Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajonu domisi didelis investuotojas: svarsto statyti tepalų gamyklą

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Vizualinė medžiaga iš įmonės atstovo pristatymo Vizualinė medžiaga iš įmonės atstovo pristatymo

Klaipėdos rajonas yra svarstomas tarp galimų alternatyvų alyvos perdirbimo ir tepimo alyvų gamyklos statybai. Investicijos į planuojamą objektą siektų apie 106 mln. eurų. Šiandien vykusiame Tarybos posėdyje potencialaus investuotojo UAB „HILL Group“ vykdantysis direktorius Valdas Burneika supažindino su įmonės planais Klaipėdos rajono politikus.

 

Kaip pasakojo kompanijos atstovas, investuotojas turi analogišką gamyklą Kazachstane ir tai būtų pirmasis didelis bandymas vykdyti plėtrą užsienyje. 100 mln. viršijančios investicijos sukurtų vidutiniškai 200 darbo vietų. Anot V. Burneikos, pradžioje ketinama įdarbinti apie 140 darbuotojų, veiklai įsibėgėjus neatmetama, kad būtų sukurta apie 300 darbo vietų. Atstovas atviravo, kad dar nėra apsispręsta dėl statybos vietos, tačiau investuotoją vilioja ir Latvija.

Klaipėdos rajonas kaip alternatyvus svarstomas dėl patogios infrastruktūros, esą būtinas ne tik uostas, keliai, bet ir šalia einanti geležinkelio linija. Tarp svarstomų teritorijų buvo įvardintas 10 ha plotas Mickų kaime Priekulės seniūnijoje.

„Svarstomi ir kiti sklypai, skaičiuojami komunikacijų įvedimo kaštai“, – informavo UAB „HILL Group“ atstovas, nurodęs, kad jau vykdomi susitikimai su gyventojais, tam kad nekiltų nepagrįstų baimių ir gandų.

Jis taip pat teigė, kad gamyklai nebus reikalinga sanitarinė zona, tačiau, žinoma, privalomai bus atliktos visos poveikio aplinkai vertinimo procedūros, kurios tikimasi nesukliudys tęsti darbų.

Gamykla planuoja veiklą vykdyti dviem kryptimis. Viena gamyklos linija būtų skirta panaudotų tepalų regeneracijai ir pavertimui bazinėmis alyvomis, kita – bazinių alyvų maišymui.

„Iš 4 litrų panaudotos alyvos gaunami 3 litrai bazinės, kuri vėl sumaišoma su tam tikrais priedais ir gali būti naudojama. Šalutiniai produktai vėlgi yra panaudojami pilnai, niekas į aplinką nepakliūva“, – aiškino įmonės atstovas, tvirtindamas, kad projektas atitinka žiedinės ekonomikos politiką ir principus.

Jo teigimu, naujoji gamykla galėtų perdirbti apie 60 tūkst. tonų panaudotų tepalų bei pagaminti apie 80 tūkst. tonų naujų. Planuojama metinė apyvarta, pasak atstovo, siektų apie 100 mln. eurų, projektavimo ir statybos trukmė – 3 metai, tačiau nuo grafiko jau šiek tiek atsiliekama.

Produkcija būtų skiriama ne tik autotransportui, tačiau ir pramonei – laivų, geležinkelių, kalnakasybos sektoriams. Žaliavą planuojama surinkti iš Baltijos regiono, Lenkijos. Eksporto rinkos, pasak V. Burneikos, būtų ne tik ES šalys, bet ir Ukraina, Indija.

Įmonė ketina diegti pažangiausią pasaulyje įrangą ir mechanizmus, pasirinkti technologiniai partneriai iš Vokietijos (Fluid Solutions) ir Italijos (Studi Technologie Progetti). Kadangi būtų reikalingi aukštos kvalifikacijos specialistai, jau diskutuota su Klaipėdos Universitetu ir dėl specialistų rengimo.

Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos nariai pritarė bendradarbiavimo memorandumo pasirašymui su šia įmone. Dokumente nurodoma, kad Savivaldybė padės tarpininkaujant gauti technines sąlygas geležinkelio linijos atvedimui į planuojamos gamyklos teritoriją, padės organizuoti bendravimą su vietos gyventojais ir pan.

„Tikiuosi, kad bus rastas kompromisas, gyventojų interesas yra pirmoje eilėje, bet labai svarbios ir investicijos. Pasirašytas memorandumas – tarsi geros valios pareiškimas, kad Savivaldybė džiaugiasi ateinančiais investuotojais ir visokeriopai padės, finansinių įsipareigojimų nėra“, – posėdyje agituodamas pritarti memorandumo pasirašymui kalbėjo Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

 

Apie investuotoją

Bendrovė „HILL Corporation“ savo veiklą pradėjo 1998 metais (prekyba tepalais), 2010 metais buvo pastatyta ir pradėta eksploatuoti komercinių tepalų gamykla, kuri 2018 metais buvo išplėsta panaudotų alyvų regeneracijos ir lubrikantų gamybos linijomis.

Gamyklų Kazachstane pajėgumas – 70 tūkst. tonų, dirba 300 darbuotojų, metinė apyvarta – 50 mln. eurų. Alyvos sertifikuotos ir patvirtintos tokių gamintojų kaip „Mercedes Benz“, „Volvo“, „Cummins“, „General Electric“, „Renault“ ir kt.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,