Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dailininkų džiaugsmas – pieštukas su trintuku

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi nuotrauka (corbisimages.com) Asociatyvi nuotrauka (corbisimages.com)

       Visi esame matę ir lietę pieštuką. Pieštukas – piešimo ir rašymo įtaisas, sudarytas iš nusmailintos piešiančios šerdies ir apvalkalo. Kai kada apvalkalo gali ir nebūti (visas pieštukas, kaip vientisa šerdis). Piešiant pieštuku, šerdis ant popieriaus palieka savo daleles, kurios matomos kaip pieštuko pėdsakai. Apvalkalas paprastai medinis, tačiau šiais laikais gali būti ir plastikinis.
      Viduramžiais dažniausiai buvo naudojami švino ir sidabro, šiais laikais – juodi grafitiniai pieštukai. Grafito pieštuko šerdis gali būti iš gryno vientiso grafito (pirmieji grafitiniai pieštukai buvo būtent tokie) arba iš grafito ir molio mišinio. Spalvinių pieštukų šerdelės nudažytos ne grafitu, o spalvotu pigmentu.Piešimo technika pieštukams artimos kreidelės.
      Bet ar įsivaizduojate, kada atsirado pirmasis pieštukas su trintuku ant jo? 1858 – užpatentuotas pirmasis pieštukas su trintuku ant jo galo. Jį užpatentavo Chaimas Limpenas iš Filadelfijos. Žmonėms, kurie piešia, šis išradimas buvo į naudą, nes nešiotis pieštuką ant kurio galo yra trintukas yra žymiai patogiau, nei pieštuką ir trintuką atskirai.

 

Įvykiai ir vardadieniai

Šiandien su vardo diena sveikiname: Anelę – pasiuntinė, Ferdinandą – pasiruošęs, Gvidą – kilęs iš miško, Gvidoną – kilęs iš miško, girios, Medą – persė, Nelę – pranešėja, Virmantą – sumanus, viešpataujantis.


1822 – JAV įkurta Floridos teritorija;
1842 – atlikta pirmoji chirurginė operacija su nejautra;
1856 – Paryžiuje pasirašyta sutartis dėl Krymo karo pabaigos;
1867 – Rusija pardavė Aliaską Jungtinėms Valstijoms;
1921 – Palanga ir Šventoji prijungtos prie Lietuvos;
1973 – baigėsi JAV karinė operacija Vietname.
1994 – Vyriausybės nutarimu lito bazine valiuta pasirinktas JAV doleris, nustatant oficialų kursą 4 litai už 1 dolerį.

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,