Logo
 Spausdinti šį puslapį

Vėžaičiuose duris atvėrė privatūs senelių globos namai „Senjorų dvaras“ (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Atidarymo juostą perkirpo globos namų įkūrėjas A.Kontautas ir Klaipėdos rajono meras B. Markauskas (dešinėje). Simos Ulvikienės nuotr. Atidarymo juostą perkirpo globos namų įkūrėjas A.Kontautas ir Klaipėdos rajono meras B. Markauskas (dešinėje). Simos Ulvikienės nuotr.

Penktadienį, birželio 26-ąją, Klaipėdos rajone, Vėžaičiuose vyko oficiali senelių globos namų atidarymo šventė. „Senjorų dvaru“ pavadinta įstaiga teiks ilgalaikės ir trumpalaikės senjorų globos paslaugas. Nuo liepos 1 d. čia galės apsistoti 40 gyventojų, planuojama įdarbinti iki 20 žmonių.

 

Globos namai įsikūrę buvusioje Vėžaičių dvaro teritorijoje, viename iš Volmerių dinastijai priklausiusio, pirmą kartą 1567 metais paminėto, dvaro pastatų – buvusio bravoro.

Dar 2017 metais buvo pradėtas projektavimas, kurį atliko UAB „Klaipėdos projektas“, o 2019 metais UAB „Alkanta“ restauravo vieną iš dvaro pastatų ir pritaikė jį naudojimui.

„Senjorų dvaro“ savininkas ir idėjos autorius, UAB „Alkanta“ direktorius Antons Kontautas portalui mano-gargzdai.lt sakė, kad jį tarsi pats Dievas atvedė į Vėžaičius.

„Radau netyčia skelbimą, atvažiuoju ir jaučiu, kad čia mano, aš čia gal buvęs praeitame gyvenime“, – vietos pasirinkimo motyvus atskleidė globos įstaigos šeimininkas, kuris ilgą laiką gyveno Latvijoje.

Tai pirmasis tokio tipo objektas, kurį valdo šis verslininkas. Tačiau prasitarta, kad šiuo metu yra projektuojama globos įstaiga vaikams su negalia ir seneliams Palangoje.

Nors savininkas ir negalėjo atskleisti tikslių investicijų, bet skaičiuojama, kad jos preliminariai viršija 1 mln. eurų: „1200 kv. metrų pastatas, vieno kvadratinio metro kaina – 1000 Eur.“

„Mums pavyko prikelti vieną iš pastatų naujam gyvenimui. Su Aukščiausiojo pagalba, jis atsiuntė žinutę, kad čia turi būti senjorų namai, kad būtų galima džiaugtis ramia aplinka, gamta ir gyvenimu. Širdis plyšta iš džiaugsmo. Misija – kurti, padėti, palikti Lietuvai nors mažą kruopelytę istorijos“, – susirinkusiems svečiams atidarymo metu kalbėjo A. Kontautas.

 

Netrūko sveikinimų

„Senjorų dvaro“ atidarymo šventėje dalyvavęs Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas džiaugėsi ir dėkojo verslininkui už sukurtą taip rajone reikalingą socialinės globos įstaigą. Jo teigimu, Savivaldybės tikslas yra pirkti viešąsias paslaugas iš verslo, viešųjų įstaigų ir tai ketinama daryti ateityje.

„Tai labai užkelta kartelė visiems kitiems. Žmonės, kurie čia gyvens, jausis kaip danguje <...> Vyresnės kartos žmonės, kurie čia apsistos, galbūt visą gyvenimą neturėjo tokių salygų, aplinkos, priežiūros. Daug kas dėkos ir Antonui, ir Dievui už tokią galimybę“, – kalbėjo B. Markauskas, pridurdamas, kad į rajoną atvykstantiems svečiams galės objektą rodyti, kaip gražaus verslo pavyzdį.

„Kyla nuoširdus pasididžiavimo jausmas. Vakarų Lietuvoje ypatingai jaučiame senelių globos namų poreikį. Eilėje turime apie 30 norinčių patekti į globos namus, o skaičius senstant visuomenei vis auga, todėl potencialių klientų užtikrinsime“, – atidarymo metu sakė Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas, pakvietęs nevyriausybines organizacijas ir naujosios globos įstaigos direktorę bendradarbiauti su Savivaldybe.

Sveikinimo žodį tarė ir Seimo nario Valentino Bukausko patarėja Aušra Lukošiūtė, kuri juokavo, jau ne iš vieno girdėjusi žodžius, kad reikia užsiimti vietą šioje naujoje globos įstaigoje. Ji taip pat perdavė Seimo nario dovaną – įrėmintą „Tautišką giesmę“, kurią linkėjo, kad giedotų vis daugiau šių globos namų gyventojų.

Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas kanauninkas Jonas Paulauskas taip pat pasveikino „Senjorų dvaro“ šeimininką, prisiminęs, kad šv. Antanas yra vargšų globėjas: „Gelbėkite kitus, kuriuos čia atvešite, o aš būsiu pirmas eilėje.“

Vėžaičių ir Slengių parapijos klebonas Viktoras Daujotis sakė, kad vėžaitiškiai vis žvalgėsi ir jau ilgą laiką su nekantrumu laukė šios įstaigos atidarymo. Jis akcentavo, kad senelių globos namų gyventojams nuolat reikės Dievo buvimo, tad galbūt bus sudaromas ir pamaldų grafikas.

VšĮ „Senjorų dvaras“ direktorė Kristina Zakarienė dėkojo savininkui už pasitikėjimą ir žadėjo viską, kas įmanoma, kad ši įstaiga būtų viena iš geriausių tokio tipo paslaugas teikiančių.

Vėliau kunigai pašventino globos namus, o A. Kontautas įteikė simbolinį raktą direktorei. Svečiai buvo pakviesti pasidairyti po naujai įrengtus globos namus, pasivaišinti ir pasiklausyti muzikos jaukiame gamtos apsuptyje esančiame kiemelyje.

 

A. Kontautas įteikia simbolinį raktą įstaigos direktorei K. Zakarienei. Simos Ulvikienės nuotr.

 

Sukurti patogumai

Įmonės internetiniame puslapyje skelbiama, kad vyresniosios kartos atstovų apgyvendinimas galimas vienviečiame, dviviečiame ar triviečiame kambariuose, kuriuose yra pagrindiniai baldai – lova, spinta, staliukas, spintelė, taip pat televizorius, būtinos pagalbos iškvietimo įranga, įrengtas bevielis internetas. Kiekviename kambaryje yra tualetas su dušu. Maitinimo paslauga gyventojams teikiama 4 kartus per dieną.

„Senjorų dvare“ organizuojamas laisvalaikis – nuo mankštos ar meno užsiėmimų, rankdarbių, pasivaikščiojimų, žaidimų iki švenčių bei įvairių renginių. Esant poreikiui, organizuojami vizitai pas gydytojus specialistus, kelionės į religines pamaldas ar artimųjų kapų lankymas.

Gyventojai pagal pageidavimus ir poreikius gali naudotis laisvalaikio ir pramogų sale, bendro televizoriaus žiūrėjimo erdve, sūkurine vonia, masažo kabinetu, baseinu.

Visai netoli „Senjorų dvaro“ įsikūrę Vėžaičių kultūros namai, biblioteka, tik keli šimtai metrų iki miestelio bažnyčios, netoliese yra parduotuvė.

Kaina mėnesiui už ilgalaikę (trumpalaikę) socialinę globą vienam senyvo amžiaus asmeniui ar asmeniui su negalia yra 1 200 Eur, o suaugusiam asmeniui su sunkia negalia – 1 400 Eur.

 

Kompensuos ir Savivaldybė

„Senjorų dvaro“ administracija su kiekvienu būsimu namų gyventoju arba jam atstovaujančiu asmeniu pasirašo dvišalę arba trišalę sutartį, kurioje šalys susitaria dėl visų įsipareigojimų.

Kreipiantis į „Senjorų dvarą“ trumpalaikei ar ilgalaikei globai asmenys privalo pateikti šeimos gydytojo išrašus apie fizinės ir psichinės sveikatos būklę, vartojamus medikamentus. Įvertinus paciento būklę, priimamas atitinkamas sprendimas.

Apgyvendinimas senjorų namuose galimas:

1. Padedant socialinės paramos skyriui, t.y. asmuo neturintis pakankamai lėšų susimokėti už paslaugas, gali kreiptis į savo Savivaldybės socialinės paramos skyrių, kur Tarybos sprendimu yra priimamas sprendimas skirti ar neskirti lėšų kompensacijai už slaugą senjorų namuose.

2. Savarankiškai ar su artimųjų pagalba, sumokant visą Steigėjo įsakymu patvirtintą paslaugų įkainį.

Klaipėdos rajono savivaldybės Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas teigė, kad už vietą senelių namuose gyventojams yra apmokama pagal prašomą kainą, tačiau pirmenybė yra teikiama pigiau paslaugas teikiančioms įstaigoms.

Jis pasakojo, kad kaina Viliaus Gaigalaičio globos namuose yra apie 900 Eur., tačiau, nesant vietų, jau dabar gyventojai yra siunčiami apsistoti ir į brangiau kainuojančias globos įstaigas Mažeikiuose, Šilutėje ar pan.

„Nežinau, ar iki 1200 Eur ir bus finansuojama. Tačiau tikėtina, kad ir pilna kaina kažkiek bus perkama vietų“, – portalui mano-gargzdai.lt sakė Administracijos direktorius.

Jis pabrėžė, kad vietų senelių globos namuose itin trūksta, todėl džiugina, kad duris atveria tokios įstaigos. V. Gaigalaičio globos namuose gali apsistoti iki 200 gyventojų, tačiau įstatymas, pasak A. Bogdanovo, įpareigoja lovų skaičių mažinti, todėl tikėtina, kad daliai senjorų tikrai bus kompensuojamas apgyvendinimas „Senjorų namuose“ Vėžaičiuose.

 

Projektuotojai – UAB „Klaipėdos projektas" atstovai Asta Kinderienė ir Juozapas Januševičius. S. Ulvikienės nuotr.

 

Atidarymo akimirkos – Simos Ulvikienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,