Logo
 Spausdinti šį puslapį

Naujovė: sąlytį su sergančiais koronavirusine infekcija turėjusieji savo duomenis galės pateikti elektroniniu būdu

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Nuo šiol asmenys, kurie turėjo sąlytį su sergančiais koronavirusine infekcija (COVID-19), arba lankėsi susirgusiųjų nurodytose buvimo vietose, savo duomenis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams galės pateikti elektoriniu būdu. Pateikę duomenis, žmonės sulauks NVSC specialistų, atliksiančių individualų rizikos vertinimą, skambučio.

 

Tokia naujovė bus taikoma, atsižvelgus, kad ne visais atvejais užsikrėtusieji koronavirusu nurodo visus asmenis, su kuriais bendravo, tad NVSC specialistai apie tokius sąlytį galimai turėjusius žmones išvis nežino ir negali jų identifikuoti. Taigi galimybė duomenis pateikti elektroniniu būdu leis greičiau identifikuoti ir informuoti, kokių priemonių asmenys turėtų imtis.

Be to, ši naujovė leis užtikrinti, kad daugiau žmonių galėtų prisiskambinti į NVSC karštąja liniją dėl kitų žmonėms aktualių klausimų. Dabar sulaukiama itin daug skambučių, kai žmonės kreipiasi dėl galimai turėto sąlyčio.

Anketą galima rasti NVSC interneto svetainėje.

Susirgusiųjų maršrutus sekite NVSC interneto svetainėje.

NVSC primena, kad turėjusiu sąlytį laikomas 3 dienas iki tol, kol asmeniui, kuriam jau patvirtintas koronavirusas, pasireiškė simptomai, ir dvi savaites po simptomų atsiradimo bendravęs žmogus.

Tuo metu, jei žmogus bendravo su sergančiuoju, kuriam koronavirusui būdingi simptomai nepasireiškė, tokiu atveju sąlytį turėjusiu laikomas žmogus, kontaktavęs 72 val. iki tepinėlio sergančiajam, kuris buvo teigiamas, paėmimo ir 14 dienų po tepinėlio paėmimo.

Kitaip tariant, yra vertinama, ar žmogus su sergančiuoju bendravo tuo metu, kai, remiantis moksliniais įrodymais, žmogus kėlė riziką kitam, tai yra – galėjo užkrėsti.

Taip pat svarbu įvertini, kokį sąlytį žmogus turėjo. Paprastai tariant, aiškinantis, ar sąlytis buvo didelės ar mažos rizikos, svarbu įvertinti aplinkybes, t. y. kokiu atstumu, kiek laiko bendrauta, ar naudotasi asmens apsaugos priemonėmis ir kita.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,