Logo
 Spausdinti šį puslapį

Lauko prekyvietėse tikrinama sezoninių uogų, vaisių ir daržovių kokybė

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Lietuvoje kartu su vasara įsibėgėja ir šviežių bei įvežtinių uogų, vaisių ir daržovių sezonas. Šių gėrybių augintojai ir nuolatiniai prekiautojai laikinosios prekybos vietose, kioskuose, specialiai pritaikytuose automobiliuose ar prekyvietėse šalia prekybos centrų jų siūlo vis daugiau ir įvairesnių.

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai visą vasarą organizuoja bendrus patikrinimus su Lietuvos metrologijos inspekcijos pareigūnais, siekiant įvertinti, ar šiais produktais prekiaujama laikantis privalomų ženklinimo reikalavimų, taip pat, ar vartotojai nėra klaidinami dėl kai kurių produktų svorio.

Didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Alytuje ir kt. vykdomų patikrų metu VMVT tikrina, ar prekyba iš laikinųjų prekybos vietų vykdoma turint produktų kilmę, saugą, kokybę ir įsigijimą patvirtinančius dokumentus, ar kainų etiketėje pateikiama kilmės šalis sutampa su nurodyta pridedamuose dokumentuose, ar pateikiama visa privaloma ženklinimo informacija.

Lietuvos metrologijos inspekcijos pareigūnai vertina, ar produktų svėrimui naudojamos svarstyklės turi galiojančią metrologinę patikrą ir pan.

Pastarąjį mėnesį tokios patikros vykdytos Vilniaus regione. Apibendrinant pirmuosius rezultatus, dažniausiai lauko prekybos vietose nustatyti pažeidimai – vartotojams kainų etiketėje pateikiama ne visa būtina informacija, jie klaidinami dėl produktų kilmės šalies, be to, maždaug pusė prekiautojų neturėjo uogų, vaisių ir daržovių įsigijimą patvirtinančių dokumentų, naudojo svarstykles, neatitinkančias metrologinių reikalavimų.

Patikrinus 36 prekiautojus ir daugiau kaip 3,6 tonos vartotojams siūlytų įsigyti šviežių braškių, šilauogių, trešnių, slyvų, agurkų, ridikėlių, pomidorų, bulvių ir vynuogių, konstatuota, kad kilmę patvirtinančių dokumentų neturėjo per 1,3 tonos produkcijos.

Kontrolės duomenimis, produkcijos tiekėjų nenurodė apie 80 proc. prekiautojų. Tai rodo, kad vartotojai kainų etiketėje neturėjo galimybės matyti, iš kokių šalių prekiaujama šviežiais vaisiais, daržovėmis ir uogomis.

Apie 40 proc. jų nepateikė informacijos apie vaisių, uogų ir daržovių kokybės klasę, kurią, anot VMVT specialistų, privaloma nurodyti tiek ženklinant bulves, saldžiąsias paprikas, pomidorus, salotas, garbanotąsias ir plačialapes trūkažoles (išskyrus salotines trūkažoles), tiek ir braškes, žemuoges, kriaušes, obuolius.

Taip pat patikrinimų metu beveik ketvirtadalis prekiautojų kainų etiketėje galutiniam vartotojui nepateikė jokios ženklinimo informacijos, net nenurodė 1 kg kainos. VMVT primena, kad parduodant šviežius vaisius ir daržoves visa ženklinimo informacija apie produkciją, įskaitant tiekėjo rinkai (jei produkto kilmės šalis – Lietuva, turi būti nurodytas ūkininkas) pavadinimą, adresą, turi būti pateikta matomoje vietoje, šalia produkto, kad vartotojas būtų informuotas, ar parduodamus produktus rinkai pateikė Lietuvos augintojas, ar tiekėjas iš kitos Europos Sąjungos (ES) ar ne ES šalies.

Maisto saugos specialistai akcentuoja, kad kainų etiketėje vartotojui privaloma nurodyti ir produkto pavadinimą, jo kilmės šalį, kokybės klasę (privaloma ženklinant bulves, braškes ir žemuoges, kriaušes, obuolius, saldžiąsias paprikas, pomidorus, salotas, garbanotąsias ir plačialapes trūkažoles, išskyrus salotines trūkažoles) bei veislę ar prekinį tipą (privaloma nurodyti ženklinant obuolius, salotas ir garbanotąsias bei plačialapes trūkažoles, kriaušes, pomidorus, bulves), kainą. Grynąjį kiekį privaloma nurodyti parduodant fasuotus produktus.

Prieš pirkdami sezonines daržoves, uogas, vaisius ir kitus produktus vartotojai visada turėtų atkreipti dėmesį į kainų etiketėse prekeivių teikiamą informaciją. Jei informacijos nėra arba ji nepakankama, tokiais atvejais specialistai rekomenduoja pirkti tik iš tų prekeivių, kurie informaciją maisto produkto etiketėje pateikia išsamiai ir teisingai, turi tinkamas svarstykles ir produkciją pasveria matant vartotojui.

Vilniaus regione vykdytų patikrų metu dėl ženklinimo neatitikimų 18 prekiautojų VMVT inspektoriai skyrė baudas, dviems pateikė įspėjimus. Patikrų metu apie būtinų reikalavimų laikymąsi prekybininkams priminę inspektoriai taip pat padalino tiek fasuotų, tiek ir nefasuotų produktų pavyzdinių ženklinimo etikečių.

Lietuvos metrologijos inspekcijos Vilniaus apskrities skyriaus pareigūnai bendrų patikrinimų lauko prekybos vietose metu nustatė penkis pažeidimus, kai atsiskaityti su pirkėjais buvo naudojamos neautomatinės svarstyklės, neturėjusios galiojančios metrologinės patikros. Vienam pažeidėjui skirta administracinė nuobauda, kitiems prekiautojams, kurie operatyviai pasikeitė svarstykles į turinčias galiojančią metrologinę patikrą, sankcijos netaikytos. Be to, dvejos svarstyklės pareigūnų buvo paimtos ekspertizei dėl ženklinimo neatitikimų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,