Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pasaulinė vandens diena

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Kiekvienais metais kovo 22 dieną visame pasaulyje švenčiama Pasaulinė vandens diena. Asociatyvi corbis nuotr. Kiekvienais metais kovo 22 dieną visame pasaulyje švenčiama Pasaulinė vandens diena. Asociatyvi corbis nuotr.

Šias laikais labai sunku įsivaizduoti, kad galime pritrūkti vandens. Mes net negalvodami jį naudojame: plauname indus, prausiamės, laistome augalus, taip pat naudojame maistui ir gėrimui. Bet naudodami vandenį nesusimąstome, kad kitame pasaulio krašte žmonėms vanduo yra be galo brangus.  Todėl  kiekvienais metais kovo 22 dieną visame pasaulyje švenčiama Pasaulinė vandens diena.  Šios dienos tikslas yra skatinti sąmoningą požiūrį į vandenį ir jo didžiulę svarbą kiekvienam iš mūsų.

Vanduo yra būtinas gyvybei. Žmogus be maisto išgyvena savaites ar net mėnesius, tačiau be vandens gali mirti per keletą dienų. Vanduo sudaro didžiausią žmogaus organizmo dalį – apie 60-70 procentų. Netekęs apie 12-20 procentų vandens, organizmas žūsta apsinuodijęs savo paties apykaitos produktais.

Žiloje senovėje, kai baltų giminės rinkosi sau gyvenvietes prie ežerų ir upių, apsirūpinimas vandeniu buvo nesunkus ir paprastas, bet vėliau, kai ėmė kurtis ir augti miestai, geriamas vanduo buvo sunkiau gaunamas.

Nors vanduo dengia 71 proc. žemės paviršiaus, tinkamas gerti gėlas vanduo netrukus gali tapti didele prabanga. Dėl netinkamo vandens vartojimo kyla 80 proc. besivystančiose šalyse atsirandančių ligų ir mirčių atvejų – dėl to kas aštuonias sekundes miršta po vaiką. Besivystančioje valstybėje gyvenantis vaikas suvartoja nuo 30 iki 50 kartų mažiau vandens, nei jo bendraamžis išsivysčiusiame pasaulyje.

Dėl vandens ir sanitarijos trūkumo kasmet miršta 8 milijonai žmonių, daugiau kaip milijardas negali lengvai ir prieinamomis kainomis gauti geriamojo vandens, o beveik 2,5 milijardo žmonių neturi jokių sanitarijos priemonių.

 

Įvykiai ir vardadieniai

Šiandien vardadienius švenčia: Benvenutas - mielai laukiamas,  Gedgaudas –  gaudantis, Gedgaudė – ilgesinga, gaudanti, Kotryna – tyra, švari, Vydūnas - daug matęs, išvydęs.

1312 – Reikalaujant Prancūzijos karaliui Pilypui IV Gražiajam popiežius Klemensas V paleido riterių tamplierių ordiną. Ordino nuosavybė visoje Europoje perėjo kitiems ordinams arba buvo konfiskuota valstybės.

1733 – Džozefas Pristlis (Josephas Priestly) išrado mineralizuotą vandenį;

1939 – Lietuvos Vyriausybė nusileido hitlerinės Vokietijos ultimatyviems reikalavimams perduoti Klaipėdą ir Klaipėdos kraštą naciams.

1979 – Izraelio parlamentas patvirtino taikos sutartį su Egiptu.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,