yra, tikisi, kad ilgainiui žmonių sąmoningumas tik didės.

 

Ar žmonės vis dar dažnai mėgina neteisėtais būdais įgyti teisę vairuoti?

Kaip ir mokyklos laikais visada buvo žmonių, kurie nusirašinėdavo egzaminų metu, taip ir dabar tokių žmonių pasitaiko. Tačiau labai svarbu suprasti, kad „Regitroje“ laikomi egzaminai yra svarbūs ne tik pačiam vairuotojui, bet ir aplinkiniams. Jūs tik įsivaizduokite, jei į gatvę išvažiuoja žmogus, kuris nepažįsta kelio ženklų – nelaimės tikimybė padidėja kelis kartus.

Pastebėtina ir tai, jog tobulėjant technologijoms keičiasi ir sukčiavimo būdai. Jeigu seniau garso ir vaizdo perdavimo priemonės buvo pakankamai didelės, tai šiais laikais viskas kitaip. Vaizdo kameros ir ausinės tokios mažos, kad sukčiautojams net prireikia medikų pagalbos. Štai buvo atvejis, kai per egzaminą vienam iš laikiusiųjų mikro ausinė taip įstrigo ausyje, kad žmogui reikėjo vykti į ligoninę.

Viliuosi, kad tokių atvejų laikui bėgant mažės ir išvis neliks, o žmonės supras, kad nemaža dalis saugios ir teisingos vairavimo kultūros ugdymo prasideda jau nuo pirmųjų pradedančiojo vairuotojo mokymosi žingsnių – tai būtent ir yra teorinės žinios apie saugų vairavimą ir Kelių eismo taisyklių išmanymas. Turbūt patys nenorėtumėte, jog eisme dalyvautų vairuotojas, kuris teorijos egzaminą išlaikė su paslėpta ausine ir vaizdo kamera megztinio sagoje.

 

Taigi, pastebėti sukčiaujantį asmenį tampa vis sudėtingiau?

Ir taip, ir ne. Nors naudojama technika yra sudėtingiau pastebima, vis dėlto žmogų išduoda jo elgesys, kūno kalba. Be to, nors didžioji dalis sukčiavimo atvejų būna, kai egzaminuojamasis naudojasi neleistomis vaizdą ir garsą perduodančiomis priemonėmis, pasitaiko ir atvejų, kai egzaminą už asmenį ateina laikyti kitas. Kadangi prieš egzaminą sutikriname egzaminuojamųjų tapatybę ir paprašome pateikti tai patvirtinanti dokumentą, dažnai tenka gerokai paanalizuoti, ar tai yra tikrai tas pats žmogus.

Kartais žmonės taip pat bando žiūrėti ir į šalia sėdinčio žmogaus kompiuterio ekraną, tikėdamiesi jame išvysti jiems neaiškaus klausimo atsakymą, nors niekas negarantuoja, kad šalia sėdintis į jį atsakys teisingai. Tokiais atvejais dažniausiai užtenka tik įspėjimo. Beje, dar prisimenu praėjusiais metais ir atvejį, kai asmuo egzamino metu tiesiog naudojosi KET knygute.

 

Galbūt sukčiaujama dėl to, jog vyrauja nuomonė, kad teorijos žinios kelyje yra mažiau svarbios nei praktiniai įgūdžiai?

Taip, tai gali būti viena iš priežasčių. Tačiau teorijos egzaminas nėra vien punktai iš KET. Dalis klausimų yra glaudžiai susiję su praktinėmis situacijomis: galimų pavojų numatymą kelyje, teisingus vairuotojo sprendimus valdant automobilį įvairiose eismo situacijose, kurių tikrai netrūksta kasdieniame vairuotojo gyvenime, taip pat tikrinamos žinios apie ekonomiško vairavimo principus. Parengti teorijos egzamino klausimai „Regitroje“ testuojami ir tik patikrinus jų tinkamumą perkeliami į realius egzaminus.

Žinoma, jei žmogus iš pirmo karto išlaikė teorijos egzaminą ir nepadarė jame nė vienos klaidos, tai nereiškia, kad jis turės gerus praktinius įgūdžius vairuojant kelyje. Tačiau tinkamos teorinės žinios yra vienas iš saugaus vairavimo pagrindų, kuriuos jau žinant galima tobulinti praktinius vairavimo įgūdžius.

 

Na, o kas laukia tų, kurie pažeidžia taisykles?

Paaiškėjus sukčiavimo atvejui, egzamino rezultatas anuliuojamas, o pakartotinai egzaminą leidžiama laikyti tik po metų. Papildomai noriu atkreipti dėmesį, kad jei mums kilo tvirtas pagrindas manyti, jog asmuo naudojasi neleistina įranga, tačiau jis atsisako ją parodyti, tai taip pat laikoma taisyklių pažeidimu.

Būna ir truputį keista, ir truputį juokinga, kai pas žmogų aiškiai pamačius neleistiną įrangą bei jam apie tai pranešus jis tiesiog atsistoja ir išeina. Prieš jam išeinant dar spėji priminti, jog už tokius veiksmus bus taikomas vienerių metų apribojimas, tačiau jis net neatsisukęs išbėga iš egzaminų klasės. Tuomet grįžta po 10-15 minučių jau persirengęs kitu megztiniu ir klausia, kodėl anuliavome jo egzamino rezultatą.

 

Tai koks yra tas sėkmės raktas, padėsiantis išlaikyti teorijos egzaminą?

Svarbu egzamino metu neskubėti, atidžiai įsiskaityti klausimus, nepamiršti kad teisingas atsakymas gali būti ne vienas. Taip pat vienas svarbiausių patarimų – į egzaminą ateiti tuomet, kai tikrai patys jaučiatės užtikrintai ir gerai pasiruošę.

Taip pat kviečiu naudotis mūsų interneto svetainėje esančia mokomąja medžiaga. Čia rasite teorijos egzamino temas, bandomąją egzamino versiją, vaizdo klipą, kuris pasakoja nuosekliai apie visą teorijos egzamino eigą ir kt. Tikime, kad žinojimas iš anksto, kas laukia, sumažina galimą stresą, paskatina labiau pasitikėti savo jėgomis ir padeda pasiekti norimų rezultatų.

Na, o dieną prieš egzaminą siūlau atsipalaiduoti, tiesiog užsiimti savo mėgstama veikla, pavyzdžiui, pažiūrėti gerą filmą ir nueiti laiku miegoti, kad ryte atsikeltumėte žvalia galva bei galėtumėte visas savo įgytas žinias pademonstruoti egzamino metu.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,