Logo
 Spausdinti šį puslapį

Koronavirusas: situacija Klaipėdoje gerėja, tačiau pastebi keistų tendencijų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Oresto Gurevičiaus/delfi.lt nuotr. Oresto Gurevičiaus/delfi.lt nuotr.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje šiuo metu gydomi 17-ka sunkios būklės pacientų, iš kurių 7-iems yra nustatytas COVID-19 virusas. Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus pacientų mirtingumas 2019 m. buvo 30 procentų, o šiemet, įskaitant ir mirusius, kuriems nustatyta COVID-19 infekcija, mirtingumas buvo 28 procentai.

 

Tokia situacija šiandien yra Klaipėdos universitetinė ligoninėje (KUL). Medikai vis dar sudėtingiausia situacija įvardija ligos plitimą, mat jau yra ir tokių atvejų, kai liga sunkia forma smogė jau po atliktų neigiamų tyrimų.

KUL vyr. gydytojas Vinsas Janušonis sako, kad neseniai fiksuotas atvejis, kai vyrui du kartus atlikus tyrimus dėl koronaviruso, jie abu buvo neigiami. Tačiau vos po kelių dienų liga smogė gana sunkia forma. Ligos keliai vis dar išlieka nežinomi, tačiau ligoninėje situacija suvaldyta.

Nors jau apie porą savaičių į KUL turėtų būti vežami tik koronavirusu sergantys pacientai, greitosios pagalbos medikai dar kartais painiojasi, kuriai ligoninei pristatyti pacientus. V. Janušonis sako, kad šiuo metu vis dar tik šalinami ministerijos nurodyti nesklandumai ir tik ruošiamasi ligoninės pilnam darbo atnaujinimui.

Nauji pacientai keliauja į Respublikinę ligoninę, kur jau porą savaičių yra įkurtas ir specialus skyrius asmenims, kurie laukia atsakymų dėl viruso. Kada tiksliai vėl pilnu pajėgumu veiks universitetinė ligoninė, kol kas nėra aišku.

„Iš ministerijos yra žinių, kad galėsime ateityje darbą atnaujinti“, – patikino V. Janušonis.

Kad situacija ligoninėje po koronaviruso protrūkio gerėja, pripažino ir ligoninės darbą stebinčios komisijos narys. Visgi konkrečios datos dėl pilno ligoninės atnaujinimo įvardyti neskuba ir ligoninę stebinti komisija.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyr. gydytojas Darius Steponkus neslepia, kad situacija dėl COVID-19 viruso situacija sudėtinga visose uostamiesčio įstaigoje. Apribota ne tik KUL veikla, Jūrininkų ligoninė taip pat nedirba visu pajėgumu.

„Penkta savaitė gyvename karantino sąlygomis ir antrą savaitę gyvename, kai privalome užtikrinti viso regiono ligoninių priėmimą. Bendradarbiaujame su visomis įstaigomis, linkime universitetinei ligoninei kuo greičiau atsistoti ant kojų, mat šiuo metu dirba tik viena ligoninė iš trijų“, – sako D. Steponkus.

Šiuo metu testavimas dėl viruso vyksta ir šioje ligoninėje, tačiau infekcinis skyrius tebėra įkurtas tik KUL. Nors korpusas, kuriame atsakymų dėl koronaviruso laukia šia liga įtariami žmonės, jau yra įkurtas ir pilnai užpildytas.

Abiejų ligoninių vadovai neslepia, kad reikalingų apsaugos priemonių šiandien pakanka, visgi didžiausias nerimas yra dėl to, kad tokio ilgalaikio pasiruošimo vis dar nėra.

„Ruošiamės priimti ir pacientų srautus, kurie galėtų būti priimti laukimo salėje. Mėginius imame patys, o jų tyrimai atliekami Klaipėdos universitetinės ligoninės“, – sako D. Staponkus.

Koronavirusu įtariami asmenys jau vežami į karščiavimo kliniką. Nors uostamiestis kliniką atidarė vėliau nei kiti didieji šalies miestai, sutartys su šia klinika pasirašomos jau su visomis regiono medicinos įstaigomis. Klinikai vadovaujantis Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyr. gydytojas Saulius Dabravalskis sako, kad pacientų po truputį daugėja.

„Esame pasiruošę dideliam srautui, kol kas turime 8 pacientus, popietinei pamainai teks dar trys. Šiuo metu yra tik klaipėdiečiai, tačiau esame pasirašę sutartis ir su Klaipėdos regionu, ir su Skuodu“, – sako S. Dabravalskis.

Anot mediko, klinika yra saugoma pareigūnų, tad čia užsukti ar iš jos išeiti be medikų leidimo žmonės negali.

Vis dar sudėtingiausia situacija yra išlieka koronaviruso ligos stebėjimas, mat kol žmogus nejaučia simptomų, jis nėra tikrinamas.

 

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,