Logo
 Spausdinti šį puslapį

Atverti svarbias diskusijas šeimoje skatins festivalis „Nepatogus kinas“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kadras iš filmo Kadras iš filmo

Per kino prizmę galime gvildenti aktualias problemas, kelti svarbias diskusijas ir paskatinti kalbėtis ne visada patogiomis temomis. Šių metų spalio 7–18 dienomis vyksiančio festivalio „Nepatogus kinas“ vaikams ir jaunimui skirta programa – „Filmai, padedantys augti“ kvies ne tik mokytojus, bet ir tėvus, pasitelkus filmus tarsi mediumą, atverti svarbų diskusinį lauką. Programoje bus paliestos jautrios, šiuolaikinei jaunajai kartai rūpimos temos.

 

Nuo 2007-ųjų kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ šiemet, dėl Covid-19 padiktuotų sąlygų, sugrįžta kitu formatu – žiūrovus kviečia žiūrėti filmus virtualioje kino salėje. Viena iš itin svarbių, edukacinių festivalio programų – „Filmai, padedantys augti“, kuri yra skirta įvairioms vaikų ir paauglių amžiaus grupėms, šiemet bus prieinama visiems Lietuvos žiūrovams internetu.

„Šioje programoje esame paruošę daugiau kaip 10 kruopščiai atrinktų filmų, tiesiogiai orientuotų į jaunosios kartos atstovus. Pagrindinė šių metų festivalio ašis – tema „Vienas balsas“, nes Lietuvos ir Amerikos rinkimų bei įvairių politinių įvykių pasaulyje fone yra svarbu kalbėti apie demokratijos procesus ir pilietiškumo išraiškas. Šios tematikos atgarsiai atsilieps ir vaikų programoje, tačiau čia bus plačiai paliečiamos ir kitos svarbios temos, pavyzdžiui, lytiškumas, patyčios, vaikų saugumas virtualioje erdvėje ar aplinkosauga“, – pasakoja viena iš pagrindinių kino programos „Nepatogus kinas“ sudarytojų Dovilė Grigaliūnaitė.

 

Skatina tėvus išdrįsti kalbėtis „nejaukiomis“ temomis

Pasak D. Grigaliūnaitės, jau ne vienerius metus programa „Filmai, padedantys augti“ yra tarsi edukacinė terpė. Ši kino filmų integracija yra naudinga ne tik mokykloms – tėvai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į siūlomą filmų repertuarą.

„Dokumentiniai filmai yra atrinkti pagal jaunų žmonių poreikius ir jų amžių. Jie perteikia tikrus įvykius, dažniausiai atskleidžiamus bendraamžių lūpomis. Programa „Filmai, padedantys augti“ yra įdomi ir žaisminga, tačiau kartu gvildenanti ir itin reikšmingus, nuolat vaikams kylančius klausimus. Į šiuos seansus aktyviai kviečiame registruotis ne tik mokytojus, bet ir siūlome filmus žiūrėti tėvams kartu su jų atžalomis“, – komentuoja D. Grigaliūnaitė.

Renginio organizatorė pabrėžia, kad tėvams kalbėtis su vaikais nepatogiomis temomis dažnai yra nedrąsu, todėl šis festivalis gali tapti puiki išorinė pagalba, leidžianti kitu kampu prieiti prie reikalingų ir svarbių pokalbių.

„Kiekvienais metais gaunami atsiliepimai iš tėvų ir jų vaikų įrodo, kad šie filmai padeda rasti prieigą prie jiems svarbių pokalbių – po kino seansų šeimoje yra aptariami matyti įvykiai, svarstoma apie pasirinktus personažų poelgius, diskutuojamos pasirinkimų priežastys. Šie filmai formuoja abiejų pusių požiūrį į vieni kitus – svarbu, kad ir suaugusieji suprastų, kokias problemas akcentuoja jų vaikai. Siūloma programa ugdo tėvų ir vaikų kritinį mąstymą, formuoja pasaulio suvokimą, skatina kūrybiškumą ir padeda rasti atsakymus į rūpimus klausimus“, – teigia D. Grigaliūnaitė.

 

Edukaciniai užsiėmimai ir pateikiami lydintieji klausimai

Vaikų ir paauglių programos „Filmai, padedantys augti“ rėmuose taip pat bus rengiami specialūs mokytojams, tėvams bei globėjams skirti filmus lydintys edukaciniai seminarai, vyksiantys internetu. Pastarųjų temos apims patarimus, kaip kalbėtis su vaikais apie lytiškumą, bus aiškinamasi, kaip užtikrinti vaikų saugumą internete. Ne mažiau dėmesio bus skiriama ir aplinkosaugos problematikai – pavyzdžiui, dalijamasi gerąja patirtimi, kaip mažinti CO2 išmetimus ir turėti ekologiškesnius namus visai šeimai kartu.

„Šie virtualūs seminarai skirti ne tik stebėti tam tikra tema pasisakančius savo srities ekspertus, bet ir kartu aktyviai įsitraukti, proaktyviai reaguojant, užduodant klausimus ar tiesiog dalijantis savo įžvalgomis. Edukacinis seminaras apie globalias problemas yra labiau skirtas mokytojų ir edukatorių auditorijai, nes ši tema diktuoja globalaus švietimo integracijos galimybes į formalų ir neformalų švietimą. Kiti seminarai – apie lytiškumą ir vaikų saugumą internete – bus atviri visiems suinteresuotiesiems, ypatingai tėvams ir globėjams“, – sako „Nepatogaus kino“ vaikų ir jaunimo edukacijos veiklų vadovė Indrė Maršantaitė.

Pasak I. Maršantaitės, programos repertuare esantys filmai yra kokybiški, itin apgalvoti ir tinkami žiūrėti kartu su vaikais. Kita vertus, yra ir filmų, liečiančių tokias temas, kurių daugelis tėvų vengia, nedrįsta ar tiesiog nežino, kaip kalbėtis su savo vaikais, pavyzdžiui, apie lytinį švietimą ar nesaugų elgesį internete ir jo grėsmes, todėl bus paruošiamos išankstinės rekomendacijos ir pagalba.

„Siekdami prisijaukinti nejaukias temas, mes paruošime lydinčiuosius, padedančius klausimus po filmų aprašais. Tikime, kad šie klausimai bus tarsi orientyras tėvams ir padės pradėti diskusiją, patars, kaip paklausti ir kaip patogiai abiem pusėms išbūti toje nepatogioje temoje, atveriant diskusinį lauką su savo atžalomis“, – pasakoja I. Maršantaitė.

Kaip ir kiekvienais metais, kino festivalyje „Nepatogus kinas“ siekiama plėsti prieinamumo ribas, kad kuo didesnis žmonių ratas turėtų galimybę pamatyti paruoštus filmus. Šiais metais bus suteikta ir išskirtinė galimybė žmonėms, neturintiems kompiuterių ar interneto, ateiti pažiūrėti filmus į miestų ir kaimelių bibliotekas – prie projekto prisijungė per 100 šalies bibliotekų. Festivalyje yra atsižvelgiama ir į pažeidžiamas socialines grupes – pritaikomi kino seansai akliesiems, kurtiesiems ar regos ir klausos negalią turintiems žmonėms. Be programos „Filmai, padedantys augti“, yra paruoštos dar keturios papildomos filmų programos.

 

Apie „Nepatogus kinas“ festivalį

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 metų kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temoms, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais. Vienas pagrindinių festivalio rėmėjų – Lietuvos kino centras.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,