Logo
 Spausdinti šį puslapį

Girininkų etnoprojektą vainikavo tradicinis renginys

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Girininkų kaimo bendruomenės nuotr. Girininkų kaimo bendruomenės nuotr.

Šią vasarą Girininkų kaimo bendruomenė įgyvendino etnoprojektą.

 

Jo metu buvo organizuojamos molio dirbinių ir pynimo iš vytelių edukacijos, kurias savanoriškai vedė L. Lukauskaitė-Gečienė. Į edukacijas susirinkęs nemažas būrelis vaikų ir moterų susipažino su keramikos amatu. Užsiėmimo tikslas buvo sukurti Girininkų kaimo simbolį – Girinuką. Iš pradžių pasirodęs labai sudėtingas uždavinys tapo tikru kūrybiniu įkvėpimu – žmonių rankose molio gabalėliai virto nuostabiais, individualiais Girinukais, kuriais rudenį galėsime pasidžiaugti parodoje.

Pynimo užsiėmime miklinome pirštus, treniravome riešus, kad nupintume saulutes, kuriomis puošime bendruomenės namus. Šios tradicinių lietuvių amatų edukacijos padėjo suprasti amatininkystės prasmę ir jos išsaugojimo svarbą kaip tautinio identiteto pagrindą. Pažindami amatus sužinome, kokia tikroji mūsų buities daiktų ir maisto vertė, kuomet juose įsigėrusi žmogaus rankų šiluma ir bent keletas prakaito lašų.

Liepos 10 d. vakarą Girininkų kaime šurmuliavo tradicinis vasaros renginys, skirtas projekto užbaigimui – „Amatas puošia, rengia, maitina“, kuris kasmet pritraukia vis daugiau svečių. Šventėje susirinkusiuosius linksmino Vėžaičių miestelio šeimyniniai kanklininkų kolektyvai, girininkiškė S. Tilvikienė ir jos vadovaujamas ansamblis „Berželis“, Kurmaičių liaudies kapela bei muzikantai Donatas ir Mindaugas, įteiktos padėkos Girininkų kaimui nusipelniusiems žmonėms ir įstaigoms.

Šventės metu vyko amatininkų mugė, kurioje svečiai galėjo pasigrožėti keramikos, pintais, kalvystės dirbiniais, sužinoti apie medaus rūšis, apie žolelių naudą žiniomis dalijosi G. ir L. Bružai, svečius tradicine šiurpe vaišino medžiotojų būrelis „Žvelsa“. Buvo gausu pramogų ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Šventei gamta nepagailėjo gero oro, o svečiams ir dalyviams netrūko geros nuotaikos ir puikių emocijų.

Projektą iš dalies finansavo Klaipėdos r. savivaldybė, kuri skyrė 300 Eur, likusią dalį lėšų, reikalingų projekto įgyvendinimui, skyrė Girininkų kaimo bendruomenė ir rėmėjai: UAB „Erpaola“, UAB „Midama“, „Girininkų gėlių ūkis“.

 

 

 

Projekto ir šventės akimirkos – Girininkų kaimo bendruomenės nuotraukose.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,