Logo
 Spausdinti šį puslapį

Savivaldybėje – garbūs svečiai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Meras B. Markauskas ir Moldovos ambasadorius S. Mihov. Klaipėdos r. sav. nuotr. Meras B. Markauskas ir Moldovos ambasadorius S. Mihov. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Vakar, trečiadienį, Klaipėdos rajono savivaldybėje lankėsi Moldovos ambasadorius Serghei Mihov ir Pirmoji sekretorė Aliona Rusu. Svečiai susitiko su Savivaldybės meru Broniumi Markausku, Administracijos direktoriumi Artūru Bogdanovu, kitais valdžios atstovais. Susitikimą inicijavo gargždiškė gidė Monika Vasylienė.

 

Tiesa, ne viskas įvyko, kaip planuota. M. Vasylienė pasakojo, kad iš tiesų idėja buvo suorganizuoti dviejų dienų renginį ir gargždiškiams pristatyti filmą „Sibiras kauluose“. Į premjerą planuota pakviesti ir Moldovos atstovus, suinteresuotus asmenis, filmą parodyti moksleiviams. Planus sujaukė koronaviruso pandemija – dėl reikalavimų išlaikyti atstumus kino teatre tetilptų viso labo 30 asmenų, tad nuspręsta premjerą nukelti.

 

Meras B. Markauskas, Pirmoji sekretorė A. Rusu, susitikimo iniciatorė M. Vasylienė ir Moldovos ambasadorius S. Mihov. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Jaudinantis istorinis filmas, artimas Lietuvai

M. Vasylienė jaučia didelius sentimentus Moldovai, mat tai – jos mamos gimtinė. Gargždiškė siekia populiarinti šią Rytų Europos šalį: jau anksčiau yra parengusi ne vieną straipsnį apie Moldovą, jos įspūdingą gamtą, lankytinus maršrutus. Būtent taip buvo susipažinta su Moldovos ambasadoriumi, kuris asmeniškai dėkojo M.Vasylienei už siekį garsinti šalį.

„Kartą išvydusi filmą „Sibiras kauluose“ Vilniuje, pradėjau pasakoti, kaip tokie nišiniai, istoriškai svarbūs filmai yra rodomi tik didmiesčiuose, nepasiekia mažesnių miestelių“, – apie idėjos gimimą pristatyti kino juostą ir Gargždų žiūrovams pasakojo gidė.

„Sibiras kauluose“ – tai už Moldovos nepriklausomybės atkūrimą kovojusių šviesuolių Ion Mărgineanu ir Ion Vatamanu palikuonių Leontina Vatamanu bei Virgiliu sukurtas pasakojimas apie J. Stalino įgyvendintą „kaprizą“ – trėmimus.

Režisieriaus ir prodiuserės pora darbe bei gyvenime per keturių asmenų paveikslus visai kitu kampu pateikia ir lietuvius palietusią istorijos rykštę. „Sibiras kauluose“ kūrybinė grupė buvo apdovanota nacionaline premija.

„Filme – istorinės paralelės, tai ne tik apie mūsų šalies, bet ir apie Lietuvos protėvių išgyvenimus“, – susitikime su Savivaldybės atstovais sakė Moldovos ambasadorius S. Mihov.

„Jis privertė visai kitaip pažiūrėti į istoriją, kurią mums vaizdžiai pasakojo seneliai. Istoriją, kuri atsiskleidžia „bevaikštant“ po „Dievų mišką“, kurią paliečia muziejų ekspozicijos ar gyvi pasakojimai, kuriuos „parveža“ „Misija: Sibiras“ dalyviai“, – įsitikinusi M. Vasylienė.

Kaip pati atviravo, ne kartą teko pasakoti Moldovos ambasados atstovams apie Gargždų „Minijos“ kino teatrą, jie labai noriai priėmė idėją filmą pristatyti Gargžduose. Ji pati pasisiūlė filmą išversti.

Po susitikimo delegacija apsilankė ir kino teatre, kur ateityje dar tikimasi žiūrovams pristatyti šį filmą.

„Dabar filmas jau beveik išverstas, tiesa, nebe į anglų, kaip planuota anksčiau, tačiau į lietuvių kalbą“, – apie atliktus darbus kalbėjo rumunų kalbą mokanti gargždiškė.

 

Klaipėdos r. sav. nuotr.

 

Susitikime – ir apie Moldovą, ir apie Klaipėdos rajoną

Moldovos ambasadoriumi jau 2,5 metų esantis S. Mihov susitikime pasakojo apie Moldovą, daug dėmesio skirta pokalbiui apie ypatinga kokybe pasižymintį moldavišką vyną, kuris gaminamas iš moldaviškos veislės vynuogių.

„Vyno eksportas auga <...> Vilniuje yra dvi parduotuvės, kuriose galima įsigyti tikro Moldovoje pagaminto vyno, taip pat veikia ir internetinė parduotuvė“, – kalbėjo ambasadorius, pridurdamas, kad šioje šalyje ypač populiarūs ir vyno turai – ekskursijos po vynuogynus, degustacijos.

Ambasadorius atskleidė, kad prieš tai lankėsi Klaipėdos miesto savivaldybėje, kur susitiko su meru.

„Labai svarbu kalbėtis, bendrauti, diskutuoti, po tokių susitikimų gimsta planai, sužino daugiau apie šalį“, – įsitikinęs S. Mihov.

Jis akcentavo, kad itin reikšminga, kai vyksta verslo bendradarbiavimas – lietuviai nusprendžia kurti verslą Moldovoje arba atvirkščiai.

Meras B. Markauskas svečiui trumpai pristatė Klaipėdos rajoną, akcentuodamas, kad Savivaldybėje gyventojų skaičius auga. Dėl to, pasak mero, ne tik surenkamas didesnis biudžetas, bet kyla ir problemos, kurias Savivaldybė turi spręsti: trūksta darželių, mokyklų ir pan.

Meras pristatė didžiausiais Klaipėdos rajone veikiančias kompanijas, informavo svečią, kad Klaipėdos rajonas turi priėjimą prie jūros. Susitikime diskutuota ir apie žemės ūkį, eksportuojamas prekes, susisiekimą. Valdžios atstovai domėjosi valdymo schema Moldovoje. Ambasadorius akcentavo, kad Moldovoje šiuo metu vyksta reformos, decentralizacija, kuria siekiama daugiau savarankiškumo suteikti vietos valdžios organams.

Išsiskirdami susitikimo dalyviai apsikeitė simbolinėmis dovanomis. Ambasadoriui buvo įteikta Gargždų vėliava, o merui – moldaviško vyno.

 

Ambasadorius merui įteikė vyno. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Moldova – pirmoji pripažinusi Lietuvos nepriklausomybę

M. Vasylienė teigė, kad būtų buvę itin simboliška filmą pristatyti būtent šiemet, kai minime Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo pripažinimo 30-metį. Turbūt nedaugeliui žinomas faktas, kad prieš tris dešimtmečius, 1990 m. gegužės 31 d., Moldova buvo pirmoji pasaulyje, kuri iš tikrųjų pripažino nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimą. Šį faktą ambasadorius dar kartą priminė ir Klaipėdos rajono savivaldybės atstovams.

„Prieš 30 metų, pati būdama priklausoma nuo TSRS gniaužtų, Moldova drąsiai iškėlė galvą ir pati pirmoji, anksčiau už Islandiją pareiškė, kad Lietuva turi teisę į laisvę. Bet neilgai trukus, Aukščiausioji Taryba priėmė nutarimą, kad toks sprendimas yra niekinis“, – istorijos vingius pristatė M. Vasylienė

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,