Logo
 Spausdinti šį puslapį

Karantinas pratęstas iki gegužės 11 dienos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė karantiną pratęsti iki gegužės 11 dienos, bet tuo pačiu kitą savaitę pradėti antrąjį karantino švelninimo etapą. Tai reiškia, kad laikantis sugriežtintų reikalavimų veiklą atnaujinti galės lauko kavinės, grožio salonai, muziejai, bibliotekos, zoologijos sodas bei dalis kitų, teikiančių kultūrines, laisvalaikio paslaugas, verslų.

 

„Kadangi Lietuva dabar turi net tik rekordinį skaičių laboratorinių tyrimų, rekordiškai mažą skaičių nustatytų teigiamų atvejų, mažiau nei vienas proc. iš tų šimto ištirtųjų, tai logiška judėti į priekį, atlaisvinant tam tikras sritis, darant žingsnius paeiliui atsakingai vertinant situaciją“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Trečiadienį Vyriausybė nusprendė, kad antrasis karantino švelninimo etapas prasidės kitą savaitę, išskyrus parduotuvių darbą prekybos centruose. Žygimantas Vaičiūnas BNS teigė, kad pastarosios veiklą atnaujinti galės nuo ketvirtadienio.

A. Veryga pristatė, kad nuo kitos savaitės kaukių, respiratorių dėvėjimui viešose vietose būtų taikoma išimtis: nereikėtų dėvėti tuo metu, kai esi viešojo maitinimo įstaigoje atviroje erdvėje, t. y. valgant ar geriant lauko kavinėje.

Taip pat laikantis sugriežtintų reikalavimų nuo kitos savaitės atnaujinti veiklą galės vairavimo egzaminus organizuojanti „Regitra“, aviacijos mokymus organizuojantys verslai, bus galima lankytis golfo, teniso, sporto aikštynuose, lauke esančiuose zoologijos, botanikos soduose, taip pat bibliotekose ir muziejuose. Taip pat būtų leidžiama augalų, skirtų sodinti, sėklų prekyba turgavietėse. Ribojant klientų skaičių, veiklą atnaujinti galės ir grožio salonai.

A. Veryga taip pat pristatė, kad būtų atsisakoma nuostatos, jog į parduotuvės patalpas patekti būtų galima tik iš lauko.

„Draudimas nebūtų taikomas parduotuvėms (įskaitant parduotuves prekybos ir (arba) pramogų centruose) kioskams, į kurių patalpas patekti įrengtas atskiras tiesioginis įėjimas iš lauko ir kurių patalpose ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas“, – komentavo jis.

Kaip patikslino posėdžio metu laikinai einantis ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas Žygimantas Vaičiūnas, pirkėjų srautai turės būti reguliuojami ir prekybos centrų koridoriuose.

Trečiadienį paaiškėjo, kad Vyriausybė ketina leisti vėl veikti visoms parduotuvėms, įskaitant ir esančias didžiuosiuose prekybos centruose. Tai BNS pranešė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, laikinai einantis ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas. Anot jo, parduotuvėms nebebus taikomas atskiro įėjimo reikalavimas, tačiau jos turės užtikrinti saugumą ir atstumą tarp žmonių.

Pasak jo, iš esmės tai reiškia, kad darbą galės atnaujinti visos prekybos centruose veikiančios parduotuvės. Turgavietėse vis dar negalės veikti drabužių ir kitų pramonės prekių prekybos vietos. Jis tvirtino, kad visiškas turgaviečių atidarymas bus svarstomas kitame karantino švelninimo etape.

Praėjusią savaitę Vyriausybė leido dirbti ne maisto parduotuvėms, turinčioms atskirą įėjimą iš lauko, taip pat smulkioms remonto, buities paslaugų įmonėms.

Karantino režimo trukmė šalyje – nuo kovo 16 d. 00.00 val. iki gegužės 11 d. 24.00 val.

 

Aktualiausi ir svarbiausi karantino sąlygų pakeitimai trumpai:

Nuo balandžio 23 d. leidžiama dirbti parduotuvėms, taip pat kioskams, kurių patalpose ir teritorijose ribojamas pirkėjų bei kitų lankytojų srautas, užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas.

Nuo balandžio 23 d. leidžiama augalų, skirtų sodinti, sėklų, trąšų prekyba lauko sąlygomis, specialiai tokiai prekybai skirtose prekybos vietose, turgavietėse, taip pat naudojant laikinuosius prekybos įrenginius kitose viešosiose prekybos vietose.

Nuo balandžio 27-osios įsigalios kiti pakeitimai. Viešose vietose kol kas dar reikės dėvėti kaukes, respiratorius ar kitas apsaugos priemones. To nereikės daryti valgant ir geriant lauko kavinėse, baruose, kitose maitinimo vietose.

Viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veikla leidžiama tik tais atvejais, kai maistas tiekiamas išsinešti arba pristatomas fiziniams ir juridiniams asmenims kitais būdais. Ir tada, kai viešasis maitinimas organizuojamas atvirose erdvėse.

Bus leidžiama organizuoti praktinius vairavimo egzaminus „Regitroje“ ir kitus egzaminus, taip pat praktinius aviacijos specialistų mokymus.

Kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas vis dar draudžiamas, bet draudimas nebebus taikomas ne didesnėms nei 2 asmenų grupėms, išskyrus artimuosius giminaičius, įtėvius, įvaikius, globėjus ir rūpintojus:

- leidžiami laisvalaikio užsiėmimai atviroje erdvėje - golfo ir lauko teniso aikštynuose, lauko šaudyklose, kartodromuose, vandenlenčių parkuose. Su sąlyga, jei užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam lankytojui ir ne mažesnis nei 10 m atstumas tarp asmenų ir grupių.

- leidžiamas pažintinių ir mokomųjų takų (išskyrus apžvalgos bokštų), parkų, zoologijos, botanikos sodų, esančių atvirose lauko erdvėse, lankymas - jeigu užtikrinamas ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų ir grupių.

- leidžiami sportininkų užsiėmimai atviruose sporto paskirties inžineriniuose statiniuose, jeigu užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam lankytojui ir ne mažesnis nei 10 m atstumas tarp asmenų ir grupių.

- leidžiamos atrankos į olimpines ir parolimpines žaidynes reikalavimus įvykdžiusių sportininkų ir olimpinių rinktinių kandidatų, kurčiųjų, pasaulio ar Europos čempionatams besirengiančių sportininkų aukšto meistriškumo pratybos sporto paskirties pastatuose ir/ar sporto paskirties inžineriniuose statiniuose, jeigu užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam lankytojui, ir ne mažesnis nei 10 m atstumas tarp asmenų ir grupių.

- leidžiamas archyvų, bibliotekų ir muziejų lankymas, jeigu užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam lankytojui ir ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų ir grupių.

Leidžiama teikti plaukų ir nagų priežiūros paslaugas, kai paslaugų teikimo vietose ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas, užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba vienu metu paslaugos teikiamos ne daugiau kaip vienam paslaugos gavėjui.

Vis dar draudžiama veikla vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centruose. Visgi savivaldybių administracijos privalo užtikrinti vaikų ir žmonių su negalia priežiūrą, maitinimo organizavimą ir nuotolinį mokymą įstaigose, kai yra tėvų, įtėvių, globėjų ar rūpintojų kreipimasis ir pateikiama darbdavio pažyma dėl dirbti darbo vietoje - arba kai vaikų, žmonių su negalia priežiūros neįmanoma užtikrinti namuose.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,