Logo
 Spausdinti šį puslapį

Greitųjų šachmatų pirmenybėse gargždiškiai kėlėsi reitingus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gargždų šachmatininkai. Zigmo Bitino nuotr. Gargždų šachmatininkai. Zigmo Bitino nuotr.

Liepos 4–5 dienomis Panevėžyje vyko atviros Lietuvos greitųjų šachmatų su U20 įskaita pirmenybės. Į jas susirinko 86 įvairaus lygio šachmatininkai, tarp jų – 11 kitų valstybių šachmatininkų. Apie pirmenybių lygį byloja tai, kad atvyko net 9 didmeistriai ir 15 sporto meistrų iš penkių šalių.

 

Tarp dalyvių buvo ir 8 pajėgiausi Klaipėdos rajono savivaldybės BĮ „Sporto centras“ šachmatų grupės ugdytiniai. Nors mūsiškiai pagal pradinius reitingus buvo turnyrinės lentelės apačioje, visi stengėsi kuo aukščiau pakilti ir pasirodyti kuo geriau. Kaip ir buvo planuota, geriausiai pasirodė šiuo metu aukščiausią iš mūsiškių reitingą turintis Žygimantas Staponas. Jis surinko 5,5 taško iš 11 galimų, pakėlė savo reitingą per 18 punktų, iškovojo 47 vietą bendroje įskaitoje bei buvo antras tarp šachmatininkų su mažesniais reitingais nei 1600.

Puikiai varžybose pasirodė Dovydas Spevak. Jis pirmame ir trečiame turuose seansacingai sugebėjo įveikti du šachmatininkus, turinčius 2068 ir 1797 reitingus (Dovydo reitingas 1398). Pakliuvus į turnyrinės lentelės viršutinę dalį, dar penkis turus iš eilės Dovydui teko kovoti su 1900–2000 reitingų lygio žaidėjais, kol šie sugebėjo išstumti principingą gargždiškį į lentelės antrąją pusę. Nors ir nesėkmingai finišavęs, Dovydas Spevak surinko 4 taškus, iškovojo 67-tą vietą, pakėlė savo reitingą net per 46 punktus. Pagal reitingo kėlimą tai buvo vienas iš aukščiausių čempionato rezultatų (6-toji vieta tarp visų dalyvių).

Tik varžybų finiše jėgų pristigo Domantui Antužiui. O startas buvo puikus. Antrame ir trečiame turuose pasiektos dvi puikios pergalės prieš šachmatininkus, kurių reitingai svyravo apie 1800 poziciją. Tačiau jau kitame ture Domantui burtai lėmė kautis su devyniskart Lietuvos čempionu GM Vidmantu Mališausku (Rtg 2331), po to dar kelis turus su pajėgiais šachmatininkais. Nors varžybų pabaigoje po kelių pralaimėjimų Domantas ir atsidūrė lentelės apačioje, reitingą vis tiek sugebėjo pakelti per 12 punktų.

Nors ir nedaug, bet reitingą pakėlė Dominykas Lavrentjevas (plius 5). Jis su 4 taškais buvo 76-toje vietoje. Tai pasiekta dėl gero finišo. Banguotai žaidęs Domas Andrijauskas (4 taškai, 69-ta galutinė vieta) galėjo būti geriausiųjų 50-tuke. Bet apmaudi klaida paskutinėje partijoje nubloškė jį beveik per dvi dešimtis vietų žemyn, be to atėmė net 22 punktus reitingo. Kiti trys mūsiškiai (Kernius Balčiūnas, Danielius Antužis ir Arvydas Žiūra) surinko po 3–3,5 taško ir pasirodė pagal galimybes, sužaisdami ir geresnių, ir blogesnių partijų.

Norisi pažymėti, kad puikiai pirmenybėse pasirodė ir buvęs mūsų auklėtinis Mantas Pilipuitis, šiuo metu gyvenantis Vilniuje ir atstovaujantis Vilniaus šachmatų mokyklai. Jis surinko 6,5 taško, iškovojo aukštą bendrą 27-tą vietą, tarp Lietuvos atstovų buvo 17-oje vietoje, o tarp U20 iškovojo garbingą septintą vietą Lietuvoje. 

Tai buvo pirmosios oficialios mūsų varžybos po bemaž keturių mėnesių pertraukos. Bendras teigiamas reitingų kėlimo rezultatas rodo, kad esame pasirengę kovoti ir siekti aukštesnių rezultatų.

 

Varžybų akimirkos – Zigmo Bitino nuotraukose:

 

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,