Logo
 Spausdinti šį puslapį

Z. Bitinas įvertino žiniasklaidos dėmesį Gargždams: „pirmoji rinkimų pora“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
P. Gražulis ir R. Petrauskienė. S. Ulvikienės nuotr. P. Gražulis ir R. Petrauskienė. S. Ulvikienės nuotr.

Gargždų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas pagaliau gali šiek tiek atsikvėpti – nors darbai dar nesibaigė, tačiau Seimo rinkimų abu turai jau praėjo. Jiems nesutrukdė pandemija, nors nerimo dėl koronaviruso atvejų būta.

 

Stresas – dėl rinkimų dieną panorusių balsuoti saviizoliacijoje esančių piliečių

Kaip portalui mano-gargzdai.lt pakartotinį balsavimą Seimo rinkimuose apibendrino Z. Bitinas – viskas praėjo ganėtinai sklandžiai, „paklydusių vokų nebuvo“, perskaičiavimų nenusimato, sulaukta tik pavienių skundų dėl darbo organizavimo.

„Vienoje vietoje Daukšaičiuose stebėtojai rado P. Gražulio plakatą, žingsniais suskaičiavo 44 m iki apylinkės ir parašė skundą. Apylinkės nariai nuėmė, paprašėme tiksliai pamatuoti – su metru pamatavus siekė 63 m, tad skundas – niekinis, nes galima ne arčiau 50 m iki rinkimų apylinkės. Taip pat vienoje komisijoje narys suklydęs padėjo parašą ne ten, vietoj rinkėjo, bet žmogus ne pirmos jaunystės tiesiog apsiriko“, – apie smulkius pažeidimus pasakojo komisijos pirmininkas.

Anot jo, didžiausias netikėtumas ir staigmena komisijos nariams buvo tai, kad rinkimų dieną, sekmadienį, buvo gauti 3-ijų asmenų, esančių saviizoliacijoje, prašymai balsuoti.

„Nors ir procedūros namų balsavimo buvo pasibaigusios, bet išimties tvarka. Visoje Lietuvoje, kuriems nustatyta COVID-19 sekmadienį arba jie turėjo kontaktą, kad neprarastų rinkimų teisės, reikėjo aplankyti. Viską sėkmingai atlikome“, – apie naują tvarką, kuomet rinkimų dieną vykstama į namus, pasakojo pašnekovas.

Jo teigimu, iš viso antrajame Seimo rinkimų ture 9-i asmenys, esantys saviizoliacijoje, buvo išreiškę pageidavimą balsuoti, 8 iš jų tai padarė. Viena pilietė buvo užregistravusi tėvą balsavimui, tačiau šis atsidūrė ligoninėje.

„Pasiūlėme, kad jai, kaip turėjusiai kontaktą, irgi galima balsuoti saviizoliacijoje, tačiau, nuvykus komisijos nariai, asmens nerado“, – apie sutrikdytą darbą sakė Z. Bitinas.

 

Gargždų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Ažiotažas didžiulis – „pirmoji rinkimų pora“

Rinkimų komisijos pirmininkas juokavo, kad dėl išskirtinių kandidatų, sulaukta didžiulio žiniasklaidos dėmesio.

„Vos ne kaip pirmoji rinkimų pora – atvažiavo iš įvairių didžiųjų žiniasklaidos priemonių, skambučio, kodėl dar trūksta vienos apylinkės duomenų, sulaukta ir 1.30 val.“, – apie susidomėjimą rinkimais Gargžduose pasakojo Z. Bitinas.

Jis teigė, kad paskutinė apylinkė – Gargždų pirmoji – darbus baigė 1.45 val. nakties, skaičiavimas užtruko, nes rekordiškai buvo balsuota iš anksto – komisijos nariams teko peržiūrėti net 816 vokų. Kitos apylinkės balsus susumavo iki vidurnakčio.

Sugadintų biuletenių skaičius, pasak pašnekovo, įprastas, dėl to nesulaukta ir jokių stebėtojų pastabų.

Rinkimų komisijos pirmininkas atviravo, kad šį kartą nustebino rinkėjų aktyvumas (balsavo 42,20 proc.), nors tradiciškai negalima lyginti pirmojo ir antrojo turų aktyvumo, šįsyk Gargždų rinkėjai vos keliais procentiniais punktais atsiliko nuo balsavimo aktyvumo prieš keletą savaičių.

„Jau šį kartą – ne paskutiniai. Kuo daugiau balsuoja, tuo daugiau darbo, skaičiavimo. Bet mes esame pasiruošę priimti didelius srautus“, – komentavo Z. Bitinas.

 

Darbus baigs lapkričio gale

Anot Gargždų apygardos komisijos pirmininko, šįvakar laukia paskutinis posėdis ir prasidės baigiamieji darbai – teks atleisti bei atsiskaityti su apylinkių nariais, parengti finansines ataskaitas, stebėsenos dokumentus ir kt.

Iš viso, jo teigimu, darbo sutartys buvo sudarytos su apytiksliai 180 žmonių.

„Tai kaip nemaža įmonė ir reikia suvaldyti daug žmonių, kurie su skirtingais charakteriais ir visokiais politiniais įsitikinimais. Juos reikia nukreipti viena kryptimi dirbti, o ne politikuoti“, – darbo iššūkius atskleidė pokalbininkas.

Jo teigimu, jau po truputį jaučia, kaip atslūgsta įtampa – rinkimų laikotarpiu teko spręsti daugybę organizacinių klausimų, taip pat ir susijusius su koronaviruso situacija.

Pašnekovas paatviravo, kad per 25-erius metus, kuriuos jis atsakingas už rinkimų organizavimą, nedalyvauja jokioje politinėje veikloje ir nereiškia jokios politinės nuomonės, kuria galėtų pademonstruoti kokį nors palankumą bent vienai partijai ar politikui.

Z. Bitino teigimu, dabar bus galima pailsėti ir tai bus didžiausias laikotarpis be rinkimų – iki artimiausių savivaldybių tarybų rinkimų – 2-eji metai, jie vyks 2023 m. pavasarį.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,