Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargždų gimtadienyje kvies vaišintis neįgaliųjų ruošta kava

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Neįgaliųjų ruošta kava bus vaišinami šventės dalyviai. VšĮ „Revilita“ nuotr. Neįgaliųjų ruošta kava bus vaišinami šventės dalyviai. VšĮ „Revilita“ nuotr.

„Kava iš mūsų rankų“ – su tokia socialine iniciatyva VšĮ „Revilita“ komanda kartu su negalią turinčiais jaunuoliais dalyvaus Gargždų miesto 767-ojo gimtadienio šventėje. Gyventojai bus kviečiami pasivaišinti neįgaliųjų profesionaliu kavos aparatu paruošta kava.

 

Įstaigos vadovė Rekvita Bagdonienė pasakojo, kad idėją 2019 metais pradėjo įgyvendinti Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“ bei VšĮ „Informacijos kaupimo ir sklaidos centras“. Pagrindinė vykdyto projekto „Kavos galia“ idėja buvo dalyvauti įvairiuose renginiuose, kuriuose automobilyje įrengtu kavos aparatu kavą gamintų ir ja vaišintų neįgalieji. Taip siekiama didinti sutrikusio intelekto asmenų priešdarbinius įgūdžius, organizuojant savanorišką jų veiklą, taip pat ugdyti visuomenės suvokimą, kad neįgalus asmuo yra pilnavertis visuomenės narys.

„Pagrindinė mintis – susipažinti su įvairią negalią turinčiais žmonėmis, kad bendruomenė nebijotų, kad įsitrauktų ir neįgalieji į visuomeninį gyvenimą“, – projekto tikslus atskleidė R. Bagdonienė.

Jos teigimu, pasikviesti darbui su neįgaliaisiais apmokytą specialistę ir kavos automobilį – jau seniai sklandžiusi idėja, kuriai puikiausia proga – Gargždų miesto gimtadienis.

Planuojama, kad kavą gimtadienio šventėje iš viso ruoš 12 neįgaliųjų, po 2 žmones per vieną valandą.

„Akcijos tikslas dvejopas – parodyti, kad negalią turintys žmonės gali dirbti ir surinkti aukų įstaigai taip reikalingai keramikos krosnelei įsigyti“, – atviravo R. Bagdonienė, kviesdama šventės dalyvius nepraeiti pro kavos automobilį ir pasivaišinti kava, kurią, padedami specialistės, paruoš neįgalieji.

R. Bagdonienės teigimu, prireiks ir kantrybės, nes „neįgalieji nebuvo prisilietę prie tokios kavos gamybos, specialistė vietoje visko mokys.“

Įstaigos vadovė taip pat atviravo, kad šventės metu ir kiti neįgalūs asmenys, norintys susipažinti su kavos gamybos procesu, turės galimybę tai padaryti.

„Svarbiausia, jie patys nori, akys žiba. Jiems – tai galimybė pasijausti reikalingais ir naudingais, tai ir atsakomybės reikalaujantis darbas – padaryti, paduoti, pakalbinti klientus, o tai ir bendravimo įgūdžiai“, – užsimindama ir apie svajonę ateityje atidaryti kavinę Gargžduose, kurioje dirbtų neįgalieji, užsiminė R. Bagdonienė.

Be to, VšĮ „Revilita“ vadovė atskleidė, kad visuomeninė organizacija „Bendrai visi“ sužinojusi, kad įstaigai reikalinga krosnelė nutarė, kad jų rengiamame cepelinų virimo čempionate dalyvausiančios komandos taip pat kvies aukoti, o pinigus skirs neįgaliųjų keramikos dirbiniams degti reikalingai krosniai įsigyti.

„Prie komandų palapinių stovės aukų dėžutės, pasivaišinę cepelinais žmonės bus kviečiami prisidėti prie šio tikslo. Taip pat kavinės „AMAM Bistro“ savininkė šventėje pastatys batutą vaikams, o už linksmybes jame taip pat kvies prisidėti prie keramikos krosnelės įsigijimo“, – gražiomis gyventojų iniciatyvomis pasidžiaugė pašnekovė, dėkodama Gargždų kultūros centrui už galimybę miesto šventėje dalyvauti su šia socialine iniciatyva.

Šventėje kava iš asmenų su negalia rankų bus galima skanauti nuo 12 iki 18 val.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,