Logo
 Spausdinti šį puslapį

Buitinio konflikto metu sugyventinį nužudžiusiai moteriai – 9 metų laisvės atėmimo bausmė

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Klaipėdos apygardos teismas pripažino kalta moterį, kuri būdama neblaivi vienu peilio dūriu nužudė šeimos narį – sugyventinį ir savo dukters tėvą, su kuriuo kartu gyveno 24 metus. Moteris savo kaltės neneigė, tik tikino, kad nesiekė ir nenorėjo nužudyti sugyventinio, o durdama peiliu, norėjo tik jį pagąsdinti.

 

Bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija nustatė, jog vakare tarp neblaivių sugyventinių kilo konfliktas, kai smarkiai apsvaigęs nuo alkoholio kaltinamosios sugyventinis ėmė priekaištauti jai. Žodinis konfliktas tarp sugyventinių buvo įsiplieskęs ne kartą, kol šiems pradėjus stumdytis kaltinamoji pagriebė ant stalo buvusį peilį ir juo smogė sugyventiniui.

Teismas nustatė, kad kaltinamoji panaudojo ant stalo buvusį peilį tik tuomet, kai nukentėjusysis toliau eskalavo konfliktą ir galbūt ketino smurtauti. Kaltinamosios veiksmuose nenustatyta išankstinė tyčia, nes po dūrio peiliu ji iš karto ėmėsi priemonių padėti nukentėjusiajam ir kviesti greitąją pagalbą.

Pasak teismo, įvykio situacija nesudaro pagrindo daryti išvadą, kad kaltinamoji veikė būtinosios ginties situacijoje, nes abu sugyventiniai konfliktuodami neretai tarpusavyje ir mušdavosi, neblaivi kaltinamoji taip pat elgdavosi agresyviai ir nebuvo žymiai fiziškai silpnesnė už smulkaus sudėjimo nukentėjusįjį. Be to, namuose buvo ir kitų asmenų, kurių pagalbos kaltinamoji galėjo paprašyti.

Teismo vertinimu, kaltinamoji vis dėlto suvokė, kad dėl stipraus smūgio peiliu į gyvybiškai svarbią žmogaus kūno vietą kils reali grėsmė nukentėjusiojo gyvybei ir, nors nenorėjo atimti gyvybės, tačiau sąmoningai leido tokiems padariniams atsirasti.

Atsakomybę lengvinančia aplinkybe pripažintas kaltinamosios prisipažinimas ir nuoširdus gailėjimasis. Lengvinančia aplinkybe nepripažintas provokuojamas ar rizikingas nukentėjusiojo elgesys, nes nustatyta, kad konfliktai tarp sugyventinių ir nukentėjusiojo priekaištai kaltinamajai buvo įprasti jų šeiminiame gyvenime, nesudarę pagrindo smurtauti peiliu.

Kaltinamosios atsakomybę sunkinančia aplinkybe teismas pripažino tai, jog ji nusikalto, būdama apsvaigusi nuo alkoholio, ir tai neabejotinai turėjo tiesioginės įtakos nusikaltimo padarymui. Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad moteris nusikalto pirmą kartą, galiojančių administracinių nuobaudų neturi, dirba, darbovietėje charakterizuojama teigiamai, kad veikė netiesiogine tyčia, kad nusikaltimas buvo padarytas nepalankiai susiklosčius kaltinamosios šeiminėms aplinkybėms.

Dėl nurodytų aplinkybių kaltinamajai paskirta artima minimaliai sankcijos ribai laisvės atėmimo bausmė, ją atliekant pataisos namuose.

Klaipėdos apygardos teismo nuosprendis per 20 dienų nuo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,