Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pradedama rudeninė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Laukiniams gyvūnams mėtomi jaukai Laukiniams gyvūnams mėtomi jaukai

Lietuvoje pradedamas rudeninis laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės etapas, kurį, priklausomai nuo oro sąlygų, planuojama baigti gruodžio mėnesį. 505 tūkst. jaukų su vakcina nuo pasiutligės bus išmėtyti iš orlaivių buferinėje zonoje – pasienio teritorijose, besiribojančiose su Lenkija ir Baltarusija.

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena, kad mėtomi jaukai su vakcina yra saugūs ir nekelia pavojaus žmonių ir gyvūnų sveikatai, tačiau gyventojai, radę jauką, raginami jo neliesti, nes viduje yra aštri membrana su vakcina, į kurią galima susižeisti.

Radus jauką prie gyvenamųjų namų, būtina apie tai pranešti teritorinei VMVT, kurios specialistai atvyks jo paimti. Pačiupinėjus jaukus, užsikrėsti pasiutlige žmogui pavojaus nėra – vakcina yra visiškai saugi ir patikrinta. Jei tokį jauką netyčia surado ir suėdė augintinis, rekomenduojama keletą dienų stebėti jo sveikatos būklę, pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju. Naminiams gyvūnams šie jaukai taip pat nepavojingi, tačiau perdozavus, galimos komplikacijos.

Laukinių gyvūnų vakcinaciją Lietuvoje VMVT sistemingai vykdo nuo 2006 m. Įgyvendinant ilgalaikę pasiutligės likvidavimo programą, teigiami rezultatai buvo stebimi kasmet, o pastaruosius dvejus metus Lietuvoje šios ligos atvejų nebenustatoma nei laukiniams, nei naminiams gyvūnams.

Tačiau kaimyninėse šalyse (pavyzdžiui: Baltarusijoje, Rusijos Federacijoje, Ukrainoje, Lenkijoje) pasiutligė paplitusi ir tarp naminių, ir tarp laukinių gyvūnų. Todėl išlieka rizika, kad į Lietuvą užsikrėtusių laukinių gyvūnų gali atklysti.

Specialistai primena, kad ligos nepaiso valstybių sienų, todėl savo pareigą reguliariai skiepyti auginamus gyvūnus nuo šios pavojingos ligos turi prisiminti ir gyvūnų laikytojai. Šunų, kačių ar šeškų šeimininkai savo augintinius nuo pasiutligės privalo paskiepyti kartą per 12 mėnesių, arba, jei naudojama ilgo veikimo vakcina, – pagal jos gamintojo instrukciją.

Vakcinavimą atlikęs veterinarijos gydytojas į gyvūno vakcinacijos pažymėjimą arba gyvūno augintinio pasą turi įrašyti informaciją apie vakciną, vakcinavimo datą ir galiojimo laiką.

VMVT atkreipia dėmesį, kad įvežant gyvūnus augintinius (šunis, kates) į Lietuvą iš Baltarusijos, Rusijos Federacijos privaloma vakcinacija nuo pasiutligės, o įvežant gyvūnus augintinius iš Ukrainos, Gruzijos, Moldovos ir daugelio kitų ne ES šalių – be privalomos vakcinacijos nuo pasiutligės turi būti atliktas ir gyvūnų augintinių kraujo mėginio pasiutligės antikūnių titravimo tyrimas (ne mažesnis kaip 0,5 TV/ml).

Be to, norėdami apsisaugoti, gyventojai turėtų vengti tiesioginių kontaktų su bešeimininkiais, bepriežiūriais naminiais ar laukiniais gyvūnais.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, tarp žmonių pasiutligė vis dar paplitusi infekcija pasaulyje, ypač Afrikos, Azijos ir Pietų Amerikos žemynuose. Didžiausi sergamumo rodikliai suaugusiųjų ir vaikų grupėje registruojami Azijos žemyne – ypač Indijoje.

Lietuvoje paskutinis mirties atvejis nuo ligos registruotas 2007 m., kuomet vyrui, keliaujant po Indiją, įkando nežinomas šuo.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,