Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rašyti diktantą su jauduliu sėda tiek pirmą, tiek eilinį kartą

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
J. Lankučio bibliotekos skaitykloje diktantą rašė 11 žmonių. K. Abromavičiūtės nuotr. J. Lankučio bibliotekos skaitykloje diktantą rašė 11 žmonių. K. Abromavičiūtės nuotr.

Šiandien visoje Lietuvoje jau tryliktą kartą buvo rašomas nacionalinis diktantas. Klaipėdos rajono gyventojai, kaip ir kasmet, rašyti diktantą palinko Savivaldybėje, bibliotekose, mokyklose. Rašyti galima buvo ir namuose bei darbovietėse.

 

Diktantas buvo transliuojamas per LRT radiją ir portale lrt.lt. 11 val. jį diktavo televizijos laidų vedėjas Marijus Žiedas. Šių metų diktanto teksto „Milinė“ autorė – prozininkė, publicistė ir poetė, Lietuvos rašytojų sąjungos narė Birutė Jonuškaitė.

Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio bibliotekos skaitykloje šiemet diktantą rašė 11 žmonių. Tarp jų buvo tokių, kurie savo jėgas išbandyti nusprendė pirmą kartą, ir tokių, kurie jau nebesuskaičiuoja kelintą kartą rašo. Pavyzdžiui, kasmet bibliotekoje rašantį diktantą galima išvysti gargždiškį Robertą, kuris šiemet atvyko net iš Vilniaus, kur šiuo metu kremta žurnalistikos studijas. Taip pat iš Gargždų esantis Žydrūnas prisipažino, kad diktantą rašyti ateinantis eilinį kartą.

„Pradėjau rašyti dar studijų laikais ir taip – kasmet. Stengiuosi puoselėti lietuvybę, lietuvių kalbą. Mano krikštamotė yra pedagogė, ji ir įskiepijo tą meilę Lietuvai“, – sakė dalyvis.

Žydrūnas teigė specialiai diktantui nesiruošęs, tą darydavo anksčiau. Tiesa, vyrui vis nepavykdavo patekti į antrąjį etapą, tačiau rankų jis nenuleidžia, tad bandys ir šiemet.

Dar viena gargždiškė Jazmina diktantą rašo antrąjį kartą. Ji prisipažino, jog pernai sekėsi neblogai, tačiau klaidų padarė.

„Daug nesiruošiau, tik prisiminiau sunkesnių žodžių rašybą. Ateinu rašyti, nes patinka lietuvių kalba, taip pat norisi daugiau sužinoti bei išmokti“, – atviravo mergina.

Jaudulio neslėpė ir pirmą kartą rašyti atvykęs Julius. Anot jo, norisi tekstą parašyti ne tik be klaidų, bet ir gražiai.

„Ateiti sugalvojau visiškai spontaniškai. Tik vakar pasidomėjau informacija, kur galima rašyti, ir atėjau. Anksčiau vis norėdavau, tačiau vis nepasisekdavo atvažiuoti, na, o šiemet aš čia“, – šypsojosi vyras.

Į Savivaldybės salę pasitikrinti savo lietuvių kalbos žinių atėjo 7 Administracijos darbuotojai.

Diktantas taip pat buvo rašomas daugelyje rajono mokyklų.

Pasak dalyvių, šį kartą diktantas nebuvo labai sunkus, tiktai ilgokas. Abejonių sukėlė žodžių švokšti, šaldamas rašyba, kai kas suabejojo, ar Užupio gatvė rašytina iš didžiosios raidė – juk ne visi vilniečiai ir ne visi žino šį Vilniaus mikrorajoną.

Diktantą rašys ir lietuvių bendruomenės užsienyje – JAV, Norvegijos, Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Buriatijos ir kt. šalių lietuvių bendruomenės.

Nacionalinį diktantą kartu su VšĮ Pilietinės minties institutu jau trečius metus iš eilės organizuoja Vilniaus prekybos paramos fondas „Dabar“.

Dėl raštingiausiojo vardo bus varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio.

Nacionalinis diktantas jau tryliktus metus bendradarbiauja su Valstybine lietuvių kalbos komisija.

Pernai Nacionalinį diktantą rašė daugiau nei 30 tūkst. žmonių.

Diktanto tekstas bus paskelbtas kovo 2 dieną svetainėse www.diktantas.lt, ir www.vlkk.lt (su rašybos ir skyrybos paaiškinimais).

 

Kristinos Abromavičiūtės ir Savivaldybės nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,