Logo
 Spausdinti šį puslapį

Liepą surinktų gėrimų pakuočių skaičius – didžiausias per puspenktų metų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
USAD nuotr. USAD nuotr.

Per Lietuvos gėrimų pakuočių užstato sistemą šių metų liepą gyventojai grąžino rekordinį gėrimų pakuočių skaičių – daugiau kaip 68 milijonus. Šis kiekis yra didžiausias per visus 4,5 metų, kai veikia sistema. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, gėrimų pakuočių grąžinta buvo 6 proc. daugiau.

 

Sistemą prižiūrinčios nepelno organizacijos „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) duomenimis, visuomenės sąmoningumui ir atsakingumui augant, surenkamų pakuočių skaičius kasmet nuosekliai didėja. Pavyzdžiui, pernai gyventojai grąžino 30 mln. pakuočių daugiau nei 2018 m. Tačiau USAD atstovų teigimu, šios vasaros rekordą lėmė ne viena aplinkybė.

„Šių metų vasara lepina itin palankiais orais, be to, dėl kilusios pandemijos, gyventojai leidžia laiką ir atostogauja Lietuvoje. Šalyje šiemet lankosi mažiau užsienio svečių, kurie, pastebime, pakuotes grąžina kur kas rečiau nei prie sistemos įpratę Lietuvos gyventojai. Visa tai, drauge su besikeičiančiu gyventojų požiūriu į aplinkos tausojimą ir sklandžiai veikiančia sistema, turėjo įtakos rekordiniam vidurvasario rodikliui“, – teigia USAD vadovas Gintaras Varnas.

Anot jo, aktyviau grąžinti gėrimų pakuotes gyventojus paskatino ir liepą prasidėjęs edukacinis žaidimas „Nacionalinės Eko lenktynės“. Grąžindami užstato ženklu pažymėtas pakuotes ir žaidimo mobiliojoje programėlėje atsakydami į klausimus, žaidėjai ne tik praturtina žinias apie aplinkos apsaugą, bet ir gali laimėti smagių prizų.

G. Varno teigimu, 9 savaites truksiančio žaidimo dalyvių aktyvumas iki šiol pranoko organizatorių lūkesčius.

Užstato sistema Lietuvoje veikia nuo 2016 m. Jos veikla šalyje rūpinasi Lietuvos gėrimų gamintojų, importuotojų bei pardavėjų įsteigta ne pelno organizacija VšĮ „Užstato sistemos administratorius“.

USAD kasmet surenka 9 iš 10 į rinką išleidžiamų gėrimų skardinių bei vienkartinių stiklinių ir plastikinių butelių. Planuojama, kad dėl sistemos dalyvių bei šalies gyventojų sąmoningumo, šiemet bus surinkta ir perdirbti perduota 600 mln. vienkartinių pakuočių.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,