Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ekstremaliosios situacijos metu leista reguliuoti būtiniausių prekių kainas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė Civilinės saugos įstatymo pakeitimus, kurie leis atsiradus poreikiui ekstremaliosios situacijos metu laikinai nustatyti svarbiausių prekių ir paslaugų maksimalias kainas, taip pat kitus šių prekių ir paslaugų pardavimo ir teikimo būtinus apribojimus (pvz., parduodamų prekių vienetų skaičių, prekių eksporto iš Lietuvos Respublikos laikinus draudimus ir pan.).

 

„Jau šiuo metu Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba gauna vartotojų paklausimus dėl galimai padidėjusių produktų kainų, ypač dėl padidėjusio dezinfekcinio skysčio, respiratorių ar kaukių kainų. Dėl reklamos, kuri kelia paniką ir skatina gyventojus be rimtos priežasties įsigyti didesnius nei reikalinga būtiniausių prekių kiekius, tokiu būdu didindami konkrečių prekių paklausą rinkoje“, – pristatydamas naujas nuostatas sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Šiuo metu kai kurios Europos Sąjungos valstybės narės jau ėmėsi panašių priemonių. Pasak pasiūlymo iniciatorių, Prancūzijoje siekiant išvengti piktnaudžiavimo buvo nustatytos maksimalios dezinfekcinio skysčio kainos, Čekija nustatė kainas respiratoriams, Rumunija, Kipras, Ispanija teisės aktuose numatė galimybę reguliuoti kainas, Lenkija, Vengrija ir Italija atlieka kainų stebėseną.

Pagal naujas nuostatas, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija turės teisę nustatyti būtinų prekių ir paslaugų sąrašą ir pavesti Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai stebėti šių prekių ir paslaugų kainų bei prieinamumo pokyčius.

Nustačius valstybės lygio ekstremalioje situacijoje gyventojams, institucijoms ar ūkio subjektams būtinų prekių ar paslaugų trūkumą ir jų gamintojų, pardavėjų ar paslaugų teikėjų piktnaudžiavimą nustatant šių prekių ir paslaugų kainas, apie tai bus informuojama Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija, kuri galės siūlyti Vyriausybei priimti sprendimą dėl tam tikrų kainų reguliavimo ir pardavimo sąlygų ir kitų ribojimų nustatymo. Prieš Vyriausybei priimant tokį sprendimą turės būti gauta ir įvertinta Konkurencijos tarybos nuomonė.

„Bet kuriuo atveju tokių priemonių, kaip kainų, parduodamų produktų kiekių reguliavimas ar eksporto draudimas, turėtų būti imamasi tik kaip kraštutinės priemonės“, – teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Šie apribojimai turės būti nustatomi laikantis proporcingumo principo, nepažeidžiant sąžiningos konkurencijos ir ūkio subjektų lygiateisiškumo bei nustatant maksimalų ribojimų taikymo terminą, kuris negali būti ilgesnis už ekstremaliosios situacijos trukmę. Be to, šie apribojimai turės būti atšaukiami nedelsiant, išnykus jų įvedimo priežastims.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,