Logo
 Spausdinti šį puslapį

Alternatyva nuotoliniam darbui – darbo vietos dalijimosi sutartis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Šalyje susiklosčiusi ekstremalioji situacija dėl pandemijos pastūmėjo darbdavius ir darbuotojus ieškoti lankstesnių darbo santykių formų. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) atkreipia dėmesį, kad be jau išpopuliarėjusio nuotolinio darbo, galima dar viena alternatyva – darbo vietos dalijimosi sutartis.

 

Šios sutarties esmė – leisti dviem darbuotojams naudotis viena fizine darbo vieta, neviršijant vienam darbuotojui nustatytos maksimaliosios darbo laiko normos.

Kaip organizuojamas darbuotojų darbas pagal darbo vietos dalijimosi sutartį, aiškina VDI darbo teisės specialistai: du darbuotojai tarpusavyje pasiskirsto darbo laiką, kurį atliks fizinėje darbo vietoje. Jie tampa atskaitingi vienas kitam, o darbdavys apie tai yra tik informuojamas.

Abiejų darbuotojų darbo sutartyse turi būti nurodyta tokios darbo sutarties rūšis, kito darbuotojo tapatybė ir jo kontaktiniai duomenys, darbuotojo darbo laiko norma (darbo valandų per savaitę skaičius). Laikoma, kad abiejų darbuotojų darbo laiko norma vienoda, jeigu sutartyse nenustatyta kitaip.

Susitarti dėl darbo vietos dalijimosi darbo sutarties galima tiek sudarant naują darbo sutartį, tiek laikinai pakeičiant galiojančią kitos rūšies darbo sutartį.

Darbo vietos dalijimosi sutartis gali būti aktuali studentams, darbuotojams, auginantiems vaikus, prižiūrintiems senyvo amžiaus tėvus ar kitus artimuosius, planuojantiems ilgesnį laisvalaikį. Pagal šią sutartį dirbančiam darbuotojui nustatoma mažesnė nei 40 val. per savaitę norma: pvz., vienas darbuotojas dirba visą savaitę tik pirmą darbo dienos pusę, o kitas – tik antrą pusę.

Nors tokia darbo santykių forma yra sutartinė, t. y. laisvai pasirenkama darbuotojo ir darbdavio susitarimo būdu, tačiau jos raštu praprašius darbuotojui, auginančiam vaiką iki 7 m., darbdavys privalo apsvarstyti ir esant organizacinei bei gamybinei galimybei, tenkinti jo prašymą. Pagal šią sutartį darbuotojui leidžiama dirbti iki vaikui sukaks 7 metai. Darbuotojas turi teisę grįžti dirbti pagal prieš tai galiojusią darbo sutartį, įspėjęs darbdavį prieš dvi savaites.

Tokia darbo forma pagerina darbuotojų bendravimo, laiko planavimo įgūdžius. Be šių privalumų, įžvelgiama ir kitų: darbuotojai patiria mažiau streso, gali laisviau derinti studijas ir darbą, todėl didėja jų motyvacija bei produktyvumas.

Dėl lankstaus darbo grafiko sumažėja vėlavimų į darbą tikimybė, sumažėja kelionės ir laiko kaštai, atsiranda daugiau laisvo laiko kitai veiklai, kartu ir pusiausvyra tarp darbinio ir asmeninio gyvenimo. Darbdaviai, sudarydami tokias darbo sutartis, gali lanksčiau organizuoti darbo funkcijų nepertraukiamumą.

Pasibaigus darbo vietos dalijimosi sutarčiai su vienu darbuotoju, darbdavys per 1 mėnesį privalo surasti kitą darbuotoją arba pasiūlyti likusiam darbuotojui pakeisti galiojančios darbo sutarties rūšį.

Darbo vietos dalijimosi sutarties sudarymą, nutraukimą, sąlygas reglamentuoja Darbo kodekso 93–95 straipsniai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,