Logo
 Spausdinti šį puslapį

M. Šunokas: trišalė darbo sutartis – sėkmingas raktas į jaunuolių užimtumą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Šiemet sėkmingai startavusi bandomoji Jaunimo užimtumo vasarą ir integracijos į darbo rinką programa suteikė galimybę jaunimui dirbti įvairiose rajono įmonėse. Priėmę sprendimą finansuoti šią priemonę, suformavome naują praktiką, kuri pasiteisino visu šimtu procentų.

 

Labai dažnai moksleiviams susirasti laikiną darbą vasaros metu būna sudėtinga tiek dėl darbdavių požiūrio į darbuotojus be patirties, tiek dėl galiojančių teisės aktų. Be to, į vietas, kur anksčiau darbinosi nepilnamečiai, šiemet taikėsi ir darbo per epidemijos krizę netekę suaugusieji. Pastaruosius tokiu atveju mieliau renkasi ir darbdaviai.

Todėl džiugu, kad savo duris jauniems žmonėms atvėrė net 13 rajono įmonių. Tai – ir viešojo maitinimo, ir kitose srityse veiklą vykdantys verslai. Jose iš viso šią vasarą buvo įdarbinta 19 jaunuolių. Už kiekvieną įdarbintą moksleivį darbdaviui per mėnesį kompensavome 50 proc. nustatytos minimalios mėnesinės algos dydžio. Kompensacijoms iš viso buvo skirta per 11 tūkst. Eur.

Manau, kad šias lėšas investavome labai tikslingai: naudą pajuto ir verslininkai, ir jaunuoliai. Pastarieji ne tik užsitikrino finansinę nepriklausomybę, bet, viliuosi, mokėsi ir finansinio raštingumo pagrindų, įgijo naujų kompetencijų ir praktinių įgūdžių.

Darbdaviai, įmonės irgi galėjo sezono metu dirbti nestokodami darbuotojų, o jaunuoliai – „pasimatuoti“ profesiją. Nes sezoniniai ar trumpalaikiai darbai – puiki galimybė jaunam žmogui išbandyti konkrečią darbo vietą per trumpą laiką, įgyti naudingos patirties, o darbdaviui tai irgi savotiškas iššūkis sudominti jauną darbuotoją galbūt ir kitąmet rinktis tą pačią darbo vietą ar ateityje pasirinkti išbandytą profesiją.

Noriu padėkoti įmonių vadovams, kurie ėmėsi iniciatyvos ir atsakomybės padėti jauniems žmonėms išmokti įvairių darbų, dalijosi savo patirtimi ir žiniomis. Žinoma, kai kada reikėjo daugiau kantrybės, kai kada ir darbai užtrukdavo ilgiau, tačiau iš esmės tie žmonės, kurie atvėrė duris moksleiviams, padarė labai naudingą darbą – leido jiems įgyti konkrečios profesinės patirties.

Be kita ko, ši programa, kuri rajone buvo įgyvendinta pirmą kartą, skatino ir Savivaldybės bendradarbiavimą su veikiančiu verslo sektoriumi, buvo gerinama jaunimo profesinio orientavimo kokybė, vasaros užimtumas.

Teigiamai apie programą atsiliepė ir darbdaviai, ir dirbę mokiniai. Susidomėjimas buvo didžiulis, todėl būtų tikslinga kitais metais jos įgyvendinimui numatyti dar daugiau lėšų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,