Logo
 Spausdinti šį puslapį

Vėžaitiškiai nebeturi ramybės – miestelį okupavo varnos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Vėžaitiškiams ramiai gyventi neleidžia varnų pulkai. Liepos Savickaitės nuotr. Vėžaitiškiams ramiai gyventi neleidžia varnų pulkai. Liepos Savickaitės nuotr.

Vėžaičių gyventojai nebežino, ko griebtis, mat miestelyje, kaip jie tvirtina, vis labiau įsiviešpatauja varnos. Dėl jų keliamo triukšmo nebegalima miegoti naktimis, nebespėjama kuopti netvarkos.

 

Vaikai negali miegoti

Vėžaičių seniūnaitė Viktorija Pakalniškienė pasakojo, kad sulaukiama daug vietinių gyventojų skundų.

„Varnos yra įsikūrusios pačioje gyvenamiausioje vietoje: aplink yra daugiabučių, gyvenamųjų namų. Jau antri metai jos žmonėms neduoda ramybės. Varnos karkti pradeda nuo 3 valandų nakties, taip pat triukšmauja vakarais. Iš šiukšlinių viską tampo, nešioja dvėselieną, visur teršia. Jos problemų kelia jau ne tik prie Ąžuolo ir Liepų gatvių. Šie paukščiai apsigyveno visuose Vėžaičiuose“, – tvirtino seniūnaitė.

V. Pakalniškienė aiškino, kad dėl triukšmo vaikams į mokyklą tenka eiti nepailsėjusiems.

„Pasirodo, nėra taip paprasta jas išnaikinti. Mums nurodė, jog, kai yra susukti lizdai, jų negalima pašalinti, o iš tikrųjų jie likę nuo praėjusių metų. Gal kitais metais pavyks jas išnaikinti, dabar jau pavėlavome“, – teigė V. Pakalniškienė.

Moteris pasakojo, kad buvo atvykusi komisija įvertinti situacijos. Šiemet buvo leista nupjauti 7 nudžiūvusius medžius. Tačiau, anot seniūnaitės, nuo to problema vargu ar sumažės.

 

Šaudymo nepropaguos

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos rajono agentūros vyriausiasis specialistas Algimantas Pagojus informavo, kad vėžaitiškiams sprendimo reikėjo ieškoti, kai nebuvo lizdų.

„O dabar jie dėl lizdų nori medžius pjauti, kurie yra sveiki, tiesūs. Susitikime vėžaitiškiai pasakė, kad  varna – ne paukštis. Mums, gamtosaugininkams, visi paukščiai yra paukščiai“, – aiškino A. Pagojus.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vyriausiasis specialistas-ekologas Remigijus Alšauskas nurodė, kad miestelio gyventojams šią problemą teks spręsti vėliau. Teisės aktai neleidžia iki liepos 1-osios ardyti paukščių lizdų.

„Kažką bus galima daryti, kai bus išperėti jaunikliai. Tai galėtų būti už poros mėnesių. Šaudymo nepropaguosime, bandysime iškabinti lizdus. Gargžduose buvo kilęs analogiškas klausimas, bet mes suradome medžius pjaunančią firmą, kuri, pasiėmusi bokštelį, iškabino lizdus. Jei nėra būtinybės Vėžaičiuose pjauti medžių ir eina privažiuoti, galbūt galima nugenėti šakas, ant kurių yra lizdai“, – svarstė R. Alšauskas.

Anot ekologo, dabar varnos jau deda kiaušinius.

„Seniūnai turėjo visą informaciją, bet galbūt pavėlavo, prašymo nepateikė ir mes Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentui atskiro prašymo nerašėme, iš kurio reikėjo gauti leidimą dėl varnų lizdų naikinimo“, – sakė R. Alšauskas.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,