Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargžduose vėl galima įsigyti būstą su finansine paskata jaunoms šeimoms

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Pasak Administracijos direktoriaus pavaduotojo Justo Ruškio, įstatymo pataisa, lėmusi šį pokytį, buvo būtina. Klaipėdos r. sav. nuotr. Pasak Administracijos direktoriaus pavaduotojo Justo Ruškio, įstatymo pataisa, lėmusi šį pokytį, buvo būtina. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Gargždų miestas vėl įtrauktas į vietovių, kur jaunos šeimos pirmąjį būstą gali įsigyti su finansine paskata, sąrašą. Ši žinia pradžiugino ne tik šeimas, planuojančias įsigyti nuosavą būstą rajono centre, bet ir verslo atstovus. Pasak Administracijos direktoriaus pavaduotojo Justo Ruškio, įstatymo pataisa, lėmusi šį pokytį, buvo būtina.

 

„Finansinė paskata pirmam būstui įsigyti yra taikoma visame rajone, o Gargždai dėl išvystytos infrastruktūros – viena populiariausių vietų rajone, kur norima įsigyti būstą su subsidija. Metų pradžioje paaiškėjus, kad Gargždai išbraukti iš vietų, kur būstą galima įsigyti su finansine paskata, sulaukėme gyventojų ir verslo atstovų nusivylimo: jauni žmonės buvo priversti keisti planus įsikurti Gargžduose, o verslas, statantis namus, prarado potencialius pirkėjus, investuotas lėšas. Savivaldybė dėjo pastangas, bendravo su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kad finansine paskata galėtų pasinaudoti ir norintys gyventi Gargžduose. Todėl šiandien galime džiaugtis rezultatais – vietovės, kur šeimos gali pretenduoti į subsidiją, buvo patikslintos ir Gargždai vėl atsidūrė šiame sąraše“, – sako Justas Ruškys.

Į subsidiją pagal patikslintą vietovių sąrašą gali pretenduoti šeimos, pateikusios prašymus nuo birželio 23 dienos – šią dieną įsigaliojo Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo pataisos, kurios ir lėmė tokius pokyčius.

„Visas šeimas, kurios prašymus buvo pateikusios anksčiau, Savivaldybės specialistai asmeniškai informavo, kad būstą su finansinę paskatą vėl galima įsigyti ir Gargžduose. Gyventojai, norintys tai padaryti, turės iš naujo pildyti paraišką subsidijai gauti SPIS sistemoje“, – teigia Administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Ne visos šeimos, norinčios įsigyti būstą su subsidija, atitinka įstatyme keliamus reikalavimus.

„Nuo 2018 m. rugsėjo 1 dienos, kai įsigaliojo įstatymas, suteikiantis finansinę paskatą jaunoms šeimoms, būstą Klaipėdos rajone su subsidija įsigyti pageidavo 1170 šeimų, tačiau pažymos gauti subsidijai išduotos 479 šeimoms. Kita dalis prašymų buvo atmesta arba šeimos nepasinaudojo finansine paskata, nes šeimos neranda norimo įsigyti būsto, bankai nesuteikia paskolos, dalis šeimų nesitiki, kad taip greitai ateis jų eilė ir tiesiog nebespėja susirasti nekilnojamojo turto, kurį galėtų pirkti. Taip pat ne visi pageidaujantys atitinka įstatymo keliamus reikalavimus“, – pasakoja Justas Ruškys.

Pagal teisės aktus jauna šeima laikomi abu sutuoktiniai, taip pat registruotą partnerystę sudariusi pora arba vienas vaiką auginantis tėvas ar mama, kurių amžius – iki 36 metų. Jaunos šeimos, neauginančios vaikų, gali pretenduoti į 15 proc., auginančios 1 vaiką – 20 proc., 2 vaikus – 25 proc., 3 ir daugiau vaikų – 30 proc. dydžio subsidiją. Būsto kredito suma, pagal kurią apskaičiuojama jaunai šeimai suteikiama subsidija, negali būti didesnė kaip 87 tūkstančiai eurų. Perkamo būsto kaina gali būti didesnė, tačiau subsidija sumai, viršijančiai 87 tūkst. eurų, neteikiama. Šeima, pretenduojanti į valstybės subsidiją pirmam būstui, negali turėti ar būti turėjusi nuosavybės teise priklausančio gyvenamojo būsto, išskyrus atvejus, jei būsto naudingasis plotas vienam asmeniui neviršija 14 kvadratinių metrų arba jei būstas yra nusidėvėjęs daugiau nei 60 proc.

„Šiuo metu norintiems gauti subsidiją pirmam būstui nebereikia laukti eilėje. Savivaldybė pažymas, kad šeima turi teisę gauti finansinę paskatą, išduoda per 10 darbo dienų. Todėl kviečiu jaunas šeimas, norinčias savo ateitį kurti Klaipėdos rajone, Gargžduose, pasinaudoti galimybe įsigyti pirmąjį būstą su finansine valstybės paskata“, – ragina Administracijos direktoriaus pavaduotojas Justas Ruškys.

Daugiau informacijos apie galimybę pirmąjį būstą įsigyti su finansine paskata rasite Klaipėdos rajono savivaldybės puslapyje www.klaipedos-r.lt skiltyje „Gyventojams“ – „Finansinė paskata jaunoms šeimoms“.

 

Užsakymo nr. SAV 07-04

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,