Logo
 Spausdinti šį puslapį

Konservatoriai laimėjo Seimo rinkimus, „valstiečiai“ – antri

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė. D. Pipo/Delfi.lt nuotr. Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė. D. Pipo/Delfi.lt nuotr.

Sekmadienį Lietuva išsirinko tryliktąjį Seimą – naujos sudėties Tautos atstovybę.

 

Preliminariais VRK duomenimis, daugiausia mandatų – 50 – būsimajame Seime turės konservatoriai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 32 mandatus, socialdemokratai – 13 mandatų, Liberalų sąjūdis – irgi 13, Laisvės partija – 11, Darbo partija – 10, Lietuvos lenkų rinkimų akcija Krikščioniškų šeimų sąjunga ir socialdarbiečiai turės po 3 mandatus, po 1 mandatą turės Lietuvos žaliųjų partija ir partija „Laisvė ir teisingumas“.

Į naują Seimą taip pat pateko 4 save išsikėlę kandidatai. Vienmandatėse apygardose renkamas 71 Seimo narys, taikant dviejų turų sistemą, o daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrenkama 70 Seimo narių, taikant proporcinę sistemą.

Šiuose parlamento rinkimuose užsienyje esantys Lietuvos piliečiai pirmą kartą turi savo vienmandatę rinkimų apygardą.

Vienmandatėse apygardose išrinktus Seimo narius rasite ČIA.

 

Trys partijos išplatino deklaraciją dėl koalicijos: formuojama Vyriausybė, vadovaujama I. Šimonytės

Po vidurnakčio trys partijos: Laisvės, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos vadovai paskelbė bendrą deklaraciją dėl koalicijos formavimo pradžios.

Deklaracijos tekste rašoma, kad rinkėjai išreiškė naujos politikos viltį.

„Lietuva į ketvirtą Nepriklausomos atkurtos Valstybės dešimtmetį įžengė su žemais pasitikėjimo demokratija, jos pagrindinių institucijų bei tarpusavio vieni kitais rodikliais. Šalyje vyraujančios nepasitikėjimo tendencijos grėsmingos tiek valstybingumui, tiek Lietuvos demokratinei raidai. Mūsų piliečių balsavimas 2020 m. Seimo rinkimuose išreiškė naujos politinės kultūros ir kokybės lūkestį“, – rašoma tekste.

„Visuomenė išreiškė pasitikėjimą demokratinėmis, teisės viršenybės principą, žmogaus teises gerbiančiomis politinėmis partijomis, o šalį valdžiusių atžvilgiu sumenkęs pasitikėjimas liudija politinių permainų būtinybę“, – teigiama dokumente, kurį pasirašė visų trijų politinių partijų lyderiai.

„Esame pasiryžę telktis siekdami atkurti pasitikėjimo ryšius Valstybėje bei tarp jos žmonių ir formuoti koaliciją bei Vyriausybę, vadovaujamą Ingridos Šimonytės“, – teigia partijos.

O tam bus ieškoma pritarimo ir iš kitų politinių jėgų.

„Lietuva bus stipresnė, jei politinės jėgos gebės rasti ilgalaikius susitarimus dėl svarbiausių Valstybės ir visuomenės raidos klausimų. Esame pasiruošę atstovauti visus Lietuvos piliečius, o ne tik tuos, kurie balsavo už mūsų politines jėgas. Todėl prie sutarimų dėl svarbiausių koalicijos darbų kviesime prisijungti ir kitas parlamentines politines jėgas bei svarstysime įtraukti jų programines idėjas“, – rašoma dokumente.

 

I. Šimonytė: kiekvienai ministerijai galiu pasiūlyti po kandidatą į ministrus

Seimo rinkimus laimėjusios konservatorių partijos sąrašo lyderė Ingrida Šimonytė tiksi, kad visos kandidatūros, kurias ji galimai teiks prezidentui Gitanui Nausėdai, klausimų pastarajam nesukels.

„Aš esu linkusi klausytis įvairių nuomonių, įskaitant ir Respublikos prezidento. Bet, man atrodo, kad Vyriausybės formavimo procedūros yra tokios, kad pirminė atsakomybė tenka tam, kas siūlo kandidatūras. Mandagu ir etiška aptarti ir pasiderinti, bet tikiuosi, kad pavyks pasiūlyti tokias kandidatūras, kurios didelių klausimų prezidentui nekels“,– LRT televizijai vėlų sekmadienio vakarą teigė I. Šimonytė.

Į kokį konkretų skaičių ministerijų galėtų pretenduoti konservatoriai, I. Šimonytė pasakyti negalėjo.

„Nėra tokio skaičiavimo, kad kažkiek ministerijų reikia pasilikti sau. Dėl ko reikia pasilikti sau? Dėl to, kad turėtum kažkokią ministeriją? Man atrodo, kad reikia kalbėti apie darbus, kuriuos reikia padaryti, o tada nutarti, kurios partijos siūlomas žmogus geriausiai galėtų tą darbą atlikti“, – teigė konservatorių sąrašo lyderė.

Išryškėjus antrojo Seimo rinkimų turo rezultatams, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) paskelbė, kad imasi iniciatyvos formuoti valdančiąją koaliciją. TS-LKD sąrašo lyderė akcentavo kiekvienai ministerijai jau numačiusi po galimą kandidatą į ministrus. Visgi politikė tikino pasiruošusi išklausyti ir apsvarstyti ir Laisvės partijos, ir Liberalų sąjūdžio pasiūlymus.

„Aš esu nusimačiusi žmones, kuriuos galėčiau siūlyti į bet kurią ministeriją, bet, akivaizdu, kad nebus tokios Vyriausybės, kurioje visi ministrai bus TS-LKD deleguoti atstovai“, – teigė I. Šimonytė.

„Todėl aš turiu ką pasiūlyti, tačiau su malonumu išklausysiu, ką turės pasiūlyti mano kolegės iš Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos“, – pridūrė ji.

 

LŽVS pripažino pralaimėjimą

Artėjant vidurnakčiui Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis pripažino pralaimėjimą.

„Tikrai taip, mes neturime iniciatyvos formuoti valdančiąją daugumą“, – sakė politikas.

Rezultatus jis vertino „normaliai“.

„Normaliai vertinu. Svarbu, kad žmonės atėjo į rinkimus. O jie yra tokie, kokie yra“, – teigė politikas.

 

Konservatoriai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija susitiko derėtis dėl valdančiosios koalicijos formavimo

Naktį į pirmadienį Seime susitiko kandidatai į valdančiąją koaliciją. Prie Seimo rūmų naktį sutiktas Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas išvardijo, kokios sritys juos domintų.

„Mes esame Valdyboje pasišnekėję apie švietimą, ekonomiką ir aplinkosaugą kaip prioritetines sritis, dėl kurių kalbėsimės su koalicijos partneriais, kur jaučiamės stiprūs. (…) Manau, kad ir sveikatos apsaugoje turime stiprių kandidatų ir aiškią politinę kryptį, kaip užsiimti ne politine, bet profesionalia sveikatos apsauga (...)“,– sakė S. Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio atstovas teigė, kad koalicijos derybose kalbės apie 3–4 ministerijas. Jis taip pat paminėjo, kad visada buvo tokia tradicija, kad iš valdančiųjų antra didžiausia frakcija užima Seimo pirmininko postą. Liberalų sąjūdis į jį siūlytų partijos pirmininkę Viktoriją Čmilytę Nielsen.

Paklaustas, ar pokalbyje dalyvauja Laisvės partija, S. Gentvilas atsakė: „Aš su Aušrine persimečiau šita idėja, neatmesčiau, būtų nenatūralu be jų kalbėti.“

Paklaustas, ar pats norėtų tapti aplinkos ministru, S. Gentvilas teigė, kad tai yra asmenybių klausimas.

„Kai kalbam apie Seimo pirmininko postą, tai tik iš Seimo narių, bet kalbant apie ministrų pozicijas, tai iš tikrųjų yra svarbu kalbėti apie tai, kad yra partijoje ir aplinkui partiją tikrai kompetentingų žmonių. Kaip ir sveikatos apsaugoje minėjau, kad nebūtinai tai yra Seimo narys. Aišku, profesionalų Vyriausybė nepasiteisino“, – teigė jis.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,