Logo
 Spausdinti šį puslapį

Oninės Vėžaičiuose: atsigręžta į krikščionišką šventės prasmę (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
 Simos Ulvikienės nuotr. Simos Ulvikienės nuotr.

Sekmadienį Vėžaičiuose vyko tradicinė Oninių šventė. Tiesa, šiemet dėl koronaviruso grėsmės renginys buvo kitoks – nuspręsta jį rengti ne slėnyje, bet parkelyje prie bažnyčios, atsisakyta vakarinės programos. Nors toks sprendimas kritikuotas, visgi ir mažesnė šventė sulaukė didelio dalyvių susidomėjimo. Juolab, kad po vėsesnių orų vėl maloniai šildė saulė.

 

Oninių šventė prasidėjo dar šeštadienį, kuomet buvo organizuojamas žygis šiaurietiškomis lazdomis kartu jos dalyviams atskleidžiant įdomių istorinių detalių apie Vėžaičių miestelį.

Sekmadienį šventės programos kertine ašimi tapo tradiciniai šv. Onos atlaidai, kurie vyko Šv. Kazimiero parapijos bažnyčioje, buvo laikomos dvejos mišios. Į jas patraukė ne tik vyresnieji, bet ir jaunimas – atlaidus papuošė procesija, kurioje mažosios vėžaitiškės, pasidabinusios baltomis suknelėmis, iškilmingai mėtė gėlių žiedlapius.

Šventines mišias buvo patikėta vesti Kauno kunigų seminarijos rektoriui, kunigui dr. Ramūnui Norkui. Pastarasis Vėžaičių parapijos gyventojams buvo pažįstamas – susirgus parapijos klebonui Viktorui Daujočiui, pusantro mėnesio jį pavadavo, kviesdamas į pamaldas. Mišiose kunigas prisiminė šventųjų Onos ir Joakimo, kurie tokiais paskelbti jau 440 metų, istoriją.

Pamokslo žmonės klausėsi ne tik bažnyčios viduje, bet ir lauke. Kunigas V. Daujotis dėkojo ne tik kolegai ir draugui, jį pavadavusiam sunkiu laikotarpiu, bet ir giedotojams, jaunosioms procesijos dalyvėms, visiems puošusiems bažnyčią. Jis dėkojo, kad iš gyventojų surinktų lėšų buvo galima atnaujinti klebonijos pastato patalpas, taip pat restauruoti bažnyčios varpą. Mišių metu pašventinta duona, kuria vėliau vaišinti visi Oninių dalyviai.

Bažnyčioje vyko ir rašytojo, bardo Vytauto V. Landsbergio koncertas. Gyventojai noriai kartu dainavo įvairias nesudėtingas, pasikartojančias dainų eilutes.

Nušienautame ir sutvarkytame parkelyje prie bažnyčios taip pat veikė amatininkų, turinčių tautinio paveldo sertifikatą, dirbinių ir gaminių mugė. Gargždų socialinio paslaugų centro padalinio Globos centro darbuotojos dalino balionus vaikams, kviesdamos šventės dalyvius daugiau sužinoti apie globą.

 

 Gargždų socialinio paslaugų centro Globos centro darbuotojos dalinosi informacija apie globą. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Kiek vėliau nei numatyta programoje, prasidėjo šventinis koncertas. Tiesa, planuota agapė nepavyko – suneštinėmis vaišėmis dalinosi vos keli gyventojai. Pasveikinti šventės dalyvių progos nepraleido Seimo nariai Petras Gražulis ir Rasa Petrauskienė.

Vėžaičių seniūnijos seniūnas Alvydas Mockus sakė, kad „šiemet švenčiame taip, tam, kad kitais metais galėtume švęsti įprastai.“ Jis žadėjo, kad kitąmet bus atsigriebta ir surengta įspūdinga šventė.

25-erių metų sukaktį mininčio Vėžaičių kultūros centro šokių kolektyvo „Karuselė“ vadovei Ingridai Sutkienei puokštę įteikė Seimo narė R. Petrauskienė, seniūnas perdavė mero Broniaus Markausko padėkos raštą. Renginyje gėlių puokštėmis pagerbtos Vėžaičiuose gyvenančios Onos ir Onutės.

Vėliau šventiškai išdabintoje scenoje pasirodė Vėžaičių kultūros centro kolektyvai, patriotines dainas dovanojo grupė „Thundertale“.

„Gera matyti pažįstamus veidus, pabendrauti ir pasidžiaugti artimų žmonių kompanija“, – sakė viena šventės dalyvių, į Onines atkeliavusi su šeimos nariais.

„Geriau, nei nieko“, – lakoniškai atsakė ir kitas pakalbintas vėžaitiškis.

 

Renginio akimirkos – Simos Ulvikienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,