Logo
 Spausdinti šį puslapį

Keičiasi sergamumo erkių platinamomis ligomis ypatumai: sirgti pradedama anksčiau, sergančių daugiau

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
NVSC nuotr. NVSC nuotr.

Lietuvoje erkių platinamomis ligomis – erkiniu encefalitu ir Laimo liga – kasmet suserga apie 3 tūkstančius žmonių. Paprastai pirmieji šių ligų atvejai nustatomi balandį. Šiemet dėl neįprastai šilto oro erkės buvo aktyvios ir žiemą, tad ir susirgti jų platinamomis ligomis sąlygos buvo palankios beveik visus metus.

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai įspėja apie vykstančius pokyčius ir pataria, kaip šią vasarą leisti laiką Lietuvoje, kad išvengtume erkių platinamų ligų.

 

Šie metai – išskirtiniai

Sergamumui erkių platinamomis ligomis yra būdingas sezoniškumas – t. y. sergama tuo metu, kai erkės yra aktyvios. Erkių aktyvumo sezonu Lietuvoje yra laikomas laikotarpis nuo kovo iki gruodžio mėnesio.

Daugiausiai sergančiųjų erkių platinamomis ligomis Lietuvoje paprastai užfiksuojama birželio–spalio mėnesiais, o sirgti dažniausiai pradedama balandį. 2019 m. pirmasis erkinio encefalito atvejis užregistruotas balandžio mėnesį, o šiemet – mėnesiu anksčiau – kovą.

NVSC specialistai 2019–2020 m. sezoną vertina kaip išskirtinį.

„Dėl šiltėjančio klimato pokyčių neturėjome įprastos žiemos, kurios metu oro temperatūra nukristų gerokai žemiau nulio ir taip išsilaikytų bent kurį laiką. Kitaip tariant, erkės šiemet nemiegojo, todėl jų aptikti buvo galima ištisus metus. Tokie pokyčiai lėmė ir sergamumo sezoniškumo pasikeitimus – 2019 m. gruodį erkių platinamomis ligomis susirgo 12 Lietuvos gyventojų. Tokių atvejų anksčiau pasitaikydavo, bet mažiau“, – pasakoja NVSC užkrečiamųjų ligų specialistė entomologė Milda Žygutienė.

Pasikeitimai akivaizdūs vertinant ne tik sergamumo sezoniškumą, bet ir susirgusiųjų skaičių. Praėjusiais metais (2019 m.) Lietuvoje užfiksuotas didžiausias sergamumas erkių platinamomis ligomis. Visgi lyginant šių metų pirmųjų penkių mėnesių preliminarius duomenis su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, matyti, kad šiemet sergančiųjų daugiau.

2019 m. sausio–gegužės mėnesiais užregistruoti 33 erkinio encefalito atvejai ir 245 Laimo ligos atvejai, šiais metais – erkinio encefalito atvejų užregistruota jau virš 50, o Laimo ligos – virš 300 atvejų.

 

Saugotis turime visi

Dažniausiai manoma, kad erkių saugotis turi tik tie žmonės, kurie daug laiko leidžia gamtoje, mėgsta grybauti, uogauti. Visgi daugelį metų atliekami epidemiologiniai tyrimai rodo, kad dažnai užsikrečiama ir savo artimoje aplinkoje – kieme, sode, sodyboje. Be to, negalima išskirti tokių vietų, miestų, rajonų, kuriuose erkių paplitimas būtų mažesnis.

„Erkių sutikti galima visoje Lietuvos teritorijoje. Deja, bet visoje Lietuvoje erkės yra ir ligų nešiotojos, t. y. visuose rajonuose erkėse aptiktas tiek erkinio encefalito virusas, tiek Laimo ligos sukėlėjas“, – teigia Milda Žygutienė.

Primename, kad žmonės erkių platinamomis ligomis suserga, įsisiurbus užsikrėtusiai erkei. Erkiniu encefalitu galima užsikrėsti ir maistui vartojant nepasterizuotą ožkų ar karvių pieną. Lietuvoje tokių atvejų pasitaiko kasmet.

 

Kadangi šie metai bus išskirtiniai dar ir tuo, kad daugelis atostogas leis būtent Lietuvoje, specialistai pataria būti budriems ir paisyti pagrindinių apsisaugojimo nuo erkių platinamų ligų priemonių:

pasirūpinti skiepais nuo erkinio encefalito;

prižiūrėti savo kiemus, sodybas – dažnai pjauti veją;

laiką leidžiant miške, parke, dėvėti visą kūną dengiančius šviesius drabužius;

naudoti erkes atbaidančias priemones – repelentus;

grįžus iš miško kruopščiai apžiūrėti visą kūną, radus įsisiurbusią erkę, ją ištraukti ir stebėti savo sveikatą;

įsisiurbimo vietoje pastebėjus paraudimą, pajutus į gripo panašius simptomus, nedelsiant kreiptis į gydytoją;

vartoti tik pasterizuotą pieną (70 °C temperatūroje virusas žūsta per 5 minutes).

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,