Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Žiemio“ buriuotojas – tarp keturių geriausių Lietuvoje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Agnės Bukartaitės nuotr. Agnės Bukartaitės nuotr.

„Optimist“ jachtų asociacijos taurės regatoje klaipėdietis Benas Bestauskas iškovojo teisę ginti Lietuvos garbę.

 

„Kaip gražu ir neįtikėtinai šilta“, – atsiduso ne vienas Nidos poilsiautojas praėjusį savaitgalį išėjęs ramiai pasivaikščioti kurorto krantine.

Parnidžio kopos fone bolavo „Optimist“ klasės jachtos, virš kurių pakibę vėją ir bangas gaudė jėgos aitvarų sporto entuziastai. Rudeniškas 15 m/s rytų krypties vėjas Kuršių mariose išsiūbavo trumpą ir klastingą bangą, o saulė lepino vasariška šiluma, tad sąlygos buvo išties sportiškos.

Tris dienas Nidoje vykusi Lietuvos „Optimist“ jachtų klasės buriuotojų asociacijos taurės regata sukvietė beveik septynias dešimtis jaunųjų buriuotojų iš visos Lietuvos.

Sekmadienį paskutiniais dvejais plaukimais baigėsi vienos svarbiausių šio sezono „Optimist“ klasės jachtų buriavimo varžybų, kuriose išaiškėjo keturi jaunieji buriuotojai, atstovausiantys Lietuvos „optimistams“ Europos čempionate Slovėnijoje.

Lietuvos rinktinės nariais tapo keturi geriausi sportininkai: Matas Kniubas (2008 m., Kauno „Bangpūtys“), Marius Antanavičius (2008 m., Kauno „Bangpūtys“), Rūta Mažunavičiūtė (2005 m., Šiaulių „Atžalynas“) ir Benas Bestauskas (2009 m., Klaipėdos „Žiemys“).

Šių metų Europos „Optimist“ klasės jachtų buriavimo Europos čempionatas turėtų įvykti spalio 18–25 dienomis Portorožės kurorte, įsikūrusiame Adrijos jūros pakrantėje. Europos centrinėje dalyje esantis kurortas pasirinktas norint, kaip įmanoma, labiau išvengti sportininkų kelionių lėktuvais, tačiau Europą vis labiau kaustantis virusas gali pakoreguoti net ir šiuos organizatorių planus. Visgi dar tikimasi, jog čempionatas Slovėnijoje įvyks.

Apie iškovotą vietą Lietuvos rinktinėje ir pasiruošimą būsimoms varžyboms kalbamės su buriavimo mokyklos „Žiemys“ direktore Agne Dalangauskiene ir treneriu Mariumi Nagdasovu.

 

B. Bestauskas. Agnės Bukartaitės nuotr.

 

Vakarykštė pergalė treneriui buvo laukta ar labiau netikėta?

Marius Nagdasovas: Panašu, jog pergalė buvo laukta, tačiau kartu ir netikėta. Mūsų vienuolikmetis sportininkas Benas Bestauskas padirbėjo taip, kaip treneris svajojo senai. Ta akimirka, kai Benas iškovojo pirmą vietą U12 grupėje buvo laukta, akimirka, kai U16 bendroje įskaitoje Benas užkopė į 3 vieta – buvo ypatinga, bet jokie apdovanojimai ar prizai neatpirks to nuostabaus jausmo, kai lipi ant podiumo atsiimti kelialapio į Europos čempionatą. Ten bus tik 4 geriausi šalies sportininkai! Mūsų tikslai įgyvendinti su kaupu.

 

Kuo ypatingi buriavimo sportui šie metai, kaip Covid-19 pakeitė Klaipėdos krašto buriavimo mokyklos „Žiemys“ tvarkaraščius, planus ir bendrą situaciją?

Agnė Dalangauskienė: Šiemet situacija sportui ypač nedėkinga. Visos svarbiausios pavasario varžybos užsienyje, sporto stovyklos šiltuose kraštuose neįvyko, tad ir atranka į Europos čempionatą buvo nukelta.

Vyresnieji „lazeristai“ taip ir neišvyko į Europos taurės etapus, teko tenkintis sąlygomis Kuršių ir Kauno mariose. Todėl nenuostabu, jog pasiruošimas Europos čempionatui nebuvo visavertis, nors atsakingi už vaikų buriavimą žmonės labai stengėsi.

Ypač norisi padėkoti Astai Pajarskienei, kuri stojo prie „Optimist“ klasės jachtų asociacijos šturvalo net ir sunkiomis sąlygomis kelia Lietuvos buriavimą į aukštesnį lygį, organizuoja trenerių mokymus, vaikų stovyklas ir varžybas, džiugina sportininkus vertingais prizais.

Virusui pakoregavus visus planus ir sujaukus varžybų tvarkaraščius, mūsų mokyklai teko sukti galvą kaip paįvairint buriavimą Klaipėdos krašte. Tad surengėme tris sporto stovyklas Juodkrantėje ir Drevernoje, penkias respublikines rėmėjų regatas ir tradicinę „Pagauk Optimistą“ Dangėje regatą, kurią palaikė miesto verslo atstovai. Išgyvensime.

 

B. Bestauskas su treneriu Mariumi Nagdasovu. Agnės Bukartaitės nuotr.

 

Laiko iki Europos čempionato liko visai nedaug, dar prieš akis „Rudens vėjo“ regata Kaune, bei sezono uždarymo varžybos Drevernoje, kaip ketinate ruoštis Europos čempionatui Slovėnijoje, kur suvažiuos geriausi Europos buriuotojai?

Marius Nagdasovas: Už poros dienų važiuojame į Kauną, kur susirenka vėl patys stipriausi Lietuvos sportininkai, vėjo bus, tad galima bus varžytis. Jeigu pūs palankūs vėjai, po regatos laukia kasdienės treniruotės Kuršių mariose, deja, jūros bangos paragauti iki Europos čempionato nepavyks, Lietuvoje galimybių nėra, o išvažiuoti treniruotis į užsienį yra beveik neįmanoma. Reikia spausti kumščius, kad Europos čempionatas įvyktų, nes situacija su virusu keičiasi kasdien.

 

Benas Bestauskas mokykloje buriuoja nuo mažumės, auga gilias buriavimo tradicijas puoselėjančioje šeimoje, kur buriuoja brolis, senelis ir dėdė. Kokios visgi savybės lemia vaiko galimybes, ar vaikas „iš gatvės“ gali pasiekti tokių rezultatų?

Marius Nagdasovas: Pradėkime nuo to, kad dažniausiai į buriavimą savo vaikus atveda buriuojantys ar buriavę tėvai, suprasdami šio techninio sporto emocinę, protinę bei fizinę naudą.

Deja, ne visi vaikai lieka sporte, daugelis jų „nubyra“, tačiau ištvermingiausi lieka. Tai sunkus sportas, reikalaujantis ypatingo dėmesingumo, susikaupimo ir ištvermės. Manau, jog daug dirbant ir turint tam tikras fizines savybes, gali pasiekti gerų rezultatų.

Norint labai gerų rezultatų reikia dar ir talento, o jį atrasti nėra taip paprasta. Sakoma, jog buriuojančioje šeimoje užsikoduoja vėjo genai ir čia yra dalis tiesos. Gintarės Volungevičiūtės šeima kitaip gyvenimo neįsivaizduoja, jie net laisvalaikį leidžia visa šeima ant vandens. Tačiau lygiai taip pat svarbu neperdegti, jei vaiką perspausi – dings malonumas, noras, o kartu ir rezultatai.

 

Jaunasis buriuotojas. D. Čėplos nuotr.

 

Kokia yra konkurencija vaikų buriavimo sporte, ar sunku iškovoti teisę atstovauti Lietuvai Europoje?

Agnė Dalangauskienė: Atranka į Europos čempionatą „Optimist“ jachtų klasėje šiemet vyko sudalyvavus trijose svarbiausiose sezono varžybose: LR jaunučių čempionate Kaune, LR taurėje ir LOJKBA taurės regatoje Nidoje. Šiose varžybose dalyvauja visi stipriausi Lietuvos sportininkai iki 16 metų.

Be jokios abejonės, labiausiai turintys patirties, vyresni vaikai dažniausiai ir atsirenka, bet būna ir išimčių, kuomet jaunesni vaikai rodo didžiulį norą laimėti, jie supranta, kad darbo įdėti reikia daug, norint aplenkti labiau patyrusius varžovus.

Viktorija Andrulytė yra pasakiusi, kad buriavimas – patirties sportas, praleisi savaitę treniruočių ir jau iš naujo reikia vytis varžovus, šlifuoti laivo vedimo techniką. Vaikams atstovauti šaliai Europos čempionate yra tolygu dalyvauti Olimpiadoje – tai didžiausias įmanomas pasiekimas.

Šiuo atveju atsirinko 11 metų vaikas ir tai ne tik džiaugsmas, bet ir įvertinimas treneriui, mokyklai ir visai buriavimo bendruomenei.

Marius Nagdasovas: Konkurencija didžiulė, reikia gaudyti pokyčius, sekti sporto naujoves ir išnaudoti visas galimybes. Su dabartiniais vaikais reikia dirbti ne tik fiziškai, mokyti buriavimo technikos, daug tenka dirbti su jų emocine būkle, tad sporto psichologija ypač svarbi.

Šiuolaikiniai vaikai nemėgsta spaudimo, su jais reikia draugauti, jie turi pirma patikėti treneriu ir jau tada gali patikėti savimi. Tuomet turime geriausius rezultatus.

 

Dainiaus Čėplos, Agnės Bukartaitės nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,