Logo
 Spausdinti šį puslapį

Naujojo koronaviruso prevencijai paskelbta gripo epidemija

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Atsižvelgdamas į COVID-19 ligos epidemiologinę situaciją ir į Pasaulio sveikatos organizacijos bei Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendacijas dėl COVID-19 ligos plitimo prevencijos, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga – valstybinio lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovas – 2020 metų kovo 4 d. sprendimu visoms Lietuvos savivaldybių administracijoms pavedė paskelbti gripo epidemiją kiekvienos savivaldybės teritorijoje.

 

Tai suteikia galimybes, esant poreikiui, asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikti ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais, gydymo įstaigoms ilginti savo darbo laiką pagal poreikį, nedarbingumo pažymėjimus išduoti nuotoliniu būdu bei taikyti priemones, skirtas užkrečiamųjų ligų plitimui, pvz., masinių renginių ribojimą, ir kitas, kurios yra numatytos savivaldybės patvirtintuose planuose, taikomuose gripo epidemijos metu.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracija Klaipėdos rajone kovo 6 d. paskelbė gripo epidemiją ir patvirtino gripo ir koronaviruso (COVID-19) plitimo valdymo priemonių planą.

Gripo ir koronaviruso (COVID-19) plitimo valdymo priemonių Klaipėdos rajone plane numatytos priemonės asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, vaikų ugdymo įstaigoms, Klaipėdos rajono savivaldybės Leidimų ir licencijų skyriams, Kultūros skyriui, juridiniams asmenims, fiziniams asmenims, organizuojantiems masinius renginius, Klaipėdos rajono paramos Šeimai centrui, skirtos valdyti gripo, koronaviruso ligos atsiradimą ir plitimą Klaipėdos rajone.

Visuomenės sveikatos specialistai pabrėžia, kad gripo ir COVID-19 ligos atsiradimas ir plitimas Klaipėdos rajone labai priklauso ir nuo kiekvieno gyventojo supratimo, sąmoningumo ir elgesio ir primena, kaip apsisaugoti nuo gripo ir kitų oro lašeliniu būdu perduodamų virusinių infekcijų.

 

Rekomenduojama laikytis šių standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių:

- dažnai plaukite rankas su šiltu vandeniu ir muilu (ne trumpiau kaip 20–30 sekundžių);

- nelieskite rankomis veido ir akių;

- nelieskite paviršių, kurie gali būti užteršti gripo virusu;

- kad neplatintumėte virusų aplinkoje, laikykitės kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti reikia prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę, vienkartines servetėles po kiekvieno panaudojimo – išmesti į šiukšliadėžę);

- jei čiaudėdami ar kosėdami prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas;

- laikykitės saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius);

- venkite artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys;

- dažnai vėdinkite patalpas, drėgnu būdu valykite paviršius;

- susirgę gripu dėvėkite medicininę kaukę, kuri padės sulaikyti kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint. Sveiki žmonės, slaugydami sergantį asmenį, taip pat turėtų dėvėti medicinines kaukes;

- nesilankykite masinio žmonių susibūrimo vietose, susirgę kuo skubiau kreipkitės į gydytoją ir neikite į darbą, kolektyvus, neveskite sergančių vaikų į ugdymo įstaigą.

 

Visuose trijuose Lietuvos oro uostuose keleivius, atvykstančius iš šalių, kuriose plinta koronaviruso sukeliama infekcija COVID-19, konsultuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, taip pat pamatuojama jų temperatūra, paprašo užpildyti keleivio kortelę. Vėliau su šiais asmenimis periodiškai susisiekiama telefonu, teiraujamasi jų sveikatos būklės. Šiuo metu atsižvelgdama į tarptautinių ekspertų išvadas, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir NVSC rekomenduoja žmonėms, kurie neseniai grįžo iš Kinijos, Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų), Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos ir Singapūro, 14 dienų nuo paskutinės buvimo minėtose šalyse dienos likti namuose ir stebėti savo sveikatą (vykdyti saviizoliaciją).

Tuo laikotarpiu darbdavių, kurių įmonėse dirba ar siekia įsidarbinti žmonės, neseniai lankęsi minėtose šalyse, prašoma suteikti galimybes jiems dirbti namuose nuotoliniu būdu. Jei to nepavyksta padaryti, tuomet asmenys gali kreiptis į NVSC, kuris organizuos nedarbingumo išdavimą ir stebėjimą 14 d.

Jeigu iš COVID-19 paveiktų teritorijų grįžote ne lėktuvu, prašome susisiekti su NVSC šiais būdais: tel. 85 212 4098, el. paštu arba apsilankant NVSC interneto svetainėje adresu http://nvsc.lrv.lt/covid-19 (http://nvsc.lrv.lt/korona-eng) ir užpildant pateiktą anketos formą.

Daugiau informacijos galite rasti šiais Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos elektroniniais adresais:

http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/koronavirusas;  

http://sam.lrv.lt/lt/news/koronavirusas/informacija-visuomenei;

http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/prevenciniai-veiksmai-del-naujojo-koronaviruso-informacija-nuolat-papildoma;

http://nvsc.lrv.lt/lt/naujienos/asmenu-keliavusiu-covid-19-paveiktose-teritorijose-prasome-pateikti-informacija.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,