Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos rajono miške – krovininis autobusiukas, jame rasti išsekę šunys

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Šunys buvo aptikti miške paliktame autobusiuke / R. Rumšienės nuotr. Šunys buvo aptikti miške paliktame autobusiuke / R. Rumšienės nuotr.

Klaipėdos rajone esančioje Ketvergių gyvenvietėje – sujudimas. Trečiadienio rytą pranešta apie aptiktus išsekusius šunis.

 

Krovininiame autobuse – gausybė šunų

Apie Ketvergiuose esančiame miškelyje aptiktus pasibaisėtinos būklės anglų seterių veislės šunis atsakingoms tarnyboms pranešta dar prieš vidurdienį.

Miško keliuke aptiktame krovininiame autobusiuke priskaičiuota apie 20 stebėtinai sulysusių veislinių šunų, dalis jų į narvus sukišti po šešis, nors narvai pritaikyti vienam augintiniui.

Bendruoju pagalbos telefonu 112 ir Klaipėdos regiono gyvūnų globos namų „Nuaras“ atstovams apie keturkojų sausakimšą autobusiuką pranešė gyventojas Valentinas.

„Jau vakar kiauksėjo. Maniau – miškas, tai gal lapės ar šunys atitrūkę, išvažiavau po pietų. Šiandien atvažiavo mano statybininkai, sako, kad buvo atėjusi moteris, klausė ar ten ne mūsų mašina su šunimis“, – pasakojo Valentinas.

Taigi, gyventojas nusprendė, kad reikia eiti ieškoti minėto automobilio, iš kurio sklidusius garsus galbūt ir girdėjo praėjusią dieną.

„Nuėjau – yra. Žiūriu, yra plyšelis. Pažiūrėjau per tą plyšelį – šunys. Nesvietiškas lojimas buvo, kai priėjau. Norėjau vandens paduoti, bet nežinojau, kaip atidaryti“, – įvykius dėstė žmogus.

Tada neabejingas vyras grįžo į netoliese esančią statybvietę, kur darbuojasi jo statybininkų komanda, prileido kibirą vandens, ketino pagirdyti rastus šunis, bet prieš tai apie aptiktą automobilį dar pranešė atsakingoms tarnyboms.

Drauge su policijos pareigūnais Valentinui pavyko pagirdyti išsekusius keturkojus. Žmogaus vertinimu, bent dvi paras veisliniai keturkojai leido jiems per ankštame krovininiame autobusiuke.

„Įsivaizduokite, per naktį, tokiame šaltyje. Ne namuose“, – stebėjosi radinio sukrėstas vyras.

Jis aptiktų šunų būklę apibūdino kaip tragišką.

Valentinas patikino, jog šis, ispaniškais numeriais pažymėtas ir amsinčių keturkojų pilnas, automobilis anksčiau šiose vietose nebuvo matytas.

 

R. Rumšienės nuotr.

 

Šunys atrodo badavę apie mėnesį

Netrukus sulaukta ir Klaipėdos regiono gyvūnų globos namų „Nuaras“ atstovų. Įstaigos administratorė Gintarė Liutkuvienė teigė, jog išvydus situaciją pirmiausia keltas klausimas – ar visi šunys yra gyvi.

„Atidarius bagažinę, narvus, kai kurie net nesikėlė ir pajudinti. Jie tiesiog buvo vangūs. Užuodę maistą jie tuojau pat puolė prie jo“, – pasakojo G. Liutkuvienė.

„Nuaro“ atstovė, įvertinusi pirminę šunų būklę, teigė, kad jie ėdesio nėra gavę apie mėnesį.

„Vien tik kaulai. Jeigu kai kurie šunys neturėtų kailio, pamatytume vien skeletą“, – dėstė G. Liutkuvienė.

Gausybė išvargusių šunų yra įvairių lyčių ir amžiaus. Vieno jauniklio kaip tik šiuo metu besikeičiantys dantys išdavė, kad jam dabar – apie 5 mėn.

 

R. Rumšienės nuotr.

 

Savininkas – iš Ispanijos?

Nuo pat istorijos pradžios visiems, atvykusiems prie šunų kalėjimu virtusio autobusiuko, kilo klausimų dėl to, jog automobilis, kaip minėta, pažymėtas ne lietuviškais numeriais, ant mašinos buvo užklijuotas ir logotipas, skelbiantis apie neva medžioklei skirtus šunis.

Į įvykio vietą sugužėjusiems atsakingų įstaigų ar tarnybų atstovams kilo minčių, jog galbūt šia transporto priemone buvo bandoma šunis nelegaliai išvežti į užsienį, svarstyta ir dar viena nelegalaus keturkojų veisimo atvejo galimybė.

Vis dėlto, laikui bėgant situacija ne tik nesidarė aiškesnė, bet užminė dar daugiau mįslių, mat praslinkus kuriam laikui nuo momento, kai prie autobusiuko sugužėjo nemažai situaciją spręsti pasiruošusių tarnybų ir įstaigų atstovų, iš miško nešinas medžiokliniu ginklu ir sekamas dar maždaug 10 tos pačios veislės šunų parėjo, kaip paaiškėjo, už keturkojus atsakingas žmogus.

Tiesa, nei įvykio vietoje buvusiems policijos, „Nuaro“, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovams, nei žurnalistams su žmogumi susikalbėti nepavyko.

Iš Ispanijos atvykęs vyras sunkiai kalbėjo anglų kalba, pokalbio nepavyko užmegzti ir rusų, ispanų kalbomis.

Vis dėlto vėliau telefonu pavyko pabendrauti su šio žmogaus atstove, ji į klausimus atsakė rusų kalba.

Ispano atstovė aiškino, jog šis žmogus esą yra šunų dresuotojas, atvežęs keturkojus į Lietuvoje vykstantį čempionatą, ir čia juos treniruoja.

Vėliau paaiškėjo, jog visi šunys esą priklauso miške medžiojusiam ispanui. Jis jokių taisyklių esą nepažeidė ir medžiodamas.

Situaciją stebėjusius bei gyvūnų globa užsiimančius žmones nustebino ir įvykio vietoje buvusių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovių vertinimas, jog esą pažeidimų nenustatyta. Oficialiai situacijos pakomentuoti nesutikusios moterys, paklaustos, ar taip smarkiai sulysę šunys laikomi normalios būklės, išjungus diktofonus, tarstelėjo, jog tai esą medžiokliniai, o ne ant sofos namuose gulėti skirti šunys.

 

Situacija – normali

Po kurio laiko į Ketvergių mišką atvykęs minėtų dresuotojų atstovas Martynas Gumbelevičius situaciją apibendrino kaip tiesiog gėdingą.

„Atvažiuoja draugai mokyti šuniukų. „Nuaras“, nežinodamas pridirba kažkokių velnių – lenda į mašiną, šeria ne savo šunis. Šunims yra skiriamas specialus racionas“, – dėstė Martynas Gumbelevičius.

Anot šunų šeimininkų atstovo, visi dokumentai yra sutvarkyti pagal galiojančius reikalavimus. Be to, toks šunų mokymas, koks Klaipėdos rajono miške ir vyko, esą organizuojamas jau ne pirmą kartą. Ir tai, jog nemažai šunų šeimininko laukė automobilyje – įprasta praktika.

„Atsiveža kelis šunis. Pagal dabar galiojančius įstatymus, vienas medžiotojas gali vestis du šunis. Nesvarbu, ar mokyti, ar medžioti, nes šuo medžioklėje yra prilyginamas ginklui. Jis keičia tuos šunis – porą valandų su vienais dviem praėjo, keičia vėl du. Ir taip visus tuos šunis vedžioja“, – dėstė M. Gumbelevičius.

Anot jo, tai yra žmonės, kurie užsiima šunų veisimu, jų priežiūra, valdo šunų prieglaudą.

Vyras taip pat tvirtino, jog šunų sveikatos būklė yra gera.

„Yra specialiai duodamas ribotas kiekis maisto, pagal šuns svorį. Jų šunys visi kaip ir vienodi, tai vadinamos porcijos duodamos vienodai“, – dėstė M. Gumbelevičius.

Žmogus tvirtino, kad visi šunys yra sveiki, energingi, pažymėti specialiomis mikroschemomis, apdrausti.

Dresuotojų atstovas teigė, jog su šunų šeimininkais tarsis, ar nereikėtų skųsti „Nuaro“ veiksmų.

„Manyčiau, kad rašysime pareiškimą dėl neteisėto šunų šėrimo. Neaišku, ką jie padavė, kokį maistą, nes jie yra pripratinti prie vienos firmos maisto“, – aiškino M. Gumbelevičius.

Bus stebima ir keturkojų sveikata.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,