Logo
 Spausdinti šį puslapį

Įkliuvo brakonierius rekordininkas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Aplinkos apsaugos departamento nuotr. Aplinkos apsaugos departamento nuotr.

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pričiupo brakonierių, kuris per pastaruosius trejus metus įkliuvo jau 11 kartą.

 

Rugpjūčio 7-osios vakarą Klaipėdos rajone, vienoje sodų bendrijoje, policijos pareigūnai sustabdė automobilį, kuriame aptiko daug statomųjų tinklų.

Iškviesti Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai atpažino vairuotoją – jau puikiai pažįstamą brakonierių, per pastaruosius trejus metus už brakonieriavimą ir tinklų laikymą jau baustą 10 kartų.

Patikrinus patalpas, buvo rasta dar keletas dėžių su naudoti paruoštais tinklais. Visas arsenalas – daugiau kaip 20 tinklų – buvo paimtas.

„Šis asmuo buvo pakliuvęs ir su tinklais, ir su laimikiu. Vienais metais vien per lapkričio mėnesį sučiuptas buvo 4 kartus. Tinklus mesdavo įvairiuose vandens telkiniuose Klaipėdos krašte. Įkliuvo ir su lašišomis, lynais. Dirba pats vienas, atokesniuose vandens telkiniuose, dažnai keičia transporto priemones, gyvenamąją vietą“, – apie brakonierių pasakojo Aplinkos apsaugos departamento viešųjų ryšių specialistė Jurgita Jasiūnienė.

„Tiek kartų įkliuvusių daugiau atvejų neturime, tai mūsų rekordininkas“, – apie vienuoliktą kartą per trejus metus sučiuptą Klaipėdos krašto brakonierių sakė aplinkosaugininkų atstovė.

Piktybiškai gamtoje besielgiančiam vyrui paskirtų baudų suma jau sudaro apie 20 tūkstančių eurų.

„Baudos buvo skiriamos nuo 120 iki 300 eurų. Už kiekvieną kartą mažiausiai po 120 eurų. Už kiekvieną pagautą žuvį taip pat skaičiuojama žala. Pavyzdžiui, neteisėtai pagauta lašiša įkainota 580 eurų. Vieną kartą jis turėjo 7 lašišas, kitą kartą buvo pagautas su 8 lašišomis. Jis buvo sugautas ir su 40 lynų, vienas lynas įkainotas 60 eurų. Visa žala, padaryta šio asmens, sudaro apie 20 000 eurų, žala nesumokėta“, – sakė J. Jasiūnienė.

Aplinkosaugininkai dažnai rengia reidus, viešina informaciją apie pažeidimus, nes svarbu užkirsti kelią bandymams neteisėtais būdais gaudyti žuvis.

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas praėjusį mėnesį pasakojo, kad pastaruosius 5-6 metus sėkmingų reidų vis daugėja, tai lemia ir žmonių sąmoningumas, ir didelės baudos. Kita vertus, brakonieriai taip pat nestovi vietoje – naudoja įvairią techniką, turi žvalgus ir t. t. Tad pergudravus tokius pažeidėjus, pasak aplinkosaugininko, būna dar smagiau.

„Kita kategorija – prevenciniai reidai. Kai labai tikslios informacijos neturime, bet žinodami, kad vienoje ar kitoje vietoje gali būti daromas pažeidimas, tiesiog vykstame į tas teritorijas ir tikriname žvejojančius ar medžiojančius asmenis. Būna, kad netikėtai sustabdome automobilį, kuriame randame pažeidimo pėdsakų ar įrankius“, – pasakojo V. Marozas.

Jis pridūrė, kad pasaloje gali tekti būti ir valandą, bet neretai būnama ir per naktį.

„Norint išaiškinti rimtą pažeidimą, reikia laiko ir pasalos su pertraukomis trunka ir dvi tris dienas“, – aiškino aplinkosaugininkas.

Pasak jo, prieš dešimt metų būdavo daug pažeidimų, nes baudos nedidelės, už padarytą žalą taip pat reikėdavo nedaug susimokėti.

„Tada daryti pažeidimus apsimokėdavo, tą patį pažeidėją per sezoną pagaudavome ir po keliasdešimt kartų. Gerai atsimenu 2010-uosius: per bendrą reidą su Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcija per naktį prie vieno draudžiamo žvejoti vandens telkinio sugavome 15 brakonierių – per nerštą žuvis tinklais gaudė 4 brigados. Tuo metu žvejoti draudžiamoje vietoje nebuvo laikoma šiurkščiu pažeidimu, todėl brakonierių buvo daug. Dabar šis pažeidimas prilyginamas brakonieriavimui (nesvarbu, ar tinklais, ar meškere), todėl konfiskuojami visi žvejybos įrankiai. Įsigaliojus šiam įstatymui, draudžiamose žvejoti vietose brakonierių beveik nebeaptinkama, nes brakonieriauti neapsimoka - prarandi viską“, – pabrėžė V. Marozas.

Nuo 2014 m. dešimteriopai padidėjo baudos už žalą, padarytą žuvų ištekliams, ir tais metais, statistikos duomenimis, brakonierių sumažėjo perpus.

Už mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimus, atsižvelgiant į pažeidimo pobūdį, skiriamos baudos, kurios gali siekti iki 550 eurų. Už nusižengimus gali būti konfiskuotos žvejybos priemonės ir įrankiai.

Medžioklės brakonieriams baudos yra nuo 600 iki 3 000 eurų, priklausomai nuo brakonieriavimo pobūdžio, su teisės medžioti atėmimu, medžioklės įrankių (šautuvų) konfiskavimu ir net transporto priemonės atėmimu.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,