Logo
 Spausdinti šį puslapį

Drevernoje ir Svencelėje nuo potvynių saugos nauji pylimai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Rekonstrukcijos metu pylimai buvo paaukštinti, paplatinti bei sustiprinti, įrengtos ir apsauginės priemonės, neleisiančios jų pažeisti bebrams. Rekonstrukcijos metu pylimai buvo paaukštinti, paplatinti bei sustiprinti, įrengtos ir apsauginės priemonės, neleisiančios jų pažeisti bebrams.

Klaipėdos rajone įgyvendintas unikalus projektas, kurio metu Drevernos ir Svencelės teritorijoje buvo rekonstruoti esami ir įrengti nauji pylimai. Taip sumažės potvynių rizika, tad bus apsaugoti ne tik gyventojai ir jų turtas, bet ir kultūros paveldas, šių vietovių infrastruktūra.

 

Nuo potvynių Drevernos ir Svencelės teritoriją saugoję pylimai buvo per žemi, pasenę, pažeisti besikartojančių potvynių, apgadinti bebrų. O dalyje teritorijos visai nebuvo jokių apsaugos priemonių. Be to, remiantis Aplinkos apsaugos agentūros potvynių grėsmės ir rizikos žemėlapiu, ši teritorija patenka į didelės kompleksinės rizikos zoną.

„Sumažėjus potvynių rizikai, gyventojai patirs mažiau nuostolių, nebebus užliejami laukai, taip pat nebus ribojama gyventojų judėjimo laisvė, kuomet užliejami atskiri plotai. Projekto naudą pajus tiek Drevernos, tiek Svencelės gyventojai. Be to, gyvenvietės dabar ne tik labiau apsaugotos, bet ir atrodo tvarkingiau“, – sako Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas.

 

Pasak Administracijos direktoriaus Artūro Bogdanovo, sumažėjus potvynių rizikai, gyventojai patirs mažiau nuostolių.

 

Projekto „Potvynių rizikos mažinimo priemonių įgyvendinimas Svencelės polderyje“ metu esami pylimai buvo rekonstruoti juos aukštinant ir platinant, Drevernoje įrengtos naujos apsauginės inžinerinės priemonės, kurių vieta derinta su gyventojais. Vietoje numatytų naujai įrengti pylimų priimtas sprendimas įrengti apsaugines sieneles. Jos buvo pritaikytos prie privačių žemės sklypų savininkų ir naudotojų žemės sklypų ribų ir pravažiavimų pločių.

Taip pat rekonstrukcijos metu nušienauti pylimai, iškirsti krūmai, medžiai, buvę ant pylimo ir patekę į jo apsaugos zoną. Pylimai paaukštinti, paplatinti ir sustiprinti, taip pat įrengtos apsauginės priemonės, neleisiančios jų pažeisti bebrams. Pylimų viršus padengtas žvyro danga, todėl jais galima vaikščioti.

„Šiemet tai jau trečias mūsų įgyvendintas projektas, skirtas apsaugoti gyventojus nuo potvynių. Pavasarį buvo rekonstruotas Purmalių pylimas, perstatyta pralaida, įrengtas apsauginis vožtuvas, o Priekulės seniūnijos Pjaulių kaime rekonstruotas Jokšų polderio drenažo kolektorius ir dalis griovio“, – teigia Administracijos vadovas A. Bogdanovas.

Pylimų rekonstrukcija ir statyba Drevernoje ir Svencelėje finansuoti iš ES Sanglaudos fondo ir Savivaldybės biudžeto lėšomis, jį administruoja Aplinkos projektų valdymo agentūra. Projekto vertė – 1,1 mln. Eur.

 

Užsakymo nr. SAV-09-30

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,