Logo
 Spausdinti šį puslapį

Policija ir Maisto veterinarijos tarnyba imasi aktyvių veiksmų sprendžiant gyvūnų gerovės klausimus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Policijos departamento nuotr. Policijos departamento nuotr.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla šiandien susitiko su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) direktoriumi Dariumi Remeika ir aptarė situaciją dėl nelegalių gyvūnų veislynų, galimo kankinimo ar kitokio žiauraus elgesio su gyvūnais.

 

Sutarta aktyviau koordinuoti institucijų veiksmus sprendžiant šią problemą, ypatingai – reaguojant į gaunamus pranešimus. Sutarta, kad tarnybos pagal galimybes organizuos bendrus ekipažus, kurie galės sureaguoti į gaunamus pranešimus ir vietoje spręsti problemą, taip pat vykdytų netikėtus patikrinimus pagal turimą informaciją.

Taip pat policija inicijuos tarpinstitucinius prevencinius reidus, siekiant nustatyti nelegalias veisyklas ir atlikti atitinkamus patikrinimus.

Susitikimo metu aptarta ir veikla, kuomet žmonės nelegaliai įsigyja augintinius, o toks verslas yra pakankamai latentiškas, nes tuo suinteresuotos abi pusės. Vadovai atkreipė dėmesį, kad būtinas visų gyventojų socialiai atsakingas elgesys, perkant/parduodant gyvūnus be įsigijimo dokumentų.  

„Dėkoju gyventojams už savaitgalį gautą informaciją, kuri yra nuodugniai tikrinama, yra pradėti papildomi tyrimai net keliose apskrityse. Gauta informacija yra labai naudinga, ji tik patvirtina, kad situacija kai kuriuose rajonuose nėra normali ir ją būtina kuo skubiau spręsti. Tuo pačiu raginu gyventojus susilaikyti nuo neteisėtų veiksmų, tokių kaip neteisėtas patekimas į privačią teritoriją, svetimo turto gadinimas, fizinių prievartinių veiksmų atlikimas kitų asmenų atžvilgiu ir pan.“, – po susitikimo sakė policijos generalinis komisaras.

Jis atkreipė dėmesį, kad reiktų galvoti ir apie atsakomybės griežtinimą, ypač už atitinkamus ANK straipsnius, kuomet už gyvūnų nepriežiūrą tarnybos gali skirti tik įspėjimą, arba labai mažą baudą.

Artimiausiu metu bus atnaujinta 2010 m. pasirašyta bendradarbiavimo sutartis. Be to, dar šią savaitę planuojama pasirašyti bendrą tarpinstitucinį įsakymą ir sudėlioti aiškų algoritmą, kaip tiksliai turi veikti tarnybos, įtraukiant ir savivaldybių asociaciją.

Taip pat sutarta sukurti nuolat veikiančią tarpinstitucinę grupę, įtraukiant į ją atsakingas tarnybas, NVO atstovus, kuri vykdytų proaktyvią situacijos stebėseną, kurie rinktų informaciją, vertintų gautą medžiagą, siūlytų sprendimus, ar reikalingus teisės aktų pakeitimus.

„Kiekvienais metais atliekamų patikrinimų metu nustatome apie 3–5 nelegalius gyvūnų augintinių veisimo atvejus ir ši informacija mus pasiekia taip pat iš aktyvių visuomenės piliečių. Savaitgalį išaiškinti gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimų atvejai parodo problemos mastą, kuriai spręsti reikalingas visų už tai atsakingų institucijų įsitraukimas. Bendromis jėgomis su policija, tikiu, kad ir su savivalda, atrasime efektyvesnes priemones, kaip problemą išspręsti, būtina peržiūrėti galiojančius teisės aktus, griežtinti pažeidėjų atsakomybę“, – komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.

Policijos duomenimis, šiemet dėl žiauraus elgesio su gyvūnais policija yra pradėjusi 46 ikiteisminius tyrimus (2019 m. – 61), policijos pareigūnai surašė 68 administracinių nusižengimų protokolus dėl žiauraus elgesio su gyvūnais.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,