Logo
 Spausdinti šį puslapį

Į literatūros pasaulį – pro bibliotekos duris

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos pirmokams (9 kl.) lietuvių kalbą ir literatūrą dėstantys mokytojai literatūros kurso pamokas pradėjo ne įprastame kabinete, o būtent bibliotekoje, kuri metaforiškai vadinama knygų namais. Simboliška, jog naujoje mokykloje gimnazistai pamokas pradeda ir susipažindami su naujomis erdvėmis, jose dirbančiais žmonėmis.

 

Pravėrę gimnazijos bibliotekos duris, mokiniai pateko iš pažiūros į nedidelę erdvę, bet tiek daug apimančią vidiniais resursais. Bibliotekininkė Barbora Dotienė supažindino su lankymosi bibliotekoje taisyklėmis, fondu, pristatė pačių naujausių knygų stendą. Kad informacija būtų pasidalinta veiksmingiau, mokiniams buvo užduodami klausimai, o naujausios knygos pristatomos paskaitant intriguojančių ištraukų.

Kai kurie gimnazistai iš karto panoro pasiimti ir paskaityti reklamuojamą kūrinį, o kai kurie sakė pradžiuginsią savo vyresnę sesę, svajojusią perskaityti E. Gerulaitytės knygą „Bastūnės užrašai“. Gimnazistai, nors ir prisipažino, kad skaito mažokai, bet sutiko, kad knygų paskirtis – ne lentynose gulėti, o atsidurti mąstančio skaitytojo rankose ir teikti žinių bei lavinti asmenybę.

Iš bibliotekos mokiniai pravėrė dar vienas duris ir pateko į skaityklą, kur sužinojo, kaip naudingai bei turiningai šioje erdvėje leisti laiką. Bibliotekininkė pirmokams pristatė mokslinius tyrimus, įrodančius, kad skaitymas yra itin naudingas.

Aptartas tyrimas, kuris įtikina, kad šešių minučių rišlaus teksto skaitymas apie 60 proc. sumažina stresą, o, pavyzdžiui, virtualus žaidimas įtampą sumažinti gali tik 21 proc., tai dar priklausys nuo žaidimo pobūdžio. Žinoma, buvo paminėti tyrimai, pagrindžiantys, kad skaitymas turtina žodyną, gerina raštingumą, bendravimo ir, aišku, mąstymo gebėjimus.

Nustebino, jog vaiko, su kuriuo tėvai ar kiti vyresni asmenys mažai bendrauja, žodyną sudaro 13 000 000 žodžių, o vaiko, su kuriuo kalbamasi, skaitomi tekstai, – 45 000 000 žodžių.

Pamokos netradicinėje erdvėje dalyvius ypač sudomino pasakojimas apie Londone taksi „black cabs“ dirbančius vairuotojus, kuriais gali būti ne bet kas, o tik gerą atmintį turintys, kultūringai bendraujantys, išsilavinę asmenys, išlaikę egzaminą, kurio svarbi dalis – ir apsiskaitymas. Taigi, skaitymas – išsilavinimo valiuta, galimybė gauti svajonių darbą!

Kiekvienas pamokoje dalyvavęs ir susipažinęs su „Vaivorykštėje“ esančiais knygų namais iš jų išsinešė mintį apie skaitymo naudą žmogui, kuris kuria ir savo, ir kitų gyvenimą, o juk kokybė labai priklauso nuo išsilavinimo. Po apsilankymo bibliotekoje gimnazijos pirmokai pradės analizuoti pirmą literatūros kurso ciklą „Knygų skaitymas – savęs ir pasaulio pažinimo būdas“.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,